Örnek Doküman

İlaç Yönetimi - Talimat

İY.TL.014 - YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLARIN YÖNETİMİ TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLARIN YÖNETİMİ TALİMATI
Doküman Kodu: İY.TL.014
Yayın Tarihi: 14.04.2016
Revizyon Tarihi: 23.02.2022
Revizyon No: 2
Sayfa: Otomatik
1.0 AMAÇ: Hastanemiz eczanesine satın alma veya devir yolu ile alınan ilaçlardan, teropatik indeksi dar olan ” Yüksek Riskli İlaçlar”ın belirlenip listelenmesi, özelliklerini kaybetmeyecek ve karışıklığı engelleyecek şekilde güvenli depolanması ve dağıtılmasının sağlamak, ayrıca hastalara kullanılmak üzere kliniklere teslim edilen bu ilaçların ara depolarda da güvenli saklama koşullarının oluşturulması ve hastaya güvenli ilaç uygulamalarının yapılmasının sağlanması, ilaç uygulamalarında oluşabilecek hataların önlenmesi, istenmeyen ilaç etkilerinin acil müdahale ile giderilmesi ve bildirimlerinin zamanında yapılmasının sağlanması ve sonucunda da hastalarımıza güvenli sağlık hizmeti sunulmasıdır.
2.0 KAPSAM: Hastane eczanesi, tüm servisler ve tıbbi birimleri kapsar.
3.0 SORUMLULAR,
Uygulatılmasından; Hastane Yönetimi, Kalite Yönetim Direktörü, Sorumlu Eczacı,
Uygulanmasından; Eczacı ve Eczane Personeli, Tüm Sağlık Çalışanları
4.0 TANIMLAR
Yüksek Riskli İlaç: Hatalı kullanılmaları durumunda hastada geçici veya kalıcı hasara ve/veya ölüme neden olabilecek ilaç veya solüsyonlardır.
5.0 KISALTMALAR
YRİ: Yüksek Riskli İlaç
6.0 FAALİYET AKIŞI
6.1 Eczacı tarafından hastanede kullanılan YRİ’ler belirlenerek hazırlanan ve Hastane Yönetimi ile Kalite Yönetim Birimi tarafından onaylanan liste Hastane Bilgi Yönetim Sistemi tarafından tüm bilgisayarlardan erişim sağlanabilecek şekilde kalite dosyasına yüklenir. Bu listeler ilaç isimleri değiştikçe eczacı tarafından güncellenir.
6.2. YRİ’ler eczane ve tüm tıbbi birimlerde Yüksek Riskli İlaç yazılı kırmızı şeritle ayrılmış ayrı dolap ve raflarda ‘’Yüksek Riskli İlaçlar’ ibaresi yazan alanda saklanmalıdır.
6.3. Özellikli birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, acil servis vb.) YRİ’ler ayrı dolap, ayrı raflarda ya da ilaç arabasında bulunması durumunda kırmızı separatörle diğer ilaçlardan ayrı olarak muhafaza edilir.
6.4. Buzdolabında saklanması gereken YRİ´ler, diğer ilaçlardan ayrı Yüksek Riskli İlaç yazılı kırmızı şeritle ayrılmış bir rafta muhafaza edilir.
6.5. Yüksek riskli ilaçların özellikli birimlere transferleri diğer ilaçlarla karışmayacak şekilde gerçekleşmelidir.
6.6. Yazılışı Okunuşu Benzer YRİ´ler ile Ambalajı Benzer YRİ´ler Yüksek Riskli İlaç yazılı kırmızı şeritle ayrılmış raflarda birbirine karışmayacak şekilde saklanır.
6.7. Narkotik ve Psikotrop YRİ’ler Narkotik ve Psikotrop İlaçların Yönetim Talimatı ‘na göre kilitli dolaplarda Yüksek Riskli İlaç yazılı kırmızı şeritle ayrılmış raflarda birbirine karışmayacak şekilde saklanır.
6.8. Klinik olarak gerek görülmedikçe veya izin verilen durumlar (Acil müdahale arabaları) hariç yüksek riskli ilaçlar hasta bakım ünitelerinde bulundurulamaz.
6.9. Yüksek Riskli İlaçlar, HBYS programında ilaç kartları tanımlanırken de sınıflandırılır ve bu şekilde ilacı isteyen hekim, ilacı uygulayan hemşirenin de tüm aşamalarda söz konusu istenilen ilacın, yüksek riskli olduğu konusunda uyarılması sağlanmış olur. Ayrıca hasta bazlı ilaç çıktılarında da “ Yüksek Riskli İlaç” uyarısı yazılı olmalıdır.
6.10. Yüksek riskli ilaçların ikinci bir sağlık personeli (doktor, hemşire) kontrolünde servis hemşiresi tarafından “Doğru ilaç, Doğru doz, Doğru hasta, Doğru veriş yolu, Doğru zaman, Doğru etki, Doğru form, Doğru kayıt “yani 8 D ilkesine göre uygulanması sağlanır.
6.11. YRİ ilaç kullanan hastaların vital bulguları hekim tarafından takip edilmelidir.
6.12.YRİ listesinde bulunan ilaçlarda sözel order uygulanmaz.
7.0. İlgili Dokümanlar:
· Yüksek Riskli İlaçlar Listesi
· Narkotik ve Psikotrop İlaçların Yönetim Talimatı