AMAÇ: İmplante edilebilir malzemelerin muhafazası, taşınması ve bertaraf işlemlerinin açıklanmasıdır.
KAPSAM: Hastanemizde uygulanan Geçici kalp pili, ortopedi ve beyin cerrahi ameliyatlarında kullanılan protezler gibi İmplante edilebilir tıbbi cihazları kapsar.
TANIMLAR:
İmplant: Vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen cansız maddelerdir.
Protez: El, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bu organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organlardır.
Ortez: El, ayak ve benzeri organların herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazlardır.
FAALİYET AKIŞI:
- Malzemenin temini: İlgili branş uzmanının hastaya uygulanması için uygun gördüğü implante edilebilir tıbbi cihazın hastaya gerekliliği yönünde sağlık kurulu raporu çıkarılır. Malzeme talep formu ilgili uzman hekim tarafından hasta adına doldurulur ve teknik şartname örneği ile birlikte İdari ve Mali işler Müdürüne teslim edilir.
- Malzemelerin muayene kabul işlemleri: Satın alma yöntemiyle alınan malzemeler ilgili hekim tarafından hastaya uygulanmadan önce değerlendirilir ve uygunluk kararı verilir ise muayene komisyon tutanağı hazırlanarak imza altına alınır ve satın alma birimine teslim edilir.
- Depolanması: Hasta ve hastalığa özel olarak kullanılan implante edilebilir tıbbi cihazlar hasta adına yapılacak istem ile temin edildiği için toplu alım ve hastane medikal deposunda depolanma yöntemi uygulanamaz. Geçici kalp pili bu durumun dışında olup satın alınan malzeme acil servis resüsitasyon odası ve koroner yoğun bakım ünitesinde ilgili birimlerin sorumlu sağlık personeli denetiminde mekaniksel etkilerden korunaklı ve hijyenik bir ortamda depolanır. Depo alanı acil servis resüsitasyon alanı içinde ve koroner yoğun bakım ünitesi hasta bakım alanında dolap içinde tanımlı olarak bulundurulur. Hastaya kullanımı sonrasında dokümantasyonu ilgili uzman hekim tarafından yapılır. Hasta adına satın alma süreci ile temin edilen diğer implante edilebilir tıbbi cihazlar, ortez ve protezler satın alınan firma tarafından gerçekleştirilecek operasyon günü ya da bir gün önce ameliyathaneye/ ortez/ protezin uygulaması sürecinde gerekli cerrahi aletlerin sterilizasyonu amacıyla sterilizasyon birimine hasta adına teslim edilir. Sterilizasyon işlemi gerçekleştirilirken biyolojik indikatör kullanılır ve işleme ait kayıt sterilizasyon birimindeki “Döngü Kayıt Formu” na dokümante edilir. Geriye yönelik izlem cihaz döngü formları üzerinden yapılabilir.
- Taşınması: Sterilizasyon işlemi gerçekleştikten ve biyolojik indikatör sonucunda üreme olmadığına dair sonuç alındıktan sonra malzemeler ameliyathaneye sterilizasyon birimi tarafından malzeme teslim formu üzerinden teslim edilir.
- Kayıt altına alınması: Hasta adına operasyonda kullanılan ortez ya da protezlere ait marka model ve seri numarası işlemi gerçekleştiren ilgili uzman hekim tarafından hasta epikrizinde dokümante edilir.
- İmplante edilebilir malzemelerin revizyon operasyonu sonrasında: Herhangi bir nedenle implante edilebilir malzemenin hastadan çıkarılması durumunda çıkan malzemeye ait bilgiler uzman hekim tarafından hasta dosyasında kayıt altına alınır ve yapılan işlem açıklaması, çıkarılan malzemenin marka, model ve seri numarası ile birlikte hasta epikrizinde dokümante edilir. Çıkarılan malzeme tıbbi atık olarak kabul edilir ve tıbbi atık poşetine atılarak bertaraf edilmek üzere tıbbi atık deposuna gönderilir. Çıkarılan malzeme yeniden sterilize edilmez ya da başka bir hastaya kullanılmaz.