1.AMAÇ:Cerrahi süreç boyunca tüm malzemenin, enstrümanın sayımı yapılarak, bu maddelerin ameliyat bölgesinde unutulmasının engellenmesi, ileriye yönelik enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması ve ameliyathane de hasta güvenliğinin sağlanması.
2.SORUMLU:Tüm cerrahi ekip, anestezi ekibi ve ameliyathane teknisyenleri.
3.TANIMLAR;
Ameliyathanede Hasta Güvenliği: Ameliyathane ortamında hasta ve sağlık çalışanını tehdit eden pek çok risk tehlikeleri, basit cerrahi hataları, hasta ve sağlık çalışanlarına ulaşmadan önce belirlemek, bu tür hataların ortaya çıkmasını engelleyecek tüm önlemleri almaktır.
4.UYGULAMA:
1. Ameliyat öncesinde kullanılan tüm enstrümanlar hemşire tarafından da kontrol edilir ve sayımı yapılır. Enstrümanlar iş akışı göz önüne alınarak dizilir.
2. Tüm steril gazlı bez, kompres ve tamponlarda sayılır. Yeni açılan her malzemede aynı işlem titizlikle yapılır,
3. Sayımı yapılan tüm enstrüman ve gazlı bez-batın kompresler ameliyat odasında çalışan personele söylenir, not ettirilir. İlave alınan tüm malzemeler sayıya eklenir.
4. Ameliyat esnasında operatöre uzatılan her enstrüman takip edilerek geri alınır.
Temizlenir ve standart yerine yerleştirilir. Kullanılan tüm sarf malzeme belirlenmiş olan yere atılır.
5. İşlem bittiğinde fasya kapatılmadan önce tüm enstrüman ve sarf malzeme personel tarafından hemşire gözetiminde sayılır.
6. Enstrüman ve sarf malzeme tamamsa hasta kapatma işlemine geçilir.
7. Ameliyat sonunda kullanılan tüm enstrümanlar tekrar sayılarak yıkama ve dezenfeksiyon işlemi için yıkama küvetine atılır.
8. Ameliyat sonunda eksik malzeme tespit edilmişse hasta radyolojik incelemeden geçirilir.
9. Ameliyat sonrasında sayım işlemi sterilizasyon formundaki alet sayısı bölümüne yazılır. Operatör ve hemşire tarafından imzalanır.