Örnek Doküman

Sağlıklı Çalışma Yaşamı - Prosedür

SÇ.PR.003 - ENGELLİ VE KRONİK HASTALIĞI OLAN ÇALIŞANLARA YÖNELİK DÜZENLEMELER PROSEDÜRÜ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) ENGELLİ VE KRONİK HASTALIĞI OLAN ÇALIŞANLARA YÖNELİK DÜZENLEMELER PROSEDÜRÜ
Doküman Kodu: SÇ.PR.003
Yayın Tarihi: 27.12.2021
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

1.AMAÇ: Hastanemizde çalışan özel politika gerektiren grupların, işgücünün kazandırılmasına yardımcı olmak üzere mevzuatlarla belirtilen hükümleri ve hastamiz tarafından yapılan düzenlemeleri belirlemek.

2.KAPSAM: Hastanemizde çalışan özel politika gerektiren grupları kapsar.

3.KISALTMALAR:

4.SORUMLULAR: Bu prosedürün uygulanmasından hastane üst yönetimi sorumludur.

5.TANIMLAR:

Özel Politika Gerektiren Gruplar: Engelli, Hamile ve Kronik Hastalığı Olan Çalışanlar Engelli: İş Kanunu 30. ve 90.maddelerine de dayanılarak hazırlanmış olan yönetmeliğe göre engelli; doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden çalışma gücünün en az %40’ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenler olarak tanımlanmıştır.

6. FAALİYET AKIŞI:

6.1 Engelli Çalışanlar İçin Yapılan Düzenlemeler:

  • 2013’te yayımlanan “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik” e göre; engelli çalışanların bulunduğu işyerlerinde bu çalışanların durumları dikkate alınarak gerekli düzenleme TS 9111- TS 12460 standartları göz önünde bulundurularak yapılır. Bu düzenleme özellikle engelli çalışanların doğrudan çalıştığı yerlerde ve kullandıkları kapı, geçiş yeri, merdiven, lavabo ve tuvaletlerde yapılır.
  • Engelli çalışanların durumlarına uygun olarak, çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin kendilerine uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirlerin alınması, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırılması, özürlünün durumuna göre belirlenebileceği, sağlık kurul raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılmazlar. Engellilik türüne ve derecesine göre farklılıklar göstermekle beraber gerekli düzenlemeler yapıldığında santral memurluğu gibi birçok işte engelliler güvenli bir çalışma sürdürebilir.
  • Asansörlerde düğmeler tekerlekli sandalyede oturan kişinin elinin rahatlıkla ulaşabileceği şekilde dizayn edilir ve acil durumlarda kullanabilecekleri çağrı sistemi bulundurulur.
  • Hastane girişinde merdiven yerine kullanabilecekleri rampalar, engelli asansörü ve merdivenlerde tutunma barları bulunmalıdır.
  • Tüm kapılar tekerlekli sandalyenin rahatça geçebileceği genişlikte olmalıdır.
  • Bina içerisinde engelli çalışanların engel durumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır. Kapı kolları, ikaz butonları, tekerlekli sandalye kullanan çalışanların erişebileceği yükseklikte ayarlanır. Yangın tüplerinin yükseklikleri, bu çalışanların da rahatlıkla ulaşabileceği yerlere yerleştirilmiş ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanmış olmalıdır.

6.2 Kronik Hastalığı Olan Çalışanlar İçin Düzenlemeler:

Diyabet, tansiyon, kalp, eklem rahatsızlıkları, gibi sağlık sorunları olan çalışanlar fizyolojik fonksiyonlarındaki zayıflama, çalışanın kendisi ve birlikte çalıştığı iş arkadaşları açısından da güvenlik riski oluşturmaktadır. Bu tür çalışanlar daha az iş kazasına uğramakla birlikte, ciddi yaralanmalar ve uzun süren iyileşme süreçleri yaşamaktadırlar. İşe devamsızlıkları nadir olmakla birlikte, daha uzun sürmektedir.

Kalp, epilepsi veya astım gibi rahatsızlıkları olan çalışanların iş alanlarında risk değerlendirmesi yaparken, engelli çalışanlar, enfeksiyonlara karşı fiziksel koruma, hijyen önlemleri ve sağlık taramaları ile kontrol önlemleri alınır.