Örnek Doküman

Afet ve Acil Durum Yönetimi - Prosedür

AD.PR.033 - MOR KOD PROSEDÜRÜ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) MOR KOD PROSEDÜRÜ
Doküman Kodu: AD.PR.033
Yayın Tarihi: 26.02.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

1.AMAÇ: Meydana gelebilecek afet ve acil durumlar neticesinde hasta, hasta yakınları ve personelin zarar görmesini önlemek için alınması gereken tedbirleri belirlemek ve afet ve acil durumdan etkilenen kişilere en sistemli ve hızlı şekilde tıbbi destek sağlamaktır.

2.KAPSAM: Bu prosedür, afet ve acil durum neticesinde hastane içerisinde bulunan hasta, hasta yakınları ve personelin fiziki olarak zarar görmesini önlemek için alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesini, afet ve acildurum esnasında ve sonrasındaki hareket tarzının belirlenmesini ile afet ve acil durum sonrası etkilenen afetzedelere verilecek tıbbi hizmetlerin düzenlenmesini kapsar.

3.SORUMLULAR: Bu prosedürün uygulanmasından HAP Başkanı (Başhekim) sorumludur.

4.TANIMLAR:

4.2.Kod Mor: Afet ve Acil durum halinde aktive edilen hastane alarm kodudur.

5.PROSEDÜR AKIŞI:

5.1.ÖNLEMLER

5.1.1.Deprem öncesinde, sarsıntılar neticesinde hastane içerisinde meydana gelebilecek yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanan tehlikeleri en aza indirebilmek için tehdit oluşturan mevcut eşya ve malzemenin sabitlenmesi gerekmektedir.

5.1.2.Hastane içerisindeki yapısal olmayan tehlikelerin tespit edilmesi amacıyla bir ekip oluşturulur. Bu ekip hastane içerisindeki yapısal olmayan tehlikeleri tespit ederek, tehditleri ortadan kaldıracak tedbirleri hastane yönetimine bildirir.

5.1.3.Hastane genelinde yapılan her yeni düzenlemede depreme uygun araç – gereç ve malzeme kullanılmasına gayret edilir.

5.1.4.Tüm hastane personeli, deprem anında ne şekilde hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirilir.

Deprem Sonrasında Yönetim Tarafından Yapılması Gerekenler:

Hastanedeki tüm birimler ile iletişime geçilerek, personel ve hasta durum envanterinin çıkarılması sağlanır.

Kurtarma çalışmalarına ihtiyaç olup olmadığı belirlenir.

Binalar içerisinde hastalar ve personel için güvenilir olmayan bölgeler belirlenerek, bu alanlara girilmesini engelleyecek tedbirler alınır.

Olası bir tahliye işlemi için gerekli hazırlıklar ve ilgili kurumlarla görüşmeler yapılır.

5.2.İŞLEYİŞ

5.2.1. Hastane afet ve acil durumda doğrudan etkilendiyse, HAP Başkanı tarafından Hastane Afet ve Acil Durum Planı aktive edilir.

5.2.2. Operasyon Sorumlusu, Planlama Sorumlusu ve Lojistik Sorumlusu derhal hastanenin durumu hakkında bilgi toplar ve HAP Başkanı’na iletir.

5.2.3. Lojistik Direktörünün sorumluluğunda hasar gören bölümlerde elektrik, su ve gaz kesilir.

5.2.4. Hasarın boyutuna göre HAP Başkanı tarafından tahliye kararı verilir.

5.2.5. Eğer binada çatlak ve hasar varsa ve o bölüm için yatay tahliyeye karar verilmişse, hastaların nereye gönderileceğine Operasyon Sorumlusu karar verir.

5.2.6. Binada büyük oranda hasar varsa ve tamamen boşaltılması gerekiyorsa, hastalar uygun diğer hastanelere nakledileceklerdir.

5.2.7.Tahliye işlemi esnasında güvenliğin sağlanmasından ve toplanma alanlarının güvenliğinden Güvenlik Sorumlusu sorumludur.

5.2.9. Her iki halde de tüm ilgili kurumlarla iletişim Kurumlararası İrtibat Sorumlusu tarafından sağlanır.