Örnek Doküman

Radyasyon Güvenliği - Talimat

RG.TL.002 - FİLM DOZİMETRESİ KULLANMA, DEĞERLENDİRME VE TAKİP VE TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) FİLM DOZİMETRESİ KULLANMA, DEĞERLENDİRME VE TAKİP VE TALİMATI
Doküman Kodu: RG.TL.002
Yayın Tarihi: 22.11.2011
Revizyon Tarihi: 14.02.2022
Revizyon No: 4
Sayfa: Otomatik
1 AMAÇ
....................... Hastanesinde hizmet veren radyasyon yayan cihazlarla çalışan personelin aldığı şua miktarlarının takibi amaçlanmaktadır.
2 KAPSAM
....................... Hastanesinin tanı ve tedavi amaçlı radyasyon yayan cihazlarının bulunduğu tüm alanlarda çalışan, dozimetri kullanan tüm personeli kapsar.
3 SORUMLULAR
....................... Hastanesi bünyesinde radyasyonla çalışılan bölümlerde kullanılmış dozimetri filmlerinin toplanması yenilerinin taşıyıcılara yerleştirilmesi, personele dağıtılması, doz raporlarının personele bildirilmesi üstlenmiş olan kişiler sorumludur.
4 UYGULAMA
4.1. Çalışanlar üzerinde kendi adı yazılı dozimetriyi kullanır.
4.2. Film taşıyıcısının açılması; Film taşıyıcısı alt ve üst yüzeyindeki açma aralığına uygun bir aparat sokulup çevrilerek açılır.
4.3. Filmin taşıyıcıya yerleştirilmesi; Film taşıyıcının alt parçasına film numarası üste gelecek şekilde yerleştirilir.
4.4. Film taşıyıcının kapağı taşıyıcı alt parçası üzerine alt ve üst yüzeylerdeki tırnaklar birbirine geçecek şekilde ve iki parça birbirine kenetleyinceye kadar bastırılarak oturtulur.
4.5. Filmi takılmış olan taşıyıcı (badge) arkasındaki klips ile üniforma yaka cebine takılır.
4.6. Kurşun önlük kullanılıyor ise; Dozimetri kurşun önlüğün altında yani önlük ile vücut arasında olmalıdır.
4.7. Dozimetri kesinlikle asit buharlı, ıslak, aşırı sıcak ve soğuk veya nemli ortamlarda bırakılmamalıdır.
4.8. Filmler, TAEK tarafından belirlenen periyotlarda ilgili kuruluşlara posta ile gönderilir ve kuruluştaki görevli kişi tarafından kullanılmış filmler, film taşıyıcısından çıkarılarak yenileriyle değiştirilir.Kullanılmış olan filmler en kısa süre içerisinde TAEK’a gönderilir.
4.9. Yeni filmlerle gelen "Film Dağıtım Listesi" personelin hangi filmi kullanacağını göstermektedir. Doz Değerlendirmeleri bu listeye göre yapıldığından personel ismi karşılığındaki numaralı filmi kullanmalıdır.
4.10. Dozimetreler radyasyon alanı dışında muhafaza edilecek, kullanım sırasında dozimetrenin önüne ve/veya üstüne gelecek şekilde herhangi bir cisim takılmayacaktır.(kalem, isimlik v.b.)
4.11. Kurşun önlük giyiliyor ise dozimetre önlüğün altına takılarak tüm vücut dozunun ölçümü sağlanır.Dozimetrinin kurşun önlük dışında taşınması halinde kurşun önlük dışında kalan vücut kısımlarının (troid, göz lensi, eller) aldığı dozlar ölçülmüş olur. İdeal olanı bu durumdaki personelin iki ayrı dozimetri kullanmasıdır.
4.12. Dozimetri değerlendirme sonuçları, doz raporu olarak yeni period filmleriyle birlikte kuruluşa gönderilir. Doz raporundaki değerlerin önceki periodlarda kullanılan filmlere ait olduğuna dikkat edilmelidir.
4.13. Yeni göreve başlayan personele dozimetri temini için "Dozimetri İstek Formu" ile dozimetri ücretini kuruma yatırıldığını gösteren banka dekontu TAEK'e gönderilir.İşten ayrılan personelin film taşıyıcısı ilerde kullanılmak üzere saklanılır.
4.14. Filmler eğilip bükülmemeli ve kesinlikle açılmamalıdır. Filmi tutturmak için iğne tel zımba ve hatta ataç kullanılmamalıdır.Film üzerine asla yazı yazılmamalıdır.
4.15. Çalışma sırasında kazaya maruz kalındığı veya yüksek dozda radyasyon alındığı düşünülüyorsa dozimetrinin acil olarak ölçümü istenebilir.
4.16. Dozimetri kullananların filmleri açılmadan TAEK'e gönderilir.
İlgili Dokümanlar:
· Film Dağıtım Listesi
· Dozimetre İstek Formu