1.AMAÇ:
Ameliyata alınacak hastaların, sağlık çalışanlarının ve diğer hastaların olası enfeksiyon etkenlerinden ve çarpan enfeksiyonlardan korunması.
2.SORUMLULAR:
Ameliyathanede görevli tüm sağlık çalışanları, serviste hastaları ameliyata hazırlayan ve ameliyathaneye naklini yapan tüm sağlık çalışanları
3.UYGULAMA:
- Ameliyata alınacak tüm hastalarla ilgili olarak öncelikle personel sağlığı açısından izolasyon ve korunma önlemlerine mutlaka özen gösterilir.
- Personel sağlığı ve korunma önlemleri, Enfeksiyon kontrol önlemleri ile ilgili tüm talimatlara (El hijyeni, eldiven kullanımı, izolasyon önlemleri, hastane genel temizlik talimatı vb) titizlikle uyulur.
- Kan ve vücut sıvıları ile temas veya solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon etkenlerinin varlığından şüphelenilen olgularda mutlaka eldiven ve gerekirse gözlük-yüz koruyucu maska gibi bariyer önlemleri alınır.
- Solunum yolu ile bulaşan hastalıklarla ilgili olarak izolasyon Önlemlerine ve Damlacık Enfeksiyonundan korunma & Hava yoluyla buluşan enfeksiyon etkenlerinden korunma önlemlerine titizlikle uyulur.
- Personel koruyucu ekipmanın kullanımı (giyme ve çıkarma sırası) ve nereden, ne şekilde temin edileceği tüm Ameliyathane ve cerrahi servis sağlık çalışanları tarafından bilinmelidir.
- Koruyucu ekipmanı giyme sırası Önlük => Maske =>Gözlük –yüz koruyucu =>Eldiven Koruyucu ekipmanı çıkarma sırası Eldiven =>Gözlük-yüz koruyucu =>Önlük => Maske
- Son zamanlarda güncel olan enfeksiyonlarla ilgili olarak yüksek ateşli veya kanamalı olgular geldiğinde tanı konuncaya kadar pandemik influenza/Kırım Kongo kanamalı ateş gibi bulaşıcılığı yüksek enfeksiyon etkenleri tanıda akıldan çıkarılmalıdır.
- Ameliyata alınması gereken hastalarla ilgili olarak da özellikle salgınlar sırasında izolasyon önlemlerine titizlikle uyulması gereklidir.
- İzolasyonda alınması gereken önlemler şunlardır: a)Temaz önlemleri, b) Damlacık önlemleri, c) Hava yolu önlemleri
- Ameliyata alınacak hastalarda herhangi bir şekilde yapılan tetkiklerde HBsAG/HIV veya HCV pozitifliği saptandığında mümkünse (elektif operasyonsa) Enfeksiyon Hastalıkları uzmanında konsültasyon istenmelidir. Ayrıca bu hastalar akut viral hepatit olasılığı nedeniyle hastanın karaciğer enzimlerine (ALT;AST) ve total bilirubin düzeyine mutlaka bakılmalıdır. Aksi taktirde akut hepatit geçirmekte olan bir hastaya genel anestezi uygulanması ve fulminan tabloya gidiş söz konusu olabilir.
- Ayrıca bu hastalara, tanılarına uygun bileklik takılmalıdır. Bu hastalara veya hasta yakınlarına saptanan bu tetkik sonucunu ve bundan sonra yapmaları gerekeni açıklayan EKK tarafından hazırlanmış olan yazı da verilmelidir.
- Operasyon öncesi tetkiklere HBsAg/ HIV veya anti HCV pozitifliği saptanan kişilerin opere edilmesi (akut hepatit değilse) engel durum yoktur.Sadece bu vakaların mümkünse en son vakalar olarak alınmasına özen gösterilmelidir. Bu hastalara kullanılan malzemeler için ayrı bir sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulaması gerek bulunmaktadır. Standart yöntemler tüm bu virüsler için yeterlidir.
- Ameliyata alınacak tüm hastalara (Küçük müdahale dışında) operasyon öncesi Cerrahi proflaksi uygulanması (tek doz veya gerekirse iki doz) gereklidir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı talimat gözden geçirilmeli gerektiğinde Enfeksiyon hastalıkları uzmanından konsültasyon istenmelidir.
- Ameliyata alınan hastalarla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından istenen sürveyans verileri girilmesi gereklidir.
- Ameliyat tüm birimlerinde sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına ve talimatlarına uygun davranılması; yapılan tüm uygulamaların kayıt altına alınması yasal zorunluluktur.
- Ameliyathanede katater takılması gereken hastalar için de kateter takılma kurallarına aynen uygulaması zorunludur.
- Ameliyathanede idrar sondası takılması gereken hastalar için de sonda takılma kurallarına aynen uyulması zorunludur.
- Tüm sağlık personelinde olduğu gibi bu birimde çalışan personelin tümüne kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyon etkenlerinden korunmak için işe başlayışta ve gerektiğinde belli aralarla HBV, HCV ve HIV ile ilgili tetkikler yapılmalıdır.
- Tüm personelin hepatit B için test yapılması ve gerekiyorsa aşılması yasal zorunluluktur.
- Test olayı ve/veya aşı yaptırmayı kabul etmeyen sağlık personeli bunu yazı olarak ve altını imzalayarak Enfeksiyon kontrol komitesi başkanlığına iletir.
- Ameliyathane çalışanları mesleki yaralanmalardan korunma konusuna özellikle önem vermeleri ve tüm yaralanmaları Enfeksiyon kontrol hekimine ve/ veya Enfeksiyon hemşiresine bildirmeleri ve duruma uygun uygulamaların yapılması gereklidir.
Burada yer almayan enfeksiyon kontrolü ile ilgili diğer tüm soru ve sorunlar için hastanemizin Enfeksiyon kontrol hekimi Uzm. Dr. Ad Soyad ‘a veya Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Ad Soyad ‘a ulaşılabilir.
İlgili Dokümanlar
El Hijyeni Talimatı
İzolasyon Önlemleri Talimatı
Hastane Genel Temizlik Talimatı