Ağız yoluyla beslenemeyen, beslenmesi bir tüp aracılığı ile mide veya ince bağırsak yoluyla yapılan hastalar için eğitim formudur.
1-Beslenmeye başlamadan önce ve sonrasında mutlaka eller yıkanmalı .
2-Hasta yarı oturur pozisyon(45 derecelik açı ile) verilmelidir.Beslenme sonrasında en az 1 saat verilen pozisyonda kalmalıdır.
3-Beslenme için kullanılan tüm malzemeler temiz olmalıdır.
4-Beslenme ürünlerinin(mama) kullanım tarihlerine, kullanım sürelerine ve önerilen miktarda verilmesine özen gösteriniz.
5-Beslenme ürünlerini (mama)vermeden önce mutlaka çalkalayın.Normal görüntüsünden faklı ise vermeyiniz.
6- Beslenme tüpü tıkanıklığını önlemek için .Beslenme öncesi ve sonrasında önerilen miktarda su veriniz.
7-Hastaya ilaç verilecekse sulandırılarak verilmeli .Öncesi ve sonrası tekrar su verilmelidir.(tablet formu ise toz haline getirildikten sonra sulandırılarak verilmeli)
8- Mama/su/ilaç Enjektörleri faklı olmalıdır.
9-Peg/gastrostomi/jejesnestomi (Mide ve bağırsağa takılan tüp) hastalarda pansuman ilk bir hafta antiseptik solusyon ile hergün yapılarak kapatılmalıdır.Bir hafta sonra ılık su ile silinip kurulanarak açık bırakılabilir.(herhangi bir akıntı, kanama, lezyon yok ise acık bırakılabilir)
10-Ağız bakımı günde 3 kez yapılmalıdır (yarım çay bardağı ılık suya bir çay kaşığı karbonat koyularak su hazırlanır.Hazırlanan su ile ağız bakımı yapılabilir)
11-Beslenme ürünü, oda ısısında verilmelidir.(ısıtma kaynatma asla yapmayınız)kapağı açılan ürün 24 saat içerisinde tüketilmelidir.
12-Tüp değişim tarihlerine dikkat ediniz..(burundan beslenen hastalarda 20-30 günde bir değiştirilmelidir.)
13-Burundan beslenen hastalarda sabitlemek için kullanılan bantları 2 günde bir değiştiriniz.(burunda basıya bağlı oluşabilecek yarayı önlemek için)
14-Beslenme ürünü için kullanılan enjektörler kapalı cam kavonozlarda, bardaklar ise üstü kapalı olacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Eğitim Veren Eğitimi Alan