Örnek Doküman

Eğitim Yönetimi - Prosedür

EY.PR.001 - EĞİTİM BİRİMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) EĞİTİM BİRİMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ
Doküman Kodu: EY.PR.001
Yayın Tarihi: 14.02.2012
Revizyon Tarihi: 09.03.2022
Revizyon No: 5
Sayfa: Otomatik

1. AMAÇ: Hastanemizin her kademesinde çalışan tüm İdari, Sağlık personeli, Hekim, Hizmet alımı personelinin görevleri ile ilgili bilgi, beceri ve tutumlarını geliştirmek, çağdaş sağlık bakım sistemlerini tanıtmak, kuruma ve birime etkin ve verimli hizmet vermeleri için eğitim materyallerini ve bilimsel mesleki metotları kullanmalarını teşvik etmek üzere planlı eğitimler yapmak ve sürekliliğini sağlamaktır.

2.TANIMLAR:

Oryantasyon Eğitimi:Kuruma yeni başlayan tüm personelin hastaneye uyumunun kısa sürede olabilmesi amacıyla yapılan eğitim faaliyetidir.

3 Aylık Genel Eğitimler: SKS Version 6.1, Verimlilik ve Sosyal Sorumluluk kapsamında istenilen bütün eğitimler İl Sağlık Müdürlüğü ‘nün Web Uygulamarı- Eğmod modülüne yıl içerisinde düzenli olarak yüklenmektedir. Ancak yüklenen eğitimler yıllık eğitim planında belirlenen üçer aylık periyotlara bölünerek sahaya sunulmaktadır.

Plan Dışı Eğitimler: Kurum dışından İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla üstyazı ile yıllık eğitim planı dışında olan bir eğitim gelmiş ise, ilgili eğitim eğitim hemşiresi tarafınca Eğmod sistemi üzerinden ilgili kişi ya da gruba tanımlanır. Eğer eğitim talebi kurum içinden ve kalite sisteminin işleyişinden ya da birimlerin ihtiyaçlarından doğan proğram değişiklikleri ise ilgili klinik/birim tarafınca EY.FR.05.Eğitim Talep Formu doldurularak Eğitim Hemşiresi’ne teslim edilir. Eğitim tarihleri ve eğitimi verecek kişi belirlenir.Eğitim planının dışında eğitim talebi olduğunda birim sorumlusu tarafından doldurulur ve değerlendirilmesi için eğitim komitesine gönderilir.

Hasta/Hasta Yakını Eğitimi: Hastaneye müracaat eden her hasta için görsel, yazılı veya sözlü olarak verilen eğitimlerdir

Bölüm Uyum Eğitimi: Bölüme ilk başlayan çalışan için bölümün çalışma ve işleyişi hakkında sorumlu kişinin verdiği eğitimlerdir.

Klinik İçi Eğitimler: Klinikte çalışanlara kendi kliniklerine özel ihtiyaç durumda, eğitim hemşireliği tarafından verilen eğitimdir.

3.SORUMLULAR:

Hastane Başhekim Yardımcısı

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü

Eğitim Hemşiresi

Eğitim Komitesi Üyeleri

4.FAALİYET AKIŞI:

Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi:

Eğitim ihtiyacı, sağlıkta kalite standartları, Verimlilik Rehberi ve Sosyal Sorumluluk kapsamında belirlenen konuların yanı sıra Eğitim hemşiresi ve Kalite Yönetim Birimi tarafından çalışanların, hasta ve yakınlarının istek ve önerileri, bir önceki eğitimlerdeki belirlenmiş ihtiyaçlar, teknolojik ve mesleki gelişmeler dikkate alınarak belirlenir. Eğitimler yıllık olarak planlanmakta ancak üçer aylık periyotlara dağıtılmaktadır. Hastane çalışanlarına eğitim duyuruları eğmod sistemi üzerinden mesaj gönderme linkine tıklanarak gönderilmektedir.

Hizmet İçi Hemşirelik Eğitim Planının Hazırlanması:

Belirlenen eğitim ihtiyaçları doğrultusunda Eğitim Hemşireliği Birimi tarafından yıllık eğitim planı hazırlanır.

Plan Dışı Eğitimler:

Planlanan eğitimler dışında kalite sisteminin işleyişinden ya da birimlerin ihtiyaçlarından doğan program değişiklikleri, plan dışı eğitim olarak eğitim planına dahil edilir.

Genel Eğitimlerin Gerçekleştirilmesi:

Kişiler genel eğitimlere EĞMOD sistemi üzerinden şifre ve T.C. Numaraları ile giriş yaparak eğitimlerini yapmaktadırlar. EĞMOD sistemine yüklenen eğitimler için bilgilendirme, aynı modül üzerinden kişilere mesaj gönderilerek yapılır. Yıllık eğitim planında geçen eğitimlerden bazıları kurum içinde hizmet içi eğitim olarak yapılacaksa kişilerin bilgilendirilmesi probel sistemi üzerinden kişilerin güncel telefon numaralarına 2 gün öncesinde mesaj gönderilerek yapılmaktadır. Ayrıca eğitim günü ve saatinde anons verilerek de eğitim hatırlatılmaktadır. Eğitim sonunda Eğitim Katılım Formu (KY.FR.07) ile alınan katılım imzaları eğitim hemşiresi tarafından eğitim dosyasında kayıtları tutulur.

​​​​​​​Klinik İçi Eğitimlerin Gerçekleştirilmesi:

Kliniğe özel eğitimler eğitim hemşiresi ve birim sorumlu hemşiresi ile belirlendikten sonra kliniğin çalışma saatlerine uygun gün ve saat belirlenir. Eğitim sırasında alınan katılım imzaları ile eğitim hemşiresi tarafından eğitim dosyasında kayıtları tutulur.

Oryantasyon Eğitimi:

Hastanemize yeni başlayanlar için düzenlenen genel oryantasyon eğitiminde mesleğe özel anlatılacak konular kurumun türü, hizmet sunum alanları, meslek farklılıkları gibi özellikler göz önünde bulundurularak Eğitim Komitesi tarafınca belirlenmektedir. Kuruma yeni başlayan çalışan personel işleri birimi tarafınca kişiye verilen Bilgi Güvenliği Politikaları Klavuzunda geçen KLVZ-EK-01 İşe Başlama Formu ile Eğitim Birimi ‘ ne başvurur. Eğitim Birimi tarafınca gerekli olan diğer evraklar doldurtulur ve işlemler bittikten sonra meslek grubuna uygun oryantasyon rehberi kişilere görsel olarak anlatılır. Rehber tanıtımının ardından kişiye eğitim hemşiresi ile birlikte Oryantasyon Eğitim Formu(EY.FR.03) ‘nda belirtilen bölüm ve klinik sorumluları ziyaret edilerek tanıtma işlemi gerçekleştirilir Hastanemize yeni tayin edilen tüm çalışanların gruplarına düzenlenen genel oryantasyon eğitiminde verilecek eğitimlerin konu başlıkları asgari olarak şunlardır;

  1. Organizasyon yapısının şeması ve tanıtımı
  2. Tarihçe
  3. Vizyon, Misyon
  4. Özlük hakları
  5. Hastane Birimleri tanıtımı
  6. Sağlıkta Kalite standartları
  7. Bölüme uyum
  8. Hemşirelik hizmetleri organizasyon yapısı, Yönetsel yapı ve yöneticiler,
  9. Hemşire çalışma saatleri ve hastane içerisinde uyulacak kurallar ve hastanenin fiziki yapısı,
  10. Grubun ihtiyaç durumuna göre teorik hemşirelik bilgileri,
  11. Hemşirelerin görev yetki ve sorumlulukları,
  12. Hemşirelikte etik ilke ve sorumluluklar,
  13. Hemşirelik hizmetlerinde malpraktis,
  14. Hizmet sunulan bölümler,
  15. Çalışma koşulları izinler,
  16. Hastaneye ulaşım-kroki,
  17. Acil Durumlar.

Tüm yukarıda anlatılan konular ve daha fazlası eğitime katılan hemşire gruplarına eğitim esnasında, Eğitim Hemşiresi tarafından Oryantasyon Rehberi dağıtılır ve Oryantasyon Eğitim Formu doldurulur.