Örnek Doküman

İlaç Yönetimi - Yardımcı Doküman

İY.YD.003 - İLAÇ YÖNETİM EKİBİ SORUMLULUKLARI VE GÖREV TANIMI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) İLAÇ YÖNETİM EKİBİ SORUMLULUKLARI VE GÖREV TANIMI
Doküman Kodu: İY.YD.003
Yayın Tarihi: 20.09.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

 BİRİMİ: İlaç Yönetim Ekibi

 GÖREV ADI: İlaç Yönetimi Ekibi

AMİR VE ÜST AMİRLER:  Başhekim, Başhekim Yrd.  

GÖREV DEVRİ: Yıllık izin veya herhangi bir sebepten ötürü ekipte yer almayan personelin yerine  ekip üyelerinden  biri vekalet eder. 

GÖREV AMACI: Tedavi istemi ile başvuran hastaların ilaç tedavilerinin zarar ve risklerini en aza indirmek  ve istenen optimum klinik sonuçlara ulaşmak için etkin saklama ve uygulanma koşullarını sağlamak, akılcı  ilaç uygulamasına yönelik kurum politikası izlemek ve kurum içerisinde ilaç yönetimini kontrol ve takip etmek,  sağlık çalışanları ile etkin iletişim sağlamak. 

SORUMLULAR: Ecz. Ad Soyad, Ecz. Ad Soyad, Ecz. Tek. Ad Soyad

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR/YETKİLER

 İlacın dahil olduğu tüm süreçlerin düzenlenmesi ve denetimi, (İlaçların değerlendirilmesi, seçimi, depolanması, dağıtımı, kullanımı, güvenliği ve ilaç terapötik kullanımı ile ilgili tüm konularda politikaların oluşturulmasına yardım eder ve tavsiyelerde bulunur.

 Hastane formülerinin hazırlanması ve formüler ile ilgili gerekli güncellemelerin yapılmasını sağlar.

 Etkin ilaç kullanımını sağlamak amacı ile ilaç seçimi, depolanması, güvenli ilaç dağıtımı ve kontrol prosedürlerini gözden geçirir. İşleyişle ilgili bir sıkıntı olduğunda üst yönetime raporla bildirerek yönetimin görüşü alınır ve gerekli düzeltmeler yapılır.  

 Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili kurum politikasını belirlemek ve yazılı doküman oluşturmak.  

 Akılcı ilaç kullanımında farkındalık oluşturmak amacıyla kurum genelinde faaliyetleri yürütmek, ilgili sağlık personeli ve hastalara yönelik faaliyetleri planlanmak ve yürütülmek.

 Hastaların sıklıkla kullandığı alanlarda akılcı ilaç kullanımına yönelik broşür, poster, video görüntüleri gibi düzenlemeler bulunmasını sağlamak.

 Güvenli ilaç kullanımı ile ilgili sağlık personeli için eğitim programları planlamak .

 İlaç hata bildirimlerini takip etmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak.

 Akılcı antibiyotik kullanım ilkelerinin belirlenmesi ve “Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanım Rehberi ve Antibiyotik Profilaksi Rehberi”nin hazırlanmasını rehberin kurum içerisinde duyurulması ve uygulanmasını takip etmek.

  Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili 8 doğru kuralına göre hareket edilmesini sağlamak  1-Doğru hasta, 2-Doğru ilaç, 3-Doğru zaman, 4-Doğru doz, 5-Doğru yol, 6-Doğru yanıt/etki, 7-Doğru ilaç şekli/form, 8-Doğru kayıttır.

 Gerektiğinde düzeltici-önleyici faaliyet talebinde bulunmak.