Örnek Doküman

Enfeksiyonların Önlenmesi ve Kontrolü - Plan

EN.PL.008 - DAMAR İÇİ KATATER UYGULAMA PLANI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) DAMAR İÇİ KATATER UYGULAMA PLANI
Doküman Kodu: EN.PL.008
Yayın Tarihi: 21.04.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Kateter Tipi Giriş Bölgesi Uzunluk Bilgiler
Periferik Venöz Kateterler Ekstremite hareketini kısıtlamayan lokalizasyonlar tercih edilmeli. Genellikle ön kol veya el üstü bölgesine yerleştirilir. < 8 cm Uzun süreli kullanımlarda filebit, nadir olarak kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonuna neden olabilir.
Periferik Arteryel Kateter Genellikle radial arterden uygulanır. Femoral, brakial veya posterior tibial artere de yerleştirilebilir. Düşük enfeksiyon riski, nadir olarak kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonuna neden olabilir.
< 8 cm
Orta Hat Kateterleri Antekübital fossa yoluyla basilik veya sefalik venlere uygulanır. Santral venlere uygulanmaz. 8- 20 cm Kateter yapısında bulunan elastomerik hidrojele bağlı olarak anafilaktik reaksiyonlar bildirilmiştir. Periferik kateterizasyona göre daha düşük filebit riski oluşturur. %10’dan düşük konsantrasyondaki tüm IV sıvıların verilmesi mümkündür.
Tünelsiz Santral Venöz Kateterler Perkütan yoldan santral venlere (subklavian, internal juguler veya femoral) takılırlar. ≥8 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonlarının en sık nedenidir.
Pulmoner Arter Kateterleri Teflon bir kılavuz aracılığıyla santral venlere (subklavian, internal juguler veya femoral) takılırlar. ≥30 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Genellikle heparinlidir. Kateter ilişkili kan dolaşımı riski SVK ile benzerdir. Enfeksiyon riskini azaltmak için subklavian bölge tercih edilir.
Periferik Yol ile Takılan SVK Basilik, sefalik veya brakial venlere uygulanır ve süperior vena kavaya ulaşır. ≥20 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Küçük çaplı olması nedeniyle çocuklarda ve yaşlılarda daha sık kullanılır. Tünelsiz SVK’lara oranla daha düşük enfeksiyon riski oluştururlar.
Tamamen İmplante Edilen Kateterler Cilt altına tünel açılır ve cilt altı porta özel iğne ile ulaşılır. Subklavian veya internal juguler ven tercih edilir. ≥8 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu en düşük olan kateter tipidir. Kateter, hasta görünümünü bozmaz, lokal bakım gerektirmez ve cerrahi girişim ile çıkarılır.
Umblikal Kateterler Umblikal ven veya artere uygulanır. ≥6 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Umblikal ven veya arter kateterizasyonlarında kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyon riski benzerdir.
Tünelli Santral Venöz Kateterler Subklavian, internal juguler veya femoral bölgeye implante edilir. ≥8 cm (hastanın vücut ölçülerine bağlı) Kateterdeki Cuff mikroorganizmaların girişini engeller, tünelsiz SVK’lara göre kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyon riski daha düşüktür.