1.0 AMAÇ: ....................... Hastanesi Eczanesinde Son Kullanma Tarihi Yaklaşan İlaçların öncelikle tüketiminin sağlanarak imhaların önlenmesi ve yine de gerekiyorsa imha edilmesi yöntemlerinin belirlenmesi.
2.0 KAPSAM: Tüm Hastane
3.0 SORUMLULAR:
Eczane Birim Sorumlusu
Servis Sorumlu Hemşiresi ve Hemşireleri
4.0 UYGULAMA:
1.İlaç ve Tıbbi Sarflar satın alınırken üretim tarihinin yeni ve son kullanım tarihinin uzun süreli olanları tercih edilir ve buna göre ihalelerde teknik şartname hazırlanır.
2.Alınan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin SKT takipleri otomasyon programı ile yapılır ve son kullanma tarihine 6 ay kala sistem uyarı verir.
3.Alınan ilaç ve Sarf Malzemesinin Son Kullanma tarihine 6 ay kala ihale teknik şartnamesine göre satın alınan firma veya depoya haber verilerek daha uzun tarihlisi ile değişimi yapılır.
4.Hastanemiz hekim ve personeli ile işbirliği yapılarak düzenli olarak ilaç ve sarf malzeme döküm stok listeleri servislere ve ilgili doktorlara verilir buna göre SKT yaklaşan ilaç ve malzemelerin tüketimine öncelik verilmesi sağlanır.
5.Yakın çevredeki Kamu Hastaneleriyle de işbirliği yapılarak SKT yaklaşan İlaç ve Sarf Malzemesinin değişimi yada ihtiyaç fazlası olarak devri yapılır.
6.Hiçbir şekilde tüketilemeyen ve SKT geçmiş ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri usulüne uygun olarak kayıttan düşme teklif ve onay tutanağı ile imha işlemi yapılır.
7.Üretici ve temin edici tarafından çeşitli nedenlerle geri çekilen ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri resmi yazı ile duyurusu yapılıp toplanır.İlgili firmaya tutanak ile iadesi yapılıp, zararın tazmini hastane tarafından belirlenen ihtiyaca uygun başka bir ilaç veya sarf malzemeleri ile değişimi yapılır.
8.Sağlık Bakanlığının programı olan ÇKYS’ de miadı yaklaşan ürünler, ihtiyaç fazlası olarak gösterilip diğer hastanelerin ihtiyaçlarına göre çekimlerinin yapılması sağlanır.