1. AMAÇ
Donör kaynağı merkezi hastanelerin yoğun bakımlarında potansiyel beyin ölümü vakalarını tespit etmek ve beyin ölümü gerçekleşmiş vakaların yakınları ile organ bağışı için görüşerek vakanın donör olmasını sağlamak.
2. KAPSAM
Organ nakil koordinatörlerini, yoğun bakım hekimlerini, yoğun bakıma hasta yatıran uzman hekimleri ve beyin ölümü kurulunu kapsar.
3.KISALTMALAR
BKM: Bölge Koordinasyon Merkezi
4.TANIMLAR
Beyin ölümü: Klinik bir tanıdır ve beyin fonksiyonlarının tam ve irreversibl kaybıdır.
SORUMLULAR
❖ Başhekim Yardımcısı,
❖ Hemşirelik Hizmetleri Müdürü
❖ Organ Nakli Hemşiresi,
❖ Yoğun Bakım Hekimleri,
❖ Varsa; Nöroloji, Anestezi ve Reanimasyon, Nöroşirurji, Kardiyoloji Uzman Hekimleri.
BEYİN ÖLÜMÜ TESPİT YAPACAK EKİP
❖ Anestezi Uzmanı
❖ Hastanın Hekimi
❖ Yoğun Bakım Sorumlu Hekimi
FAALİYET AKIŞI
SORUMLULARIN, POTANSİYEL DONÖRLERİN BELİRLENMESİ KONUSUNDA YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞMASI
Hastanemizde halihazırda ventilatöre bağlı hasta olmadığından beyin ölümü tespiti yapılmamaktadır.
Hastanemiz yoğun bakımı 1. basamak olduğundan beyin ölümü gerçekleşen hastalar tesbit edilememektedir. Ancak olası
ventilasyon cihazına bağlı hastalar için iş akışı aşağıdaki gibidir:
BELİRLENEN POTANSİYEL DONÖRLERİN İZLENMESİ
Organ nakil koordinatörü hastayı yoğun bakım hekimiyle birlikte beyin ölümü tanısı ön koşulları açısından değerlendirir, gerekli olan tetkikler yapılır ve beyin ölümü ön koşulları sağlandıktan sonra hastane başhekimliği tarafından görevlendirilen
beyin ölüm kurulu hekimlerini bilgilendirip göreve çağırır.
TESPİT EDİLEN BEYİN ÖLÜMLERİNİN BÖLGE KOORDİNASYON MERKEZİNE BİLDİRİLMESİ
Beyin ölümü formu, aile izin formu ve kimlik fotokopileri İzmir BKM' ye fakslanır. İzmir BKM koordinatörü ile iletişime geçilir. Verici bilgi formları doldurulur, İzmir BKM' nin yapılmasını talep ettiği diğer tetkikler yapılır ve sonuçları İzmir BKM' ye faksla gönderilir. Donör adli vaka ise cumhuriyet savcısı bilgilendirilir ve savcılığın talimatları doğrultusunda hareket edilir.İzmir BKM' den gelen bilgiler doğrultusunda harvesting ameliyatının tahmini saati ile ilgili ameliyathane ekibi bilgilendirilir ve ameliyat için gerekli ön hazırlıklar yapılır. Organ nakil koordinatörü, organ çıkarımı için gelen ekipleri karşılar ve donörün ameliyathaneye alınmasını sağlar. Organ çıkarımı sonrası, çıkarımı yapan ekiplerin ayrı ayrı ameliyat raporu yazması sağlanır (cross klemp saati mutlaka belirtilmeli) ve düzenlenen ameliyat raporu İzmir BKM' ye fakslanır.İzmir BKM direktifleri ile çıkarılan organlar transport için ilgili görevliye organ / doku sevk taahhüt ve kontrol formu düzenlenerek imza karşılığında teslim edilir.Organ ve doku çıkarım ameliyatı bittikten sonra, cenaze morga gönderilir ve sonrasında aileye teslim edilir.(eğer adli vaka ise savcılık izni ile). Ailenin talep etmesi durumunda cenaze defin öncesi hazırlıklar için Mezarlıklar Müdürlüğüne gönderilir.
BELİRLENEN DONÖRLERİN YAKINLARI İLE AİLE GÖRÜŞMESİ
Beyin ölümü gerçekleşmişse, yoğun bakım hekiminin hasta yakınlarına beyin ölümü deklarasyonu yapması sonrasında organ nakil koordinatörü donör adayının ailesi ile organ bağışı için aile görüşmesi yapar. Aile beyin ölümü ve organ bağışı için bilgilendirilir. Organ bağışı için aile onayı yoksa aile yazılı istekle yaşam destek tedavisini kesebilir. Aksi takdirde yaşam destek tedavisi devam edebilir. Aile organ bağışına onay verirse yakınlık derecesi sırasıyla; eşi, reşit çocukları, anne-baba, kardeş, bunlar yoksa yakınlığına göre diğer akrabalarından biri tarafından iki tanık huzurunda aile izin formu (ek-9) doldurulur ve imzalanır. Organ bağışına onay veren ve tanıklık edenlerin kimlik fotokopileri ve ailenin iletişim bilgileri alınır.
İLGİLİ DÖKÜMANLAR
Ek-1 Beyin Ölümü Bildirim Formu
Ek-9 Aile İzin Formu
Organ / Doku Sevk Taahhüt ve Kontrol Formu
Verici Bilgi Formları