Örnek Doküman

Kalite Yönetimi - Yardımcı Doküman

KY.YD.003 - RİSK YÖNETİM KURULUNDA YER ALAN KİŞİLERİN GÖREV TANIMI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) RİSK YÖNETİM KURULUNDA YER ALAN KİŞİLERİN GÖREV TANIMI
Doküman Kodu: KY.YD.003
Yayın Tarihi: 26.05.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

BİRİM: Risk Yönetimi Birimi

GÖREV ADI: Risk Yönetim

AMİR ve ÜST AMİRLER: Hastane Müdürü, Başhekim

GÖREV DEVRİ: Risk Yönetim Ekibi

GÖREV AMACI: Sağlık kurum ve kuruluşlarında risklerin azaltılması için hizmet sunum sürecinde karşılaşabilecekleri muhtemel risk ve zararlardan korunmasına yönelik, usul ve esasları düzenlemektir.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR

  • Tesis içerisindeki hasta, hasta yakını, çalışanların güvenliğini ve sağlığını tehdit eden tehlikeleri tanımlar.
  • Tespit edilen tehlikeler ile ilgili risk değerlendirmesi yaparak önleyici faaliyetleri başlatır.
  • Tesis içerisinde meydana gelen kazalar ve olaylar ile ilgili kayıt tutar ve bunların sonucunda önleyici tedbirleri planlar.
  • Potansiyel risk olan teçhizatların (asansör, basınç kazanları vb.) bakım kayıtlarını kontrol eder ve zamanında yapılmasını sağlar.
  • Çalışanların iş sağlığı güvenliği ve meslek hastalığı konusunda eğitim ihtiyacını tespit eder ve Eğitici Ekibe bildirir.
  • Yönetim Sistemleri ile ilgili prosedür, talimat, yasal ve diğer şartlara uymak.

YETKİLER:

  • Hastanede oluşabilecek riskleri tespit etmek, değerlendirmek, gerekli iyileştirme çalışmaları yapmak.

SORUMLULUK VE UYUM:

Birim ve kişilere verilen yetki ile sorumluluk arasında uyum söz konusudur. Alınan eğitim ile yapılan iş mahiyet açısından örtüşmektedir.

KOMİTEDEKİ GÖREVİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK ALANLARI
İş Veren/İş Veren Vekili 1. İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
2. Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
3. İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.
4. İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
5. İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.
6. Risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu işveren veya işveren vekili tarafından ekip içinden görevlendirilen bir kişi tarafından da sağlanabilir.
İş Yeri Hekimi 1. İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
2. Gebe veya emziren kadınlar, 18 yaşından küçükler, meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı olanlar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, malul ve engelliler, alkol, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi özel politika gerektiren grupları yakın takip ve koruma altına almak, bilgilendirmek ve yapılacak risk değerlendirmesinde özel olarak dikkate almak.
3. İşyerinde belirlediği hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde işin durdurulması için işverene başvurmak.
4. Görevi gereği işyerinin bütün bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda inceleme ve araştırma yapmak, gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak ve çalışanlarla görüşmek.
5. Görevinin gerektirdiği konularda işverenin bilgisi dâhilinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işyerinin iç düzenlemelerine uygun olarak işbirliği yapmak.

KOMİTEDEKİ GÖREVİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK ALANLARI
İş Güvenliği Uzmanı 1. Risk yönetimi kapsamında riskler belirlemek ve analizlerini yapmak, belirlenen risklere yönelik önlemler alınmasına öncülük etmek.
2. Kurulun sekretaryalığını yapar.
3. Çalışanların eğitimi
4. Tanımlanan risklerin raporlanması
5. İlgili çalışanların görüşlerinin alınması
6. Tanımlanan risklerin analizi ve risk düzeylerinin tespiti
7. Risk analiz yöntemi
8. Risk yönetimine yönelik Düzeltici-Önleyici Faaliyet başlatmak ve takip etmek.
Çalışan Temsilcisi 1. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları
izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmetle yükümlüdür.
2. Görevini yürütmesi nedeniyle, çalışan temsilcisinin hakları kısıtlanamaz.
3. Çalışan temsilcisi görevi gereği işverenin veya işyerinin mesleki sırları ile gördüğü, öğrendiği hususları ve çalışanlara ait özel bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür.
Destek Elemanı Risk yönetimine yönelik çalışmalarda yapılması gerekenler hakkında görüş bildirerek yapılacak
düzenlemelere destek olmak.
Kalite Direktörü 1. Risk yönetimi çalışmalarını takip etmek ve yapılacaklar hakkında görüşlerini ekiple paylaşmak.
2. Alanı ile ilgili iyileştirme çalışmalarının takibi