AMAÇ
Antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımını önleyerek; antibiyotiklere direnç gelişimini, enfeksiyonları, istenmeyen yan etkileri ve gereksiz ekonomik kaybı en aza indirmektir.
KAPSAM
Hastanemizde çalışan tüm hekimleri kapsar.
UYGULAMA
Enfeksiyon düşünülen her hastadan antibiyotik başlamadan önce kültür-antibiyogram yapılması için uygun örnek alınmalıdır.
- Klinik, laboratuvar (lökositoz, CRP, sedimentasyon artışı vs.) ve radyolojik bulgular telkin ediyorsa hasta enfeksiyon açısından değerlendirilmeli, her ateş yüksekliğinde enfeksiyon düşünülerek antibiyotik başlanmamalıdır.
- Kültürde üretilen bakterinin etken ya da kolonize olduğuna hastanın klinik ve laboratuvar bulguları eşliğinde karar verilmeli, etken olduğu düşünülüyorsa antibiyotik başlanmalıdır.
- Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı (EHU) imzası gerektiren antibiyotikler için ‘Antibiyotik Onay Formu’ doldurularak enfeksiyon hastalıkları uzmanından konsültasyon istenmelidir.
- Toplum kökenli ve hastane kökenli pnömonilerde Toraks Derneği Pnömoni Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporları doğrultusunda ve hastanemizin mikrobiyolojik florası ile antibiyotik direnç paternleri göz önüne alınarak ampirik antibiyoterapi başlanmalıdır.
- Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından hastane enfeksiyonu etkenleri ve antibiyotik direnç oranları belli aralıklarla ilgili birimlere bildirilmelidir.
- Antibiyotik Kontrol Komitesi hastanemiz antibiyotik direnç paternine göre bazı antibiyotiklerin kullanımını sınırlayabilir veya tercihen kullanımlarını önerebilir.
- Operasyon öncesi profilaktik antibiyotik kullanımı konusunda ‘Cerrahi Profilaksi Rehberi’ ne uygun hareket edilmelidir.
Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kontrol Ekibi
Uzm. Dr. Ad Soyad - Sorumlu Enfeksiyon Hekimi
Op. Dr. Ad Soyad - Cerrahi Branş Hekimi
Ad Soyad - Sorumlu Ecz.
İlgili Dokümanlar:
- Antibiyotik Onay Formu
- Cerrahi Profilakside Antibiyotiklerin Doğru Kullanım Oranı İndikatör Kartı