Örnek Doküman

Afet ve Acil Durum Yönetimi - Prosedür

AD.PR.034 - TURKUAZ KOD (Çoklu Yaralanmalar) PROSEDÜRÜ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) TURKUAZ KOD (Çoklu Yaralanmalar) PROSEDÜRÜ
Doküman Kodu: AD.PR.034
Yayın Tarihi: 26.02.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

Doğal afetler, trafik kazaları, toplu zehirlenme olayları, kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılar, toplu eylemler, terör saldırıları, spor karşılaşmaları vb. olaylar neticesinde hastane içinde veya hastane dışında meydana gelen çoklu yaralanmalara en sistemli ve hızlı şekilde müdahalede bulunabilmek için turkuaz kod prosedürü hazırlanmıştır.

1.AMAÇ: Doğal afetler, toplu zehirlenme olayları, trafik kazaları, kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılar, toplu eylemler, terör saldırıları, spor karşılaşmaları vb. olaylar neticesinde hastane içinde veya hastane dışında meydana gelen çoklu yaralanmalara en sistemli ve hızlı şekilde müdahalede bulunabilmektir.

2.KAPSAM: ....................... Hastanesi Acil Servisi’ni kapsar.

3.SORUMLULAR: Bu prosedürün uygulanmasından Hastane Afet Planı Başkanı sorumludur.

4.TANIMLAR:

4.1.Sarı Kod: Çoklu yaralanmalara en sistemli ve hızlı şekilde müdahale edebilmek için travma ünitesinin aktif hale getirilmesidir.

4.2.Travma Ünitesi: ....................... Hastanesi Acil Servisi’dir.

4.3.Çoklu yaralanma: Doğal afetler, trafik kazaları, kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılar, toplu eylemler, terör saldırıları, toplu zehirlenme olayları, spor karşılaşmaları vb. olaylar neticesinde meydana gelen tıbbi yardıma ihtiyaç duyan insan sayısının fazla olduğu durumdur.

5.PROSEDÜR AKIŞI:

5.1.ÖNLEMLER

5.1.1. İlk andaki hazır oluşluk açısından arka depoya ek bir ön depo olarak kriz dolabı oluşturulur. Düzenli olarak check- listlerle kontrolleri yapılan bu dolabın içerisinde acil durumda kullanılacak tüm tıbbi malzemelerin yanında dekontaminasyonda gerekli malzemeler, triaj kartları ve kol bantları bulunur.

5.2.İŞLEYİŞ

5.2.1. Çoklu yaralanma ile neticelenen olayların ve afetlerin meydana gelmesi ya da meydana gelme olasılığının ortaya çıkması halinde HAP Başkanı tarafından Turkuaz kod verilir.

5.2.2. Alarm verildiğinde triaj alan sorumluları Acil Servis’teki ilgili yerlere gider. Acil Servis, HAP Acil Ünitesi Sorumlusu tarafından çoklu yaralanmalara müdahale için hazır hale getirilir.

5.2.3. Acil Servis’e hasta alımı durdurulur (Çok aciller hariç).

5.2.4. Acil Servis’te bulunan hastalardan taburcu edilebilecek olanlar ivedilikle taburcu edilir, taburcu olamayacak olanlar hastanenin ilgili bölümlerine sevk edilerek Acil Servis boşaltılır.

5.2.5. Afet triaj sistemine geçilir.

5.2.6. Afet triajına uygun olarak yeşil, sarı, kırmızı ve siyah bakı alanları düzenlenir; triaj alanı, dekontaminasyon alanı, psikiyatri alanı, aile bekleme ve taburculuk alanı ile gönüllü kabul ve başvuru alanı oluşturulur.

5.2.7.Triaj alanında ilk triaj işlemi yapılan hastalar, triaj kartları takılarak uygun bakı alanlarına yönlendirilirler.

5.2.8. Kontamine hastalar dekontaminasyon işlemi tamamlanmadan triaj alanına alınmazlar.

5.3. EĞİTİMLER

Acil Servis literatür eğitim programında ve Acil Servis hemşire / sağlık memuru oryantasyon programında, Hastane Afet Planı ve Turkuaz Kod konularına yer verilir.