AMAÇ: Hastanemiz Biyokimya Laboratuvarı ‘ nda laboratuvar hizmetlerini devam ettirirken; preanalitik, analitik ve postanalitik süreçler aşamasında Hasta Güvenliğini tehlikeye atabilecek sonuçlar elde edildiğinde ilgili hekime bildirilmesi, bu sürecin Panik Değer Bildirim Formu ‘ na kaydedilmesi, HBYS üzerinden kaydedilmesi.
KAPSAM : Hastanemiz Biyokimya Laboratuvarı, Hastane Hekimleri, Poliklinik, Sağlık Çalışanları ve Klinikler
SORUMLULAR : Laboratuvar Sorumlu Hekimi, Sorumlu Tekniker Laboratuvar Teknisyenleri, Hastane Hekimleri ve Sağlık Çalışanları
FAALİYET AKIŞI:
1. Hastanemiz Biyokimya Laboratuvarınca hazırlanmış olan Panik Değerler Listesi doğrultusunda hareket edilir.
2. Bu listedeki değerler elde edildiğinde sonucun doğruluğundan emin olmak için gerekli kontroller yapılır. Gerekirse test tekrarı yapılır . Çıkan sonucun panik değer olduğu doğrulanır.
3. Numunenin uygunluğu (hemoliz, fibrin, lipemi, bilirubinemi, barkodlama ve alınma şekli) kontrol edilir. Ayrıca preanalitik diğer faktörler ( testin kalibrasyonunun bozulması, mayi giden koldan örnek alınması vb. durumlar) gözden geçirilir. İlgili birime sorulur. Uygunsuzluk tespit edilen örnek ilgili birime aranarak bilgilendirilir. Örnek tekrarı istenir. Testin güvenilir çalışıldığından emin olduktan sonra test tekrarlanır.
4. Numunenin uygunsuzluğu tespit edilmeyen sonuçlar veya tekrar çalışılan testlerde panik değer alınırsa sonuç onaylandığında ilgili hekim / servis hemşiresi telefonla bilgilendirilir. Panik Değer Bildirim Formu ‘ na kayıt edilir.
5. Bildirimi yapılan numune ile ilgili bilgiler; saat, tarih, gönderen servis / poliklinik, hastanın adı soyadı, sonuç ve birimi, kime bildirildiği ve bildirimi yapanın adı soyadı olmak üzere Panik Değer Bildirim Formu ‘ na kaydedilmelidir.
6. HBYS üzerinden ise panik değer bildirimi yapan kişi tarafından kaydedilir. Özellikle panik değeri bildiren kişinin kendi şifresi ve parolası ile giriş yapması ve kayıt etmesi uygundur.
İlgili Dokümanlar:
• Panik Değerler Listesi
• Panik Değer Bildirim Formu