AMAÇ: İzolasyon odalarının temizlik ve dezenfeksiyonunu etkin ve doğru bir şekilde yaparak hastalara, hasta yakınlarına ve çalışanlara güvenli bir ortam sağlamaktır.
KAPSAM: İzolasyona alınan tüm hasta odalarını kapsar.
SORUMLULAR: İzole hasta odasının bulunduğu birimin Sorumlu Doktor ve Hemşiresi ile Enfeksiyon Kontrol Hekim ve Hemşiresi sorumludur.
TANIMLAR:
Yüksek Düzey Dezenfektan: Deri ve mukoza bütünlüğünün bozulduğu yerlerde kullanılan veya steril vücut alanına giren malzemelerin dezenfeksiyonunda kullanılan ürünlerdir.
1/100’luk Çamaşır Suyu 1 litre suya 10cc çamaşır suyu konularak hazırlanan dezenfektan solüsyondur. (500 ppm klor içermelidir)
1/10 Çamaşır Suyu: 1 litre suya 100cc çamaşır suyu konularak hazırlanan dezenfektan solüsyondur. (5000 ppm klor içermelidir)
TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TEMEL İLKELERİ
- Her işlemden önce ve işlem sonrası eller yıkanmalı, eldiven ve diğer koruyucu ekipmanlar; önlük, maske, gözlük, bone kullanılır.
- Temizlik; izolasyon odasının en temiz alanından, en kirli alanına doğru yapılır.
- Temizlik malzemeleri izole hasta odasına özel olmalı ve hasta taburcu olana kadar oda içindeki banyoda muhafaza edilir.
- Oda temizliğinde banyoda muhafaza edilen temizlik malzemeleri kullanılmalı. Bu malzemeler kirli ise temizlenmeli, eski ise yenisi ile değiştirilir.
- Hasta taburcu olduktan sonra temizlik malzemelerinden atılabilecek olanlar tıbbi atık olarak atılır, atılamayacak olanlar 1 /10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanır, durulanır ve kurutulur.
- İzolasyon odalarının temizliğinde kullanılacak dezenfektanlar, Hastane Enfeksiyon Komitesi (HEK) ve firma önerilerine göre seçilmeli ve kullanılmalıdır.
- Temizlikte kullanılacak solüsyonlar kullanımdan hemen önce, her izolasyon odası için ayrı olarak hazırlanmalı, uzun süre bekletilmemeli ve birbiri ile karıştırılmamalıdır.
- Temizlik bitiminde kullanılan solüsyonlar bekletilmeden atık giderine dökülmelidir.
- Cihaz ve malzemelerin diğer hastalarla ortak kullanımından kaçınılmalıdır. Ortak kullanılan cihaz ve aletler izole hasta odasında kullanımından hemen sonra temizlenip dezenfekte edilmeli derhal oda dışına çıkarılmalıdır.
- Hasta odasında kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyonu için kullanılacak dezenfektanlar HEK ve üretici firma önerilerine göre seçilmeli ve kullanılmalıdır.
UYGULAMA
- Damlacık, solunum, temas ve sıkı temas izolasyonu uygulanan hasta odalarının günlük temizliğinde 1 / 100’lük çamaşır suyu hasta taburcu olduktan sonra, yüksek düzey bir dezenfektan veya 1/10 luk çamaşır suyu kullanılmalıdır.
- Temizlik işlemine odada ki çöplerin toplanmasıyla başlanır. Çöpler Ünite İçi Atık Yönetimi Planı’ na göre toplanmalıdır.
- Solunum, damlacık, temas ve sıkı temas izolasyonu odalarından çıkan her tür atık tıbbi atık olarak kabul edilerek Ünite İçi Atık Yönetimi Planı’na göre ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
- Atık kutuları kirlendiğinde ve taburculuk sonrası 1/10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilip uygun poşet geçirilmelidir.
- Hasta odası çamaşırları; perde, yastık, pike, çarşaf, alez, yorgan, battaniye Çamaşırların Toplanması, Yıkanması ve Transferi Talimatı ‘na göre ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
- El temasının sık olduğu yüzeyler; kapı, kapı kolları, telefon, yatak baş ve kenarı, klima düğmeleri, yemek sehpaları, buz dolabının dış kısmı günde bir kez ve gerektikçe 1/100’lük çamaşır suyu, hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ya da yüksek düzey bir dezenfektan kullanılmalıdır.
- Hasta odası mobilyaları günde bir kez ve gerektikçe 1/100 çamaşır suyu ile, hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ya da yüksek düzey bir dezenfektan kullanılmalıdır.
- Şilteler gerektiğinde su ve deterjan ile, kan ve vücut sıvısı ile bulaş varsa 1/10 çamaşır suyu ile silinir. Taburculuk sonrası kontaminasyon varsa yüksek düzey bir dezenfektanla silme ya da yıkama makinasıyla yıkama yapılmalıdır.
- Kanepelerde gözle görünür kirlenme veya vücut sıvıları ile kontaminasyon söz konusu ise, kirlenmenincinsine ve kumaşın yapısına göre uygun şekilde temizlenmelidir.
- Buzdolabı hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
- Pencere camları taburculuk sonrası su ve deterjan ile silinmelidir.
- Duvarlar hastanın yatışı sırasında kirlendiğinde su ve deterjan, kan ve vücut sıvısı ile bulaş olduğunda 1/10’luk çamaşır suyu ile silinmeli, durulama ve kurulama yapılmalıdır.
- Oda zemini günde iki kez ve gerektikçe 1/100’lük, kan ve vücut sıvısı ile bulaş varsa 1/10’luk çamaşır suyu ile silinmelidir.
- Solunum, damlacık, temas ve sıkı temas izolasyonu odalarında ki hasta taburcu olduktan sonra kontaminasyon olduğu düşünülüyor ise zemin ve duvarlar yıkama makinesiyle yıkanmalıdır.
- Banyo ve tuvalet günde bir kez, gerektiğinde ve taburculuk sonrası 1/10 ‘luk çamaşır suyu ile en son temizlenmelidir.
- Temizlik bitiminde kullanılan malzemeler kova içinde ve ıslak bırakılmamalıdır.1/10’luk çamaşır suyu ile yıkanarak, durulanmalı ve kurutulmalıdır. Ya da çamaşırhaneye gönderilerek malzemelerin (paspas ve temizlik bezleri) 80 derecede yıkanması sağlanmalıdır.
- Temizlik bitiminde odadan çıkmadan önce eldiven ve diğer koruyucu ekipmanlar çıkarılarak enfekte torbasına atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır.
CİHAZ VE ALETLERİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONU
- Cilde değen ortak kullanım cihazları; EKG kabloları, monitör bağlantıları, proplar izolasyon hastasına kullanımından hemen sonra 1/100 çamaşır suyu, 500 ppm klor solüsyonu ya da %70 alkol ile dezenfekte edilmelidir.
- Stetoskop, tansiyon aletinin plastik ve metalleri; 5000 ppm klor solüsyonu ile silinerek dezenfekte edilmelidir.
- Tansiyon aletinin manşonu;.1/10 oranında çamaşır suyu veya 5000 ppm klor solüsyonu ile 10 dakika temas ettirilerek dezenfekte edilmelidir.
- Ambu ve ambu maskeleri; 1/ 10 çamaşır suyu ya da 5000 ppm klor solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir.
- Monitörlerin dış yüzeyleri su ve deterjan ile silinir, 1/100 çamaşır suyu ya da 500 ppm klor solüsyonu ile dezenfekte edilmeli ve kurulanmalıdır. Monitörlerin ekran yüzeyleri %70 alkolle silinmelidir.
- Termometreler; hastaya özel olmalıdır. Günlük ve taburculuk sonrası %70 alkol ile dezenfekte edilmelidir.
- Alkometre; hastaya her kullanımdan sonra üretici firma önerileri dikkate alınarak %70 alkolle dezenfekte edilmelidir.
- Küçük volümlü ilaç nebulizatörleri; hastanın her kullanımından sonra temizlenir günlük olarak 1/100’lül çamaşır suyu ile taburculuk sonrası 1/10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. (Durulama işlemi mutlaka yapılmalıdır.)
- Oksijen manometreleri; hastaya kullanılırken haftada 2 gün 1/100(500 ppm klor solüsyonu) çamaşır suyunda 15 dakika bekletilir, durulanır ve kurulanır. Duvara monteli kısım yine çamaşır suyu ile silinir 15 dakika bekletilir, durulanır, kurulanır.
- Aspiratör cihazı;1/10 çamaşır suyu (5000 ppm klor solüsyonu) ile dezenfekte edilmelidir.
- Cerrahi aletler; kullanım sonrası deterjanlı su ile fırçalanarak temizlenmeli ve sterilizasyon ünitesine gönderilmelidir.
İlgili Dokümanlar:
- Çamaşırların Toplanması, Yıkanması ve Transferi Talimatı
- Ünite İçi Atık Yönetimi Planı