Örnek Doküman

Atık Yönetimi - Plan

AY.PL.002 - TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI
Doküman Kodu: AY.PL.002
Yayın Tarihi: 25.04.2017
Revizyon Tarihi: 22.06.2022
Revizyon No: 4
Sayfa: Otomatik

1. GENEL BİLGİLER

1.1.SAĞLIK KURULUŞUNUN ADI:....................... Hastanesi

1.2.ADRESİ :............mah. No:..... İLÇE / İL
1.3.TELEFON NUMARASI: 0 ..........................
1.4.FAKS NUMARASI: 0 ..........................

2.İDARİ BİLGİLER

2.1.TIBBİ ATIK YÖNETİM SORUMLUSU: Ad Soyad
2.2.TIBBİ ATIK SORUMLUSUNUN TELEFON NUMARASI :0 000 000 00 00
2.3.TIBBİ ATIK SORUMLUSUNUN E MAİL ADRESİ:eposta@com.tr

2.4.SAĞLIK KURULUŞU YATAK SAYISI :400
2.5.SAĞLIK KURULUŞU HASTA SAYISI :138.603
2.6.PLANIN DÖNEMİ:2022
3.TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

3.1.ATIK MİNİMİZASYONU

3.1.1.Evsel atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalışmalar
* Hastanemizde atıklar kaynağında ayrıştırılarak toplanmaktadır.
Bütün birimlere Enfeksiyon Komitesi tarafından evsel atıkların kaynağında azaltılması çalışmaları hakkında hizmet içi eğitim verilmekte ünite içi denetimlerde gerekli kontroller yapılmaktadır.. Bu eğitimlerde ünite içi atık yönetim planı ve prosedürü çalışanların her an başvurabilecekleri bir kaynak olarak anlatılmaktadır.

* Atık türlerinin ayırımını kolaylaştırmak amacıyla atık kovaları renklere ayrılmıştır.

3.1.2.Ambalaj atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalışmalar
* Bütün birimlere Enfeksiyon Komitesi tarafından ambalaj atıklarının kaynağında toplanması ile ilgili çalışanlara hizmet içi eğitim programları düzenlenmektedir.
* Ambalaj atıklar kaynağında diğer atıklarla kontamine edilmeden ayrıştırılması sağlanıyor. Kullanılmış serum şişeleri, uçlarındaki lastik, hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olmuş materyallerden ayrılarak mavi atık poşetine toplanıyor.
Kâğıt ve karton gibi malzemeler ayrı olarak geri dönüşüm kutuları ve çöp kovalarında toplanmaktadır. Karton kutular katlanarak hacmi küçültülüyor. Ön yüzü yazılı kâğıtların arka yüzü de kullanılarak kâğıt atık miktarı azaltılıyor.
* Sağlık Bakanlığı ebys sistemi üzerinden gelen yazıların basılarak dökümante edilmesi azaltılıyor.Hastalar için kullanılan hasta dosyaları. Hasta/çalışan imzası gerektirenler(Eğitim, hasta onamı vb.) HBYS sisteminden takibi yapılıyor.
* Hastanenin belli bölgelerine sıfır atık kutuları konularak atık ayrıştırımı hasta ve hasta yakınları tarafından kullanımı sağlanıyor.

* Kurum poliklinik katında bulunan ekranlarda sıfır atık uygulaması öğretici videoları döndürülüyor.

3.1.3.Tıbbi atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalışmalar

* Tıbbi atıklar kaynağında ayrıştırılarak ayrı toplanır, geçici tıbbi atık deposuna uygun şartlarda taşınır. Tıbbi atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile oluşturulmuş ilkelere çalışan personelin uyumu arttırılır. Bütün ünitelerde çalışan personele Enfeksiyon Komitesi tarafından hizmet içi eğitimler verilmekte ve tıbbi atığın önemi, ayrı toplanması, bulaş yolları anlatan eğitimler düzenlenmektedir, ünite içi denetimlerde gerekli kontroller yapılmaktadır
* Atık türlerinin ayırımını kolaylaştırmak amacıyla atık kovaları renklere ayrılmıştır. Tıbbi atıkların toplanması esnasında her servis atık poşetlerinin üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapıldıktan sonra atık poşetine yapıştırmaktadır.Böylelikle servislerin atık miktarının takibi yapılabilmekte ve yanlış uygulama yapan birimler tespit edilerek gerekli önlemler alınmaktadır.
* Tıbbi girişimlerde gerektiği kadar malzeme kullanılmalıdır. Bu şekilde hem maliyet azalır hem de tıbbi atık azalır.
* Bir ürünü kullanmaya en eski olanından başlanmalı(depoya ilk giren ilk çıkar ilkesiyle hareket edilmeli), yeni gelen her ürünün düzenli olarak son kullanma tarihleri kontrol edilmeli,
* Tıbbi atıkların oluşumunun azaltılması amacıyla gereksiz tek kullanımlık ürünlerin alımından uzak durulmalıdır.
* İğne uçları için ayrı kesici-delici kutular bulundurulmaktadır.

* Tıbbi malzemelerin ambalajları, ilaç kutuları vb. kontamine olmamak şartıyla, geri dönüşüm kutuları veya mavi plastik çöp kovalarında biriktirilir.


3.1.4.Tehlikeli atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalışmalar
* Bütün birimlere Enfeksiyon Komitesi tarafından tehlikeli atıkların kaynağında azaltılması çalışmaları hakkında hizmet içi eğitim verilmekte ünite içi denetimlerde gerekli kontroller yapılmaktadır.. Bu eğitimlerde ünite içi atık yönetim planı ve prosedürü çalışanların her an başvurabilecekleri bir kaynak olarak anlatılmaktadır.
* Sağlık hizmetlerinde kullanılan sarf malzemelerin, ilaçların ve kimyasal maddelerin miktarı ve son kullanma tarihleri takip edilir, ilk giren ilk çıkar depolama sistemi kullanılarak (farmakolojik) tehlikeli atık oluşumu azaltılmaktadır.
* Radyoloji ünitesinde dijital röntgen uygulamasına geçildiği için röntgen atık sıvı oluşumu engellenmiştir. Gerekli olduğu zaman röntgen sonuçları cd olarak verilmektedir.
* Sterilizasyon işlemi uygulanabilecek tıbbi araç ve gereçlere sterilizasyon işlemi uygulanarak dezenfektan kullanımı azaltılıyor.
* Birimlerde kullanılan toner ve kartuşlar dolum yaptırılarak tekrar kullanılır.
* Biyokimya laboratuvarında kullanılan cihazlarda laboratuvar kitleri kullanıldığı için tehlikeli atıklar uygun çöp poşetleri ile etiketleme işleminden sonra tehlikeli atık deposuna gönderiliyor.
* Yüksek düzey dezenfektanların nötralizasyonu sağlanarak direkt kanalizasyon sistemine atılabilir
* Atık Piller için ayrı toplama kapları kullanılarak bertaraf edilmek üzere TAP a teslimi sağlanmaktadır.
* Miadı dolan ilaçlarla ilgili, eczane depolamada takip sistemi mevcut olmalı ilaçların miadı dolmadan kullanımı sağlanmalı, miadı dolma sürecine yakın olanlar ise yeniden aynı ilaç firmasına iade edilmelidir.

* Tüm birimlerde toplanan atıklar görevli tehlikeli atık personeli tarafından tartılarak, üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.

3.2.ATIKLARIN USULÜNE UYGUN OLARAK TOPLANMASI TAŞINMASI, TOPLAMA SIKLIĞI VE KURALLARI
3.2.1.Evsel nitelikli atıkların kaynağında ayrı toplanması, toplanma sıklığı, kuralları, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri
* Evsel atıklar üretim alanında, tıbbi, tehlikeli ve ambalaj atıklarından ayrı olarak siyah renkli plastik torbalarda toplanırlar. Ayrı toplanan evsel nitelikli atıklar, ünite içinde sadece bu iş için ayrılmış taşıma araçları ile taşınarak geçici evsel atık deposunda depolanırlar. Evsel nitelikli atıklar toplanmaları sırasında tıbbi atıklar ile karıştırılmazlar. Karıştırılmaları durumunda tıbbi atık olarak kabul edilirler.
* Evsel nitelikli atıklar; birim içinde günde en az 1 kez toplanır, toplama zamanları dışında torbaların dolması halinde de tekrar toplanarak evsel atık deposuna götürülür.

* Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır, üzerine ünitenin adı, tarih ve saat bilgilerini yazan etiket yapıştırılır. Gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz.

3.2.2.Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, toplanma sıklığı, kuralları, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri
* Ambalaj atıklar kaynağında mavi renkli plastik torbalarda toplanır. Kâğıt, karton gibi ambalaj atıklar karton kutularda toplanır.
* Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır, üzerine ünitenin adı, tarih ve saat bilgilerini yazan etiket yapıştırılır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz.

* Ambalaj atıkları; geçici atık konteynırına günde en az 1 kez, ilgili birimin temizlik personeli tarafından taşınır.

3.2.3.Tıbbi atıkların (kesici-delici atıklar dahil) kaynağında ayrı toplanması, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri
toplanma sıklığı, kuralları,
* Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı; orijinal orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile DİKKAT! TIBBİ ATIK” ibaresini taşıyan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılır.
* Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır, üzerine ünitenin adı, tarih ve saat bilgilerini yazan etiket yapıştırılır. uygun bir yerde (birimin fiziki koşullarına göre sorumlunun belirlediği yer) bekletilir, atık deposuna günde en az 1 kez saat 15:00’da görevli tıbbi atık personeli tarafından toplanarak geçici tıbbi atık deposuna taşınır.
* Gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz.
* Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile DİKKAT! KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIKibaresi taşıyan sert plastik kova içinde toplanır.
* Kesici – Delici alet biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve kırmızı plastik torbalara konulur.

* Kesici-delici atık biriktirme kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılmaz, açılmaz, boşaltılmaz ve geri kazanılmaz.


3.2.4.Tehlikeli atıkların kaynağında ayrı toplanması, toplanma sıklığı, kuralları, bu amaçla kullanılacak toplama ekipmanları ve özellikleri
* Tehlikeli atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı; orijinal orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile DİKKAT! TEHLİKELİ ATIK” ibaresini taşıyan sarı renkli plastik torbalar kullanılır.
* Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır, üzerine ünitenin adı, tarih ve saat bilgilerini yazan etiket yapıştırılır. uygun bir yerde (birimin fiziki koşullarına göre sorumlunun belirlediği yer) bekletilir, atık deposuna günde en az 1 kez görevli atık taşıma personeli tarafından toplanarak geçici tehlikeli atık deposuna taşınır.
* Gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılmaz ve tekrar kullanılmaz.
* Kullanılan floresan lambalar kendi ambalaj kutularında çıkarılan birimlerden alınarak etiketlendikten sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Kullanılmış hepafiltreler teknik atölye tarafından toplandıktan sonra sarı renkteki tehlikeli atık poşetine konarak, üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Kullanılmış piller birimlerde bulunan atık pil kutularında, atık pil kutusu olmayan birimler de en yakın pil kutularında biriktirir.Dolan Atık Pil kutularıda ilçe kaymakamlığına, belediye görevlilerine teslim edilir.
* Teknik serviste kullanılan boya, tiner vb. kimyasal atıklar mavi veya sarı renkli tehlikeli atık koymaya uygun, ağzı kilitli bidonlarda toplanır.Atık bidonu, üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Tüm birimlerden çıkan kartuş ve tonerler doluma yollanır. Dolumu gerçekleşmeyenler sarı tehlikeli atık poşetine konur ağızları sıkıca bağlanır, üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Atık yağlar diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirilir. Faaliyetler sonucu oluşan atık yağlar biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı, 50 kg’lık, ağzı kilitli kapaklı bidonlara ılık olarak konur, (yeni ve temiz bidonların hastaneye temininden firma sorumludur.)bertarafından ilgili firma sorumludur.
* Birimlerde oluşan farmasötik atıklar(son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, serumlar(at, yılan), yarım kalan ilaç flakonları), sarı renkli tehlikeli atık poşetinde biriktirilir, ağızları sıkıca bağlanır, uygun bir yerde (birimin fiziki koşullarına göre sorumlunun belirlediği yer) bekletilir, üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Yarım kalan veya kullanılmış amalgam parçaları Diş Ünitesinde saklama kaplarında muhafaza edilir, birikmiş kaplar tehlikeli atık deposunda bulunan mavi veya sarı renkli tehlikeli atık koymaya uygun, ağzı kilitli bidonlarda toplanır. Atık bidonu üzerine atığın üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Amalgam kapsülleri sarı tehlikeli atık poşetine konur ağızları sıkıca bağlanır üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Tüm birimlerden çıkabilecek diğer tehlikeli kimyasal sıvı atıklar mavi veya sarı renkli tehlikeli atık koymaya uygun, ağzı kilitli bidonlarda toplanır, katı atıklar, elektrik elektronik ekipmanlar, vb sarı renk tehlikeli atık üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.
* Boş basınçlı kaplar kullanıldıkları birimlerde uygun alanlarda biriktirildikten sonra üzerine hangi servise ait olduğu, tarihi ve saati yazan etiketi HBYS sistemine kaydı yapılan barkodu yapıştırıldıktan sonra geçici tehlikeli atık deposuna gönderilir.

3.3. TIBBİ ATIKLARIN TAŞINMASI, TAŞIMADA KULLANILACAK EKİPMAN VE ARAÇLAR

- Tıbbi atık, tehlikeli atık, evsel ve geri dönüşüm atıkları birbirleriyle karıştırılmadan ayrı ayrı sadece bu iş için tahsis edilmiş atık arabaları tarafından toplanıp taşınır.
- Tıbbi atıklar dört tarafı kapalı, önünde tıbbi atık yazısı ve amblemi bulunan turuncu renkli plastik araba ile toplanır.
- Atık taşıma araçları, kapakları kapatılıp güvenli bir şekilde atık deposuna götürülür.
- Atık taşıma araçları atık depolarının önünde bulunan boş alanda dezenfekte edilir.
- Tıbbi atık toplama sırasında kat arası geçişlerde hasta asansörü kullanılırsa, taşıma işlemi bitince 1/10 çamaşır suyu ile asansör temizliği yapılır.
- Taşıma araçları gün bitiminde “Hastane Temizlik Planı”na göre temizlenmelidir. Tıbbi atık toplama arabasının her işlem sonrası 1/10 çamaşır suyu ile temizliği yapılmalıdır.
- Nakil sırasında atık torbaları sıkıştırılmadan taşınmalıdır.


3.4. TIBBİ ATIK TOPLAMA VE BİRİKTİRME EKİPMANLARININ BULUNDUĞU YERLER, TOPLAMA PROGRAMI VE TAŞIMA GÜZERGAHI

- Tıbbi atıkların oluştuğu yerlerde kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmiş olup, saat 15:00 olmak üzere günde bir defa taşınır.
- Cumartesi-Pazar günleri ve geceleri oluşan tıbbi atıklar kat personeli tarafından geçici tıbbi atık depolama alanına götürülür.
- Tıbbi atıkların toplanmasına hastane binalarında:
* İlk önce 2.kattaki servislerin (Ameliyathane ve Kadın Doğum) tıbbi atıkları alınarak, tıbbi atık taşıma arabasına koyulur, asansörle 1.kata inilir.
* Daha sonra 1.kattaki servislerin (Yoğun Bakım, Dahiliye, Cerrahi) tıbbi atıkları alınarak tıbbi atık taşıma arabasına koyulur, asansörle poliklinik katına inilir.
* En son Diş Polikliniği, Endoskopi, Poliklinikler, Laboratuvar ve Acil Birimlerinin tıbbi atıkları alınıp tıbbi atık taşıma arabasına koyularak asansörle yeni binadan zemin kattaki tıbbi atık deposuna gidilerek atıklar boşaltılır.


3.5. GEÇİCİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
3.5.1. Tıbbi atık geçici atık deposunun yeri (20 yatak ve üstü üniteler için)
- Tıbbi atık geçici depolama alanı: Hastane yeni bina arka taraf (morg giriş yanı)

3.5.2. Tıbbi atık geçici atık deposunun özellikleri(20 yatak ve üstü üniteler için)
- Tıbbi atık depolarının kapıları; dışarıya doğru açılır veya sürmelidir. Kapılar daima temiz ve boyanmış durumda olur.
- Tıbbi atıkların konulduğu bölmenin kapısı turuncu renge boyanır, üzerinde görülebilecek şekilde ve siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah harfler ile yazılmış “Dikkat! Tıbbi Atık” ibaresi bulunur.
- Atık depolarının içinde soğutma sistemi vardır,
- Atıklar, bertaraf sahasına taşınmadan önce 48 saatten fazla olmamak üzere bu depolarda bekletilebilir. Bekleme süresi, geçici atık deposu içindeki sıcaklığın 4 °C nin altında olması koşuluyla bir haftaya kadar uzatılabilir.

3.6. TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA EKİPMANLARININ VE ARAÇLARININ TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU
3.6.1. Tıbbi atık kutularının ve tıbbi atık konteynırının temizlik ve dezenfeksiyonu için yapılan işlemler
- Servislerdeki Tıbbi atık kutuları ve konteynırı servis personeli tarafından günlük olarak temizlenir ve dezenfekte edilir. Tıbbi atık kutuları ve konteynırı önce deterjanlı su ile temizlenir, ardından % 10 Klor Bileşiği ile dezenfekte edilir.

DEPO
- Tıbbi atıkların toplanmasından sorumlu personel geçici tıbbi atık deposunun temizliğinden de sorumludur.
- Tıbbi atık deposunu temizleyen personel çalışma süresince turuncu renkli özel elbise, gözlük, maske, eldiven ve çizme giyer; bu kıyafetler çalışma alanı dışında kullanılmaz.
- Tıbbi atıklar Pazartesi günü lisanslı anlaşmalı firmadan gelen tıbbi atık aracındaki yetkililere tutanak ile teslim edilir.
- Depo atıkların boşaltılmasından sonra temizlenir, dezenfekte edilir ve gerekirse ilaçlanır.
- Tıbbi atıkların konulduğu bölmenin temizliği ve dezenfeksiyonu kuru olarak yapılır. (Depoların temizliğinde kuru sistem olarak talaş kullanılır. 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya 10.000 ppm oranında klor solüsyon talaş üzerine dökülüp, bu talaş ile işlem yapılır, talaş tıbbi atık olarak kırmızı çöp poşetine atılır.)
- Düzenli olarak boşaltmalardan sonra yapılan temizlik dışında ayrıca bir sızıntı olduğunda dezenfeksiyon işlemi yapılır.
- Geçici depo alanına depo görevlilerinden başka kimse giremez, depo kapısı sürekli kilitli tutulur.

3.6.2. Dezenfeksiyon amacı ile kullanılacak dezenfektanlar
- Klor Bileşiği kullanılır.

3.7. KAZA ANINDA ALINACAK ÖNLEMLER VE YAPILACAK İŞLEMLER


3.7.1. Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taşınması ve geçici depolanması sırasında oluşabilecek yaralanmalarda alınacak önlemler ve yapılacak işlemler

- Tıbbi atıklarla yaralanma halinde Kesici Delici Alet Yaralanmaları, Kan Kontamine Vücut Sıvıları ile Temasta
Enfeksiyon Kontrol Talimatı uygulanır. (Hemen enfeksiyon hastalıkları hekimi yada enfeksiyon kontrol hemşiresine bilgi verilir.)
- Yaralanmanın olduğu bölge bol su ve sabunla yıkanır(göze kaçmışsa sadece bol su ile yıkanır.)Kıyafetler üzerine döküldü ise kıyafetler hemen çıkarılır.
3.7.2. Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taşınması ve geçici depolanması sırasında oluşabilecek dökülme ve yayılmalarda alınacak önlemler ve yapılacak işlemler
- Tıbbi atık içeren bir torbanın yırtılması veya boşaltılması sonucu dökülen atıklar uygun ekipman ile toplandıktan sonra, sıvı atıklar ise uygun emici (talaş)malzeme ile yoğunlaştırıldıktan sonra, tekrar kırmızı renkli plastik torbalara konulur ve kullanılan ekipman ve bölme dezenfekte edilir.
- Tıbbi atık torbalarından kan veya hasta atığı dökülmesi durumunda olay yerinin temizliğinde ve depoların temizliğinde kuru sistem (talaş) kullanılacaktır.(%10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile paspaslanır kuruyunca temiz talaş dökülür).
3.7.3. Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taşınması ve geçici depolanması sırasında oluşabilecek yaralanmalar, dökülme-yayılma ve diğer kazaların bildirilmesi, kayıt altına alınması ve raporlanması
- Meydana gelen kaza ve yaralanmalarda hemen ‘İş Kazası’ girişi alarak Enfeksiyon Hastalıkları Hekimine, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresine İş Sağlığı Güvenliği Birimine bilgi verilir. ‘İstenmeyen Olay Bildirimi ‘ açılması enfeksiyon kontrol hemşireleri tarafından düzenlenir.

3.8. TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI VE TAŞINMASINDA GÖREVLENDİRİLEN PERSONEL


3.8.1. Ad-Soyad ve İletişim bilgileri
Ad Soyad İletişim:0............................
Ad Soyad İletişim:0............................(Yedek) Ad Soyad İletişim:0............................ (Yedek)
Ad Soyad İletişim:0............................ (Yedek)

3.8.2. Tıbbi atıkların toplanması ve taşınmasından sorumlu personel, görev tanımları ve çalışma sırasında kullanılacak özel kıyafetler
- Tıbbi atıkları belirlenen saatlerde toplamak.
- Toplama esnasında yönetmelikte belirtilen özelliklere sahip turuncu renkli özel kıyafeti giymek.
- Toplama esnasında koruyucu maske, eldiven kullanmak.

- Tıbbi atıkları sıkıştırma ve aktarma yapmadan toplayıp ağızlarını sıkıca kapatmak.
- Topladıkları atıkları geçici atık depolama sahasına taşımak.
- Çöp arabalarının ve geçici atık depolarının belirlenen zaman ve şekilde temizliğini yapmak ve dezenfekte etmek.
- Kaza ve yaralanmaları bildirmek.
- Enfeksiyon Kontrol Komitesinin belirlediği sağlık taramalarını yaptırmak ve eğitim programlarına katılmakla sorumludurlar.
3.8.3. Çalışma sırasında kullanılacağı özel koruyucu giysi ve ekipmanların özellikleri ile bulunduğu yer
- Tıbbi atık deposunu temizleyen personel çalışma süresince turuncu renkli özel elbise, gözlük, maske, eldiven ve çizme giyer; bu kıyafetler çalışma alanı dışında kullanılmaz.
- Tıbbi atık personelinin çalışma sırasında giydiği elbise ve kullandığı diğer ekipmanlar tıbbi atık deposunun yanında ayrı bir dolapta muhafaza edilir.
3.8.4.Yetki belgesi planın ekindedir.
3.8.5. Bağışıklama ve sağlık kontrolü yapıldığına ilişkin bilgi planın ekindedir.
3.8.6.
Tıbbi atıkların toplanması ve taşınmasından sorumlu personel eğitim bilgileri planın ekindedir.

3.9. TIBBİ ATIKLARIN STERİLİZASYON/YAKMA TESİSİNE TAŞINMASI
3.9.1. Sağlık kuruluşunda oluşan tıbbi atıkları, geçici tıbbi atık deposu /konteynırdan alan lisanslı taşıma firması iletişim bilgileri
- Firma adı:....................................İŞLETMESİ
Adresi:..... Mh. No:000 İL
3.9.2. İletişime geçilecek firma sorumlusu iletişim bilgileri Ad-Soyad:............
Tel:...............
3.9.3. Tıbbi atıkların teslim periyodu
- Hastanemizden tıbbi atıklar her pazartesi alınmaktadır.

3.10. TIBBİ ATIK STERİLİZASYON/YAKMA TESİSİ


3.10.1. Tıbbi atıkların gönderildiği sterilizasyon veya yakma tesisi adı, adresi, iletişim bilgileri, lisans numarası, tesisin türü
- Firma adı:....................................İŞLETMESİ
Adresi:..... Mh. No:000 İL
Tel no: ..........
Mail: eposta@com.tr
Lisans No: 0000000
Tesisin Türü: Bertaraf Tesisi
3.10.2. İletişime Geçilecek Tesis Sorumlusu: Ad Soyad
Tel No: 0 000 000 00 00

3.11. KAYIT TUTMA VE RAPORLAMA
3.11.1. Oluşan tıbbi atık miktarının belirlenmesi ve kayıt altına alınması

2021 yılı tıbbi atık miktarı: 10.336 kg
3.11.2. Kayıt altına alma ve raporlama ve atık beyanından sorumlu personel Ad-Soyad: Ad Soyad
Tel No: 0 000 000 00 00
- Atıkların toplanması, taşınması ve depolanması sırasında yönetmeliklerce belirlenmiş yapısal düzenlenmelerin gerçekleştirilmesi ve oluşan tıbbi atık miktarı ile ilgili bilgileri MOTAT sistemine düzenli olarak kayıt altına alınmaktadır.Girilen bu atık bilgilerini talep edilmesi halinde Bakanlığın incelemesine açık tutulmak hastane müdürü sorumluluğundadır.