Örnek Doküman

Radyasyon Güvenliği - Talimat

RG.TL.008 - HAMİLE ÇALIŞANLAR, ZİYARETÇİLER, FARKLI BİRİMDEKİ GÖREVLİLER VE STAJYER ÖĞRENCİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) HAMİLE ÇALIŞANLAR, ZİYARETÇİLER, FARKLI BİRİMDEKİ GÖREVLİLER VE STAJYER ÖĞRENCİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ TALİMATI
Doküman Kodu: RG.TL.008
Yayın Tarihi: 14.02.2022
Revizyon Tarihi: 25.05.2022
Revizyon No: 1
Sayfa: Otomatik

1 AMAÇ

....................... Hastanesinde hizmet veren radyasyon yayan cihazlarla teması olabilecek kişilerin denetimli alanlara girişler veya olası girişlerde uyarılması ve/veya bilgilendirilmesi amaçlanır.

2 KAPSAM

....................... Hastanesinin radyasyon yayan cihazlarının bulunduğu tüm alanlarda çalışan hamile çalışanlar, stajyer öğrenciler, ziyaretçiler ve diğer birimlerden alana gelecekleri kapsamaktadır.

3 SORUMLULAR

....................... Hastanesi bünyesinde radyasyonla çalışılan bölümlerde radyasyon güvenliği bölüm kalite sorumluları ve idari Amirleri.

4 UYGULAMA

Radyasyon çalışanları ve toplumdaki kişiler için kabul edilen radyasyon dozları tablosu:

Radyasyon görevlileri Toplum üyesi kişiler
Efektif doz Ardışık beş yılın ortalaması 20 mSv’i herhangi bir yılda
ise 50 mSv’i geçemez
1 mSv (özel durumlarda ardışık beş yılın ortalaması
1 mSv olmak üzere yılda 5 mSv’e izin verilir)
Yıllık eşdeğer doz
Göz merceği Ardışık beş yılın ortalaması 20 mSv’i geçmemek üzere
tek bir yılda en fazla 50 mSv
15 mSv
Deri 500 mSv 50 mSv
El ve ayak 500 mSv

* On sekiz yaşından küçükler radyasyon uygulaması işinde çalıştırılamazlar. Eğitimleri radyasyon kaynaklarının kullanılmasını gerektiren 16-18 yaş arasındaki stajyerler ve öğrenciler için etkin doz, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK, eski Türkiye Atom Enerjisi Kurumu-TAEK) düzenlemelerine göre herhangi bir yılda 6 mSv’yi geçemez. Ancak el, ayak veya deri için yıllık eşdeğer doz sınırı 150 mSv, göz merceği için 15 mSv’dir On sekiz yaşını doldurmuş stajyerler ve öğrenciler için radyasyonla çalışanlar için belirlenen doz sınırları uygulanır. On altı yaşını doldurmamış stajyerler ve öğrenciler için doz sınırları halk için doz sınırları ile aynıdır.
* Harici çalışanlar da dahil olmak üzere radyasyonla çalışanlar, hamilelik ve emzirme dönemlerinde durumlarını çalıştıkları kuruluşa bildirmelerinden itibaren radyasyona maruz kalma riski taşıyan işlerde görevlendirilemez. Hamile radyasyon görevlileri için çalışma şartları yeniden düzenlenmeli ve doğacak
çocuğun alacağı dozun mümkün olduğu kadar düşük düzeyde tutulması sağlanmalıdır. Hamileliğin kalan süresi boyunca fetüsün alacağı doz 1 mSv’yi aşmamalıdır.
Emzirme dönemindeki kadın çalışanlar, radyoaktif kontaminasyon riski taşıyan işlerde çalıştırılmamalıdır. Emzirme dönemindeki personel, radyoaktif iyodun solunması veya sindirim yoluyla alınması riski taşıyan nükleer tıp alanında ve benzeri bulaşma riski taşıyan işlerde çalıştırılamaz.
* Geçici görevlendirmelerde, çalışanlara radyasyon güvenliği eğitimi verilmelidir. Alacağı radyasyon dozu ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır. Yukarıdaki tablo gösterilmelidir.
* Ziyaretçiler denetimli alanlara kesinlikle, gözetimli alanlara ise radyasyondan korunma sorumlusundan izin almadan giremezler. İzin verilen ziyaretçilerin giriş ve çıkış saatlerinin kayıtlarının tutulması radyasyondan korunma sorumlusu tarafından sağlanır. Gerek görülen hallerde tıbbi tanı ve tedavi altındaki hastalara gönüllü ve bilinçli olmak koşuluyla yardım etmek isteyen veya hasta bakımını üstlenen ya da hasta ziyareti için gelen kişilerin alacakları etkin doz, tanı ve tedavi süresince 5mSv değerini aşamaz.

İlgili Dokümanlar:

Çalışanların Radyasyondan Korunması Talimatı