Örnek Doküman

Afet ve Acil Durum Yönetimi - Talimat

AD.TL.024 - GÜVENLİK KAMERA VE SES KAYITLARI İZLEME, KAYDETME, İMHA ETME TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) GÜVENLİK KAMERA VE SES KAYITLARI İZLEME, KAYDETME, İMHA ETME TALİMATI
Doküman Kodu: AD.TL.024
Yayın Tarihi: 12.02.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
1.AMAÇ:
Hastanemizde A Blok, B Blok ve Prefabrik Bina güvenlik kamera ve ses sistemlerinin kuruluş amacı Hasta ve Çalışan Güvenliğini sağlamaktır.
Hastanemiz hasta profili gerek adli, gerek kendisi hakkında sağlıklı karar veremeyecek ölçüde akıl hastalığına sahip bireyler olması, gerekse de kendisine ve çevresine zarar verme potansiyeli olan hastalardan oluşması itibarı ile hasta güvenliğinin sağlanması, bu profil nedeniyle çalışanların güvenliğinin tehlike altında olmasını gerektirir durumlar olması ve hükümlü-tutuklu ve çeşitli ceza-i müeyyideler nedeniyle veyahut da mahkeme kararları ile korunma altına alınması gereken kişilerin güvenliğinin sağlanması nedeniyle güvenlik kamera ve ses sistemleri kurulmuştur.
2.KAPSAM:
Bu talimat; A Blok, B Blok ve Prefabrik Bina Güvenlik Kamera ve Ses Sistemleri kurulması, izlenmesi, kayıt altına alınması, kayıtların imhası, kayıtların kimlere ve hangi koşullar altına verilebileceği, arızalarının bildirilmesi ve giderilmesi ile sorumluların belinlenmesine dair esasları ve hükümleri kapsar.
3.SORUMLULUK
* Başhekim
* Başhekim tarafından görevlendirilen Kamere Sistem Yöneticisi
* Sistem Yöneticisi tarafından belirlenen Kayıt Alma İşlem Görevlisi(Özel Güvenlik Görevlileri)
* İdari ve Mali İşler Müdürü,
* Teknik Servis Sorumlusu ve Personeli
* Özel Güvenlik Personelleri.
Güvenlik Kamera Sistemlerinden yasal olarak sorumlu olan kişi Başhekimdir. Başhekim güvenlik kameralarını kimlerin izleyebileceği, kayıt altına alınması, kayıtların imhası, kayıtların kimlere ve hangi koşullar altına verilebileceğine karar verme yetkisine sahip olan tek kişidir.
Başhekim bu Talimatın yürütülmesi için Kamera ve Ses Sistem Yöneticisi olarak bir personeli görevlendirir. Sistem yöneticisi izne ayrıldığında başhekim onayı ile yetki ve görevini Kayıt Alma İşlem görevlisine devreder.
Tüm hastane binalarındaki Kamera Kayıt Sistemlerinin (NVR) günlük kayıt yapıp yapmadığının, arızalı olup olmadığının, kayıt cihazları (NVR) saatinin doğru olup olmadığının Kamera ve Ses Sistemi Kontrol Formu ‘na göre kontrolünden ve NVR cihazları arızalarının HBYS üzerinden bildirilmesi ve giderildiğinin takip edilmesinden, merkezi yerleşkedeki genel alanlardaki kameraların görüntü ve arızalı olup olmadığının, kameraların planlanan istikametlere yönelik olup olmadığının, yerinin değiştirilip değiştirilmediğinin takibinden ve kamera sistemi arızaların HBYS üzerinden bildirilmesi ve giderildiğinin takip edilmesinden, tüm hastane binalarındaki görüntü ve ses kayıtları izlenmesi ve dinlenmesi, görüntü ve ses kayıtlarının CD aktarılması, CD lerin talep eden kurum ve kişilere resmi yazı / tutanak / imza karşılığında teslim edilmesinden, Sistem Yöneticisi ve kamera kayıt odasındaki güvenlik personeli sorumludur.
Kemara NVR Cihazlarının (izleme ve kayıt edip etmediği) günlük olarak Kamera NVR Günlük Kontrol Çizelgesi Formu ‘ göre kontrolünden; acil birimdeki Kamera Kayıt Odası Güvenlik Görevlisi sorumludur.
Bildirilen arızaların IP numarasından bakılarak kameranın kendisinde mi yada alt yapısında mı tespit edilmesinden, kamerada arıza var ise yedekte bulunan kamera ile değiştirilip IP’si verilerek sağlıklı şekilde görüntü transferinden, arızalanan kameranın yetkili distribütöre gönderilmesinden ve takibinden, Sistemin alt yapısında problem var ise alt yapıyı yapan firma ile irtibata geçilip gerekli işlemlerin yaptırılması ve takibinden, arızalarının giderilmesi için gereken malzeme ve hizmetlerin talep edilmesinden ve temininden İdari ve Mali İşler Müdürlüğü ile Teknik Servis Sorumlusu ve/veya görevlendirilen Teknik Servis Personeli sorumludur.
4.TANIMLAR
Hastane: ....................... Hastanesini,
Başhekim: ....................... Hastane Başhekimini,
Kamera ve Ses Sistem Yöneticisi: Bu talimattaki hususları yürütmek üzere Başhekim tarafından görevlendirilen personeli,
Olay Yönetim Merkezi (OYM): Hastane bünyesinde kurulan ve afet ve acil durum hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü, afet ve acil durum meydana gelmesi durumunda her türlü sevk ve idarenin yapıldığı, kamera sistemi ile genel hastane alanları, giriş çıkış kapıları, hasta servisleri dışındaki binaları, poliklinik koridorları, bahçe duvarları, depo önleri, üst arama odası vb. gibi alanların takip edildiği odayı,
Kayıt Alma İşlem Görevlisi: Kamera ve ses kayıtlarını almak üzere Kamera ve Ses Sistem Yöneticisi tarafından görevlendirilen ve Başhekim tarafından onaylanan özel güvenlik görevlisini,
Teknik Servis Görevlisi: İdari ve Mali İşler Müdürlüğü tarafından kamera arızalarını gidermek üzere görevlendirilen Teknik Servis Personelini,
Sistem (server) Odası: B Blok (Network Video Recorder) cihazlarının bulunduğu odayı,
Kamera Sistem Yöneticisi Şifresi; Başhekim tarafından belirlenen, Sistem Yöneticisi tarafından yazılı olarak ve güvenli bir ortamda saklanan ve NVR cihazlarına erişimi engelleyen 8 (sekiz) karakterli şifreyi, ifade eder.
5.KISALTMALAR
OYM: Olay Yönetim Merkezi,
NVR: Network Video Recorder.
6.FAALİYET AKIŞI
6.1 YETKİLER VE KISITLAMALAR
6.1.1 Kameraların hangi bölgeleri gözetleyeceği, hasta ve çalışan mahremiyetini ihlal etmeyecek şekilde düzenlenerek hastane yönetimi tarafından uygun alanlar saptanmış ve Sistem Yöneticisi tarafından faaliyete geçirilmiştir.
6.1.2 Hasta servislerinde çalışan sağlık personeli hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak, refakat ve bakım hizmeti yürütmek amacıyla kendine tahsis edilmiş odalarda kendi birimiyle ilgili izleme yapabilir. Bu izlemeyi sadece refakat, bakım, hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak için önleme amacıyla kullanır. Gelişen olağan üstü durumları kod sistemi ile bildirir (mavi kod, beyaz, kırmızı kod vb).
6.1.3. Hastanemiz A Blok, Blok ve acil müşaade odası hasta mahremiyeti ve çalışan mahremiyeti açısından yataklı servisler izlenmez. İdari bina, genel hastane alanları, giriş çıkış kapıları, bahçe duvarları, depo, gibi alanları izleyebilir. Olası bir tehdit, tehlike durumlarına bu şekilde önlem alırlar.
6.1.4. Teknik Servis Personeli arıza tespiti dışında anlık izleme yapamaz ve hiçbir şekilde kayıt yapamaz.
6.1.5. A Blok, B Blok ve Prefabrik Bina görüntülerinin kaydedildiği kamera kayıt odasına; Başhekim, Kamera Sistem Yöneticisi, Kayıt Alma İşlemi Güvenlik Görevlisi girebilir. Yöneticiler ve sorumlular, hastane teknik personeli ve hastane dışından gelen teknik ekipler ile ve Teknik Servis Personeli ancak Başhekimin yazılı izni ve/veya yetkilendirdiği Başhekim Yardımcısının yazılı izni ile, Sistem Yöneticisinin veya Kayıt Alma İşlemi Güvenlik Görevlisi refakatinde giriş çıkış yapabilir ve çalışabilir.
6.1.6. Kayıt cihazlarının irtibatının kesilmesi, kaydın durdurulması (sistemin bakım zamanı hariç) ve/veya kayıtların manüel olarak silinmesi yasaktır. Bu maksatla kayıt cihazlarına erişim Başhekim tarafından Sistem Yöneticisine verilecek şifre ile kısıtlanır.
6.1.7 Özel hayatın gizliliği ilkesi korunması amacıyla; evden ve cep telefonundan internet vasıtasıyla Başhekim dâhil hiç kimse izleme ve dinleme yapamaz.
6.1.8 Hastane içinde; OYM (hasta servisleri hariç), güvenlik birimi (hastane ana giriş kapısı, hastane bahçesi, çevre duvarlar, kazan dairesi, depo vb. mesai sonrası kimsenin kalmadığı yerlerde) ve Başhekim tarafından izin verilen yerler dışında hiçbir yerde anlık izleme yapamaz. Başhekim yazılı izni olmayan hiçbir birim, kişi ya da yönetici anlık izleme yapamaz.
6.1.9 Anlık izleme yapılan yerlerde kamera kayıtları sorumlular ve personel tarafından cep telefonu veya diğer kayıt cihazları ile hiçbir şekilde kayıt altına alınamaz ve hiçbir yerde yayımlanamaz.
6.2 Kamera ve Ses Kayıtlarının Nasıl Saklanacağı ve Kimlere Hangi Hallerde, Ne Koşulda Verileceği ve Geçmiş Kayıtların Hangi Durumlarda İzleneceği
6.2.1 Yürütülen Adli, idari soruşturmalara istinaden ilgili kişi ya da makamlarca veya adli olayların aydınlatılması maksadıyla kolluk kuvvetlerinden veya adli makamlardan resmi yazıyla veya acil hallerde sözlü olarak yapılan talepler,
6.2.2 Hastanede meydana gelen olağan üstü durumlarda (ölüm, kesici, delici alet, ateşli silah, uyuşturucu uyarıcı madde bulundurulduğu şüphesi, çalışanın yerinde bulunup bulunmadığının tespiti, çalışana ya da hastaya şiddet, intihar girişimleri vb gibi risk oluşturabilecek durumların tespiti vb.)
6.2.3 SABİM, CİMER, Hasta İletişim Birimi’ni ilgilendiren şikâyetler, Başhekimliği’ne yazılı ya da sözlü olarak yapılan tüm şikayetler (çalışan ya da hasta)
6.2.4 Çalışana şiddet, Beyaz kod, Kırmızı Kod, Mavi Kod, Pembe Kod durumlarında veya yaşanılan acil durum gerektiren olaylarda,
6.2.5 İş kazası durumlarında,
6.2.6 Olay Bildirim veya Güvenlik Raporlama Sistemi üzerinden gelen olayların tespit ve değerlendirilmesi
6.2.7 Teknik ya da altyapıyı ilgilendiren olağan dışı durumların tespiti,
6.2.8 Eczane, laboratuvar, tüm depolar ile ilgili olağan dışı durumların olup olmadığının tespiti,
6.2.9 Başhekim tarafından belirlenen diğer durumlar,
Halinde ilgili kişiler ya da birimler taleplerini, ne amaçla istendiğine dair Kamera Görüntüsü Talep Formu ile yazılı olarak Başhekimliğe sunar. Yapılan talep Başhekimin onayına müteakip Sistem Yöneticisi tarafından veya görevli özel güvenlik personeli tarafından ilgili kişiye veya birimlerin sorumlu idarecilerine kamera ve gerekiyorsa ses kayıtları imza karşılığında teslim edilir.
Verilen bu görüntü ve ses kayıtlarının sorumluluğu (gizliliği, saklanması, imhası) görüntüleri talep eden ilgili kişilerdedir. CD halinde ilgili makamlara teslim edilen görüntülerin ve ses kaydının bir kopyası Sistem Yönetici tarafından kayıt edilerek muhafaza edilir.
6.3 KAMERA KAYIT ODASI PERSONELİNİN GÖREVLERİ
6.3.1 Kamera ve ses sistemlerinin her daim çalışırlığını ve kayıt saatlerini takip ederek gerekli durumlarda Sistem Yöneticisine ve Teknik Servis Personeline haber verecektir.
6.3.2 Sistem Yöneticisi tarafından istenilen kamera ve ses kayıtlarını CD “ye aktaracak ve yedekleyecektir.
6.3.3 Acil Kod Sisteminin Kurulu olduğu bilgisayar ile programın devamlı açık olmasını ve IP leri kontrol edecektir.
6.3.4 Sistemde sıkıntı olduğu zaman Acil Kod Sistemi Yetkilisine bilgi verecektir.
6.3.5 Talep edilen kamera ve ses kayıtlarını ilgili kurum, birim ve servis sorumlularına resmi yazı ile imza karşılığında teslim edecektir.
6.3.6 Başhekim veya yetki verdiği Başhekim Yardımcısı yazılı izni ile anlık izleme yapacak yönetici ve diğer personele refakat edecektir.
6.4 KAMERA SİSTEMİ ÜNİTELERİNİN BULUNACAĞI YERLER
6.4.1 Kayıt cihazları, hastane server odasında kilit altında bulunur.
6.4.2 Kamera monitörleri; Güvenlik Birimi Kamera Kayıt Odasında, Başhekim Odasında ve Kamera Sistem Yöneticisi odası ile Başhekim tarafından uygun görülen birimlerde bulunur.
6.5 TALİMATA AYKIRILIK HALLERİ
Bu Talimat hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında Devlet Memurları Kanunu, İş Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümlerine göre idari ve adli işlem yapılır.
7.YASAL DAYANAK:
7.1 Türk Ceza Kanunu (134. Maddesi gereğince Özel Hayatın Gizliliği İlkesine riayet edilmesi)
7.2 663 Karar Sayısı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
7.3 Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği
7.4 Sağlık Bakanlığı’nın Konu ile İlgili Genelgeleri.