Örnek Doküman

Enfeksiyonların Önlenmesi ve Kontrolü - Talimat

EN.TL.008 - İZOLASYON ODASI TEMİZLİK TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) İZOLASYON ODASI TEMİZLİK TALİMATI
Doküman Kodu: EN.TL.008
Yayın Tarihi: 05.11.2011
Revizyon Tarihi: 01.09.2022
Revizyon No: 5
Sayfa: Otomatik

AMAÇ: İzolasyon odalarının temizlik ve dezenfeksiyonunu etkin ve doğru bir şekilde yaparak hastalara, hasta yakınlarına ve çalışanlara güvenli bir ortam sağlamaktır.

KAPSAM: İzolasyona alınan tüm hasta odalarını kapsar.

SORUMLULAR: İzole hasta odasının bulunduğu birimin Sorumlu Doktor ve Hemşiresi ile Enfeksiyon Kontrol Hekim ve Hemşiresi sorumludur.

TANIMLAR:

Yüksek Düzey Dezenfektan: Deri ve mukoza bütünlüğünün bozulduğu yerlerde kullanılan veya steril vücut alanına giren malzemelerin dezenfeksiyonunda kullanılan ürünlerdir.

1/100’luk Çamaşır Suyu 1 litre suya 10cc çamaşır suyu konularak hazırlanan dezenfektan solüsyondur. (500 ppm klor içermelidir)

1/10 Çamaşır Suyu: 1 litre suya 100cc çamaşır suyu konularak hazırlanan dezenfektan solüsyondur. (5000 ppm klor içermelidir)

TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TEMEL İLKELERİ

  1. Her işlemden önce ve işlem sonrası eller yıkanmalı, eldiven ve diğer koruyucu ekipmanlar; önlük, maske, gözlük, bone kullanılır.
  2. Temizlik; izolasyon odasının en temiz alanından, en kirli alanına doğru yapılır.
  3. Temizlik malzemeleri izole hasta odasına özel olmalı ve hasta taburcu olana kadar oda içindeki banyoda muhafaza edilir.
  4. Oda temizliğinde banyoda muhafaza edilen temizlik malzemeleri kullanılmalı.  Bu malzemeler kirli ise temizlenmeli, eski ise yenisi ile değiştirilir.
  5. Hasta taburcu olduktan sonra temizlik malzemelerinden atılabilecek olanlar tıbbi atık olarak atılır, atılamayacak olanlar 1 /10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanır, durulanır ve kurutulur.
  6. İzolasyon odalarının temizliğinde kullanılacak dezenfektanlar, Hastane Enfeksiyon Komitesi (HEK) ve firma önerilerine göre seçilmeli ve kullanılmalıdır.
  7. Temizlikte kullanılacak solüsyonlar kullanımdan hemen önce, her izolasyon odası için ayrı olarak hazırlanmalı, uzun süre bekletilmemeli ve birbiri ile karıştırılmamalıdır.
  8. Temizlik bitiminde kullanılan solüsyonlar bekletilmeden atık giderine dökülmelidir.
  9. Cihaz ve malzemelerin diğer hastalarla ortak kullanımından kaçınılmalıdır. Ortak kullanılan cihaz ve aletler izole hasta odasında kullanımından hemen sonra temizlenip dezenfekte edilmeli derhal oda dışına çıkarılmalıdır.
  10. Hasta odasında kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyonu için kullanılacak dezenfektanlar HEK ve üretici firma önerilerine göre seçilmeli ve kullanılmalıdır.

UYGULAMA

  1. Damlacık, solunum, temas ve sıkı temas izolasyonu uygulanan hasta odalarının günlük temizliğinde 1 / 100’lük çamaşır suyu hasta taburcu olduktan sonra, yüksek düzey bir dezenfektan veya 1/10 luk çamaşır suyu kullanılmalıdır.
  2. Temizlik işlemine odada ki çöplerin toplanmasıyla başlanır. Çöpler Ünite İçi Atık Yönetimi Planı’ na göre toplanmalıdır.
  3. Solunum, damlacık, temas ve sıkı temas izolasyonu odalarından çıkan her tür atık tıbbi atık olarak kabul edilerek Ünite İçi Atık Yönetimi Planı’na göre ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  4. Atık kutuları kirlendiğinde ve taburculuk sonrası 1/10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilip uygun poşet geçirilmelidir.
  5. Hasta odası çamaşırları; perde, yastık, pike, çarşaf, alez, yorgan, battaniye Çamaşırların Toplanması, Yıkanması ve Transferi Talimatı ‘na göre ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  6. El temasının sık olduğu yüzeyler; kapı, kapı kolları, telefon, yatak baş ve kenarı, klima düğmeleri, yemek sehpaları, buz dolabının dış kısmı günde bir kez ve gerektikçe 1/100’lük çamaşır suyu, hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ya da yüksek düzey bir dezenfektan kullanılmalıdır.
  7. Hasta odası mobilyaları günde bir kez ve gerektikçe 1/100 çamaşır suyu ile, hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ya da yüksek düzey bir dezenfektan kullanılmalıdır.
  8. Şilteler gerektiğinde su ve deterjan ile, kan ve vücut sıvısı ile bulaş varsa 1/10 çamaşır suyu ile silinir. Taburculuk sonrası kontaminasyon varsa yüksek düzey bir dezenfektanla silme ya da yıkama makinasıyla yıkama yapılmalıdır.
  9. Kanepelerde gözle görünür kirlenme veya vücut sıvıları ile kontaminasyon söz konusu ise, kirlenmenincinsine ve kumaşın yapısına göre uygun şekilde temizlenmelidir.
  10. Buzdolabı hasta taburcu olduktan sonra 1/10’luk çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
  11. Pencere camları taburculuk sonrası su ve deterjan ile silinmelidir.
  12. Duvarlar hastanın yatışı sırasında kirlendiğinde su ve deterjan, kan ve vücut sıvısı ile bulaş olduğunda 1/10’luk çamaşır suyu ile silinmeli, durulama ve kurulama yapılmalıdır.
  13. Oda zemini günde iki kez ve gerektikçe 1/100’lük, kan ve vücut sıvısı ile bulaş varsa 1/10’luk çamaşır suyu ile silinmelidir.
  14. Solunum, damlacık, temas ve sıkı temas izolasyonu odalarında ki hasta taburcu olduktan sonra kontaminasyon olduğu düşünülüyor ise zemin ve duvarlar yıkama makinesiyle yıkanmalıdır.
  15. Banyo ve tuvalet günde bir kez, gerektiğinde ve taburculuk sonrası   1/10 ‘luk çamaşır suyu ile en son temizlenmelidir.
  16. Temizlik bitiminde kullanılan malzemeler kova içinde ve ıslak bırakılmamalıdır.1/10’luk çamaşır suyu ile yıkanarak, durulanmalı ve kurutulmalıdır. Ya da çamaşırhaneye gönderilerek malzemelerin (paspas ve temizlik bezleri) 80 derecede yıkanması sağlanmalıdır.
  17. Temizlik bitiminde odadan çıkmadan önce eldiven ve diğer koruyucu ekipmanlar çıkarılarak enfekte torbasına atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır.

CİHAZ VE ALETLERİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONU

  1. Cilde değen ortak kullanım cihazları; EKG kabloları, monitör bağlantıları, proplar izolasyon hastasına kullanımından hemen sonra 1/100 çamaşır suyu, 500 ppm klor solüsyonu ya da %70 alkol ile dezenfekte edilmelidir.
  2. Stetoskop, tansiyon aletinin plastik ve metalleri; 5000 ppm klor solüsyonu ile silinerek dezenfekte edilmelidir.
  3. Tansiyon aletinin manşonu;.1/10 oranında çamaşır suyu veya 5000 ppm klor solüsyonu ile 10 dakika temas ettirilerek dezenfekte edilmelidir.
  4. Ambu ve ambu maskeleri; 1/ 10 çamaşır suyu ya da 5000 ppm klor solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir.
  5. Monitörlerin dış yüzeyleri su ve deterjan ile silinir, 1/100 çamaşır suyu ya da 500 ppm klor solüsyonu ile dezenfekte edilmeli ve kurulanmalıdır. Monitörlerin ekran yüzeyleri %70 alkolle silinmelidir.
  6. Termometreler; hastaya özel olmalıdır. Günlük ve taburculuk sonrası %70 alkol ile dezenfekte edilmelidir.
  7. Alkometre; hastaya her kullanımdan sonra üretici firma önerileri dikkate alınarak %70 alkolle dezenfekte edilmelidir.
  8. Küçük volümlü ilaç nebulizatörleri; hastanın her kullanımından sonra temizlenir günlük olarak 1/100’lül çamaşır suyu ile taburculuk sonrası 1/10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. (Durulama işlemi mutlaka yapılmalıdır.)
  9. Oksijen manometreleri; hastaya kullanılırken haftada 2 gün 1/100(500 ppm klor solüsyonu) çamaşır suyunda 15 dakika bekletilir, durulanır ve kurulanır. Duvara monteli kısım yine çamaşır suyu ile silinir 15 dakika bekletilir, durulanır, kurulanır.
  10. Aspiratör cihazı;1/10 çamaşır suyu (5000 ppm klor solüsyonu) ile dezenfekte edilmelidir.
  11. Cerrahi aletler; kullanım sonrası deterjanlı su ile fırçalanarak temizlenmeli ve sterilizasyon ünitesine gönderilmelidir.

İlgili Dokümanlar:

  • Çamaşırların Toplanması, Yıkanması ve Transferi Talimatı
  • Ünite İçi Atık Yönetimi Planı