Örnek Doküman

Bilgi Yönetim Sistemi - Plan

BY.PL.002 - BİLGİ YÖNETİMİ RİSK ANALİZ PLANI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) BİLGİ YÖNETİMİ RİSK ANALİZ PLANI
Doküman Kodu: BY.PL.002
Yayın Tarihi: 15.05.2018
Revizyon Tarihi: 17.02.2022
Revizyon No: 1
Sayfa: Otomatik
1.0 AMAÇ
....................... Hastanesi Bilgi Yönetim Sistemi faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin ve bunlara ilişkin risklerin belirlenmesi, böylelikle beklenen veya olası risklerin kontrol altına alınmasına ilişkin yöntem ve esasların sistematik bir şekilde tanımlanmasını böylelikle iş ve meslek kazaları asgari seviyelere indirilmesini sağlamaktır.
2.0 KAPSAM
Tüm hastane çalışanlarını kapsar.
3.0 KISALTMALAR
4.0 SORUMLULAR
Hastane Üst yönetimi, İş sağlığı ve güvenliği kurulu, Tüm birim sorumluları, Bilgi İşlem Sorumlusu ve çalışanlar sorumludur.
5.0 TANIMLAR
Tehlike: Bilgi Yönetim Sisteminin zarar görmesi, işyeri ortamının zarar görmesi veya bunların birlikte gerçekleşmesine sebep olabilecek potansiyel kaynak veya durum.
Tehlike Tanımlaması: Bir tehlikenin varlığını tanıma ve özelliklerini tarif etme prosesi.
Risk: Bir olayın meydana gelme olasılığı ile sonuçlarının bileşimi. (Risk = İhtimal x Etki)
Risk Değerlendirmesi: Riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riske tahammül edilip edilemeyeceğine karar vermek için kullanılan prosesin tamamı.
Katlanılabilir/Kabul edilebilir Risk: Yasal zorunluluklara ve kendi İSG politikasına göre, tahammül edebileceği düzeye indirilmiş risk.
Kaza: Maddi zararlara veya diğer kayıplara yol açan ve istenmeyen olay.
Olay: Kazaya neden olan veya kazaya sebep potansiyele sahip istenmeyen durum.
6.0 FAALİYET AKIŞI
RİSK ANALİZ VE DEĞERLENDİRMESİ NEDEN VE NE ZAMANYAPILMALIDIR?
İşe başlamada
Hastanede hizmete başlamasından hemen sonra, ya da daha önce kurulmuş ve risk analizi ve değerlendirme çalışmalarının hiç yapılmamış olması halinde,
Değişiklik durumunda
Bilgi Yönetim Sisteminde yönetim değişikliği, teknoloji değişikliği,
Yeni ve ciddi bir tehlikenin ortaya çıkması, ya da Uygulamaların gözden geçirilirken yeni bir durumun tespit edilmiş olması, durumlarından birinin gerçekleşmesi halinde,
İş kazası, meslek kazası, olay vb. durumunda
Bilgi Yönetim Sisteminin tamamını ya da büyük kısmını etkileyebilecek bir kaza, iş kazası, meslek kazası ya da olay vb. durumun meydana gelmiş olması halinde yapılacaktır
Düzenli aralıklarla
Bilgi Yönetim Sisteminden kaynaklanan tehlikelerin ve bu tehlikeler sonucu ortaya çıkan risklerin yapısına ve faaliyetlerdeki ya da işteki değişimin derecesine bağlı olarak yapılacaktır.
RİSK ANALİZİ VE DEĞERLENDİRMESİ ÇALIŞMALARININ YÜRÜTÜLMESİNDEN KİM SORUMLUDUR?
Hastane üst yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği kurulu ve Bilgi İşlem Sorumlusu bilgi yönetim sistemi ve etkilenme alanının tamamını kapsayacak şekilde Risk Değerlendirmesi yapılmasını sağlamakla yükümlüdür.
Tehlike ve risk değerlendirmesi hastanemizde Şu Şekilde yapılmaktadır:
Hastanenin başhekim ve müdürü tarafından hazırlanan Risk Analizi çalışmaları sürecin devamında Bilgi işlem Sorumlusu tarafından sürekli olarak izlenecek ve sürekli olarak iyileştirilecektir. Belirlenen risklerin kabul edilebilir seviyeye indirilinceye kadar sürekli izlenmesi gerekmektedir. Kabul edilebilir seviyeye indirilen riskler ise olasılık ve şiddetlerinin artmaması için alınmış olan önlemlerin devamlılığı izlenmelidir.

Faaliyet Tanımı
Tehlikeye neden olabilecek sınırları belirlenmiş faaliyet veya faaliyetler dizisidir;

>Bilgi Yönetim Sistemi çalışmaları,
>Bakım-Onarım İşlemleri, Fiziksel koşullar,
>Sistem güncelleme ve taşıma işleri, Elektrik ile çalışma,
>Ekranlı ekipmanlar ile çalışma, Sistem yedekleme işlemleri, Sistem ekipmanları ile çalışma, Acil durum çalışmaları

OLASILIK DEĞERİOLASILIK ZAMANIFREKANS DEĞERİFREKANS (Tehlikeye Zaman İçerisinde MaruzKalma TekrarıŞİDDET DEĞERŞİDDET (İnsan ve/veya Çevre Üzerine YaratacağıTahmini Zarar)
10Beklenir,
Kesin
10Hemen hemen sürekli, Saatte birkaç defa100Birden fazla ölümlü kaza, Çevresel felaket
6Yüksek,
Oldukça mümkün
6Sık, Günde bir veya birkaç defa40Ölümlü Kaza, Uzuv kaybı, Ciddi çevresel zarar
3Olası3Ara sıra, Haftada bir veya birkaç defa15Kalıcı hasar/Yaralanma, İş kaybı, Çevresele engel oluşturma, Şikayet
1Mümkün fakat düşük2Sık değil, Ayda bir veya birkaç defa7Önemli hasar, Yaralanma, Dış ilkyardım, Sınırlı dış çevresel zarar
0, 5Beklenmez fakat mümkün1Seyrek, Yılda bir veya birkaç defa3Küçük hasar/Yaralanma, İç İlkyardım, Sınırlı iç çevresel zarar
0, 2Beklenmez0, 5Çok seyrek, Yılda bir veya daha az1Ucuz atlatma, Çevresel zarar yok
RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ:Kinney Metodu
RİSK DEĞERİ (R) = OLASILIK x FREKANS X ŞİDDET
RİSK DEĞERİ (R)RİSK ADIEYLEMTERMİN SÜRESİ
R >= 1800TOLERANS GÖSTERİLEMEZ RİSKHemen gerekli önlemler alınmalı veya tesis, bina, çevrenin kapatılması düşünülmelidirDerhal veya 1 Hafta İçinde
400 <= R < 1800EN KISA SÜREDE GİDERİLECEK RİSKÖnlem alınması için işverene durum en kısa sürede bildirilir1 Ay İçinde
200 <= R < 400ESASLI RİSKKısa dönemde iyileştirilmelidir3 Ay İçinde
70 <= R < 200ÖNEMLİ RİSKUzun dönemde iyileştirilmelidir6 Ay İçinde
20 <= R < 70OLASI RİSKGözetim altında uygulanmalıdır1 Yıl İçinde
R < 20ÖNEMSİZ RİSKÖnlem öncelikli değildirKontrol
TEHLİKE VE RİSKLERİN KONTROLÜ
Belirlenen tehlikeler ve sebep olacağı risklerin azaltılmasına veya kontrol altına alınmasına yönelik önleyici faaliyetler planlanır. Bu faaliyetlerin yanı sıra sürekli iyileştirmeyi sağlamak için gerekli uygulamalar da tanımlanır. Tehlikenin ve riskin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa da, tehlikenin ve riskin azaltılması, uygulanan kontrol sistemleri ile sağlanabilir.
Bu kontrol sistemleri aşağıdaki gibidir:
Bilgi Yönetim Sistemine yönelik alınacak önlemler (yeni teknoloji, güncelleme, bakım vb.)
Ortama yönelik alınacak önlemler (çalışan program sayısı, donanım ve yazılım koşulların iyileştirilmesi, vb.) Kullanıcıya yönelik alınacak önlemler (Eğitim, Doküman, Çalışma Süresi, vb.)

PLANLANAN FAALİYETİN SORUMLUSU
Planlanan faaliyetin sorumlusu İş sağlığı ve güvenliği kurulu tarafından belirlenir. Belirlenen kişiye bu sorumluluğu yazılı olarak bildirilir. Kalite Yönetim Birimi ile koordineli olarak çalışılır.

PLANLANAN FAALİYETİN GERÇEKLEŞME DURUMU
Planlanan faaliyetlerin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. Planlanan faaliyetin gerçekleşmemesi durumunda neden gerçekleşmediği (verilen süre, imkansızlık, vb.) faaliyet sorumlusu ile değerlendirilerek ya yeni bir faaliyet planlanır ya da faaliyetin gerçekleştirilmesi için neler yapılması gerektiği araştırılır.

TEHLİKE TANIMLAMA VE RİSK DEĞERLENDİRME PROGRAMININ ONAYLANMASI
Belirlenen tehlikeler, riskler, bunların öncelik dereceleri, önemli riskler ve bunlara göre oluşturulan uygulama ve kontrol sonuçları, İş sağlığı ve güvenliği kurulu tarafından gözden geçirilir, varsa düzeltme/düzenlemeler yapılır. Yönetim tarafından onaylanan program, İş sağlığı ve güvenliği kurulu yıllık çalışma planına dâhil edilerek gerekli çalışmalar başlatılır.