HASTA Adı ve Soyadı: | Telefon Numarası: |
T.C. Numarası: | Başvuru Tarihi/Saat: |
Doğum Tarihi (gün/ay/yıl): | Hastalığın Tanısı/Ön Tanı: |
BU FORM ve EKLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER AŞAĞIDADIR, LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ...
Bu tedavi ile ilgili gerekli ve yeterli bilgiye sahip olmanızı istiyoruz. Bu bilgilere sahip olmak en doğal hakkınız olup, tedaviden en üst düzeyde yararlanabilmeniz ve tedaviniz için katılımcı olabilmeniz için aşağıdaki bilgilendirmeleri mutlaka okuyunuz ve anlamadığınız yerleri mutlaka hekiminize danışınız. Tedavinin size sağlayacağı faydaları ve tedavi esnasında az da olsa görülebilecek olan riskler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu tedaviye bilinçli bir şekilde rıza göstermek veya tedaviyi reddetmek tamamen sizin kararınıza bağlıdır. Vermiş olduğunuz karar doğrultusunda tedaviniz yönlendirilecektir.
Önerilen tedavi için onam (rıza) belgesini imzalasanız bile; istediğiniz zaman bu onamınızı geri çekme hakkı da sizde saklıdır. Fakat; unutmamalısınız ki, “yasal açıdan” onamınızı tedavi başladıktan sonra geri almanız, ancak tıbbi yönden sakınca bulunmaması şartına bağlıdır.
NOT: Hastanın bilinci kapalı, yapılacak işlemi anlayabilecek durumda değil ya da imza yetkisi yoksa onay vekili tarafından verilir ve onam alınan kişinin kimlik bilgileri ve imzası alınır
HASTALIK HAKKINDA BİLGİLENDİRME
TEŞHİS |
TEDAVİ UYGULANACAK DİŞ |
PLANLANAN TEDAVİ |
|
55 54 53 52 51 18 17 16 15 14 13 12 11 |
61 62 63 64 65 21 22 23 24 25 26 27 28 |
||
48 47 46 45 44 43 42 41 85 84 83 82 81 |
31 32 33 34 35 36 37 38 71 72 73 74 75 |
TETKİKLER İntraoral(Ağız İçi) Radyografik Tetkik: UYGULANACAK ▭
Tedavi başlangıcında, tedavi süresince ve kontrol amaçlı olarak tedavi sonrasında diş ve çevre dokuların ayrıntılı olarak incelenebilmesi için diş/çevre dokuların ağız içinden röntgeninin çekilmesi gerekebilir. Röntgen filmi ağız içerisine yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir. Hamilelik durumu söz konusu ise acil durumlar dışında röntgen filmi çekilmez ve çekilmesi gereken durumlarda kurşun önlük giydirilerek hastaya minimum dozda X-ışını verilmesi sağlanır.
Radyografik tetkikten beklenenler: Şikayet bölgesinin ayrıntılı incelenerek şikayete neden olan diş ya da kemik bölgesinin belirlenmesi.
Radyografik tetkik yapılmazsa: Şikayet nedeni doğru olarak belirlenemeyebilir. Tedavi sonrası kontrol radyografları alınmazsa tedavinin başarısı değerlendirilemez.
Olası Riskler: Röntgen filmi çekimi sırasında hastanın bulantı refleksi tetiklenerek bulantı ve bazen kusma oluşması. Hamile ve çocuklarda koruyucu önlemler alınmazsa radyasyona hassas organlar etkilenebilir.
Ekstraoral(Ağız Dışı)Radyografik Tetkik: UYGULANACAK ▭
Tedavi başlangıcında, tedavi süresince ve kontrol amaçlı olarak tedavi sonrasında diş ve çevre dokuların ayrıntılı olarak incelenebilmesi için çene yüz bölgesinin röntgeninin çekilmesi gerekebilir. Röntgen filmi ağız dışında konumlandırılarak işlem gerçekleştirilir. Hamilelik durumu söz konusu ise acil durumlar dışında röntgen filmi çekilmez ve çekilmesi gereken durumlarda kurşun önlük giydirilerek hastaya minimum dozda X-ışını verilmesi sağlanır.
Radyografik tetkikten beklenenler: Şikayet bölgesinin ayrıntılı incelenerek şikayete neden olan diş ya da kemik bölgesinin belirlenmesi.
Radyografik tetkik yapılmazsa: Şikayet nedeni doğru olarak belirlenemeyebilir. Tedavi sonrası kontrol radyografileri alınmazsa tedavinin başarısı değerlendirilemez.
Olası riskler: İşlem sırasında en az 20 saniye hareketsiz kalınması gerekli olduğundan hareket edilirse filmin kötü çıkması ve tekrar çekilme durumunun söz konusu olması. Hamile ve çocuklarda koruyucu önlemler alınmazsa radyasyona hassas organlar etkilenebilir.
Vitalite Testi: UYGULANACAK ▭
Teşhis ve tedavi planlaması sırasında dışarıdan verilen bir uyarana (soğuk, sıcak, elektriksel vb.) karşı dişin, sinirsel olarak cevabının değerlendirildiği testtir.
Testten beklenenler: Test sonucuna göre tedavi yönteminin belirlenmesi.
Test yapılmazsa: Doğru tedavi yöntemi belirlenemez.
Olası riskler: Diş, çevre doku ve restorasyonun durumuna göre yanlış –pozitif veya yanlış negatif cevap alınabilir.
TEDAVİ VE İŞLEMLER:
* LOKAL ANESTEZİ: UYGULANMAYACAK ▭ UYGULANACAK ▭
Tedaviler esnasında ağrı kontrolünü sağlamak amacıyla lokal anestezi uygulanmaktadır. Gerekli hallerde öncelikle topikal anestezik madde (sprey) ile dişeti veya yanağın iç kısmı uyuşturulur.
Anesteziden Beklenenler: Anestezik sıvı enjektör ile enjekte edilerek, diş ve bulunduğu bölge bir süreliğine hissizleştirilir. 2-4 saat sonrasında anestezinin etkisi ortadan kalkar.
Anestezi Yapılmazsa; Anestezi yapılmasının hasta tarafından istenmediği durumlarda işlem sırası ve sonrasında ağrı oluşacağı bilinmeli buna bağlı ani tepkiler verilip istenmeyen yaralanmalar oluşabileceği, hasta ve hekim konforunun kaybolacağı; bazı işlemlerin (örneğin çekim) anestezi sağlanmadan yapılamayacağı bilinmelidir.
Olası Riskler: Lokal anestezi uygulaması sonrası nadir de olsa hastada alerjik reaksiyonlar, his kaybı, kanama, geçici kas spazmları, geçici yüz felci görülebilir. Bölgede anatomik farklılıklar veya akut enfeksiyonlar varsa anestezi başarısız olabilir. Lokal anestezi uygulanan bölge yaklaşık 2-4 saat boyunca hissizdir. Bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme içme önerilmez.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler: Lokal anestezi uygulanan bölge yaklaşık 2-4 saat boyunca hissizdir.Bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme içme önerilmez
Fissür Örtücü: UYGULANACAK ▭
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan derin oluklar, temizlenmesi zor ve çürüğe yatkın bölgelerdir. Bu bölgeler, şeffaf, renkli veya beyaz fissür örtücülerle örtülenerek çürük oluşumu engellenmeye çalışılır.
Tedaviden beklenenler: Fissür örtücü uygulanan dişte çürük oluşumunun engellenmesi amaçlanır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Dişlerde bulunan derin oluklarda çürük oluşma riski artar.
Olası riskler: Yeterli ağız bakımının sağlanmadığı durumlarda, fissür örtücü uygulanmış dişlerde yeniden çürük oluşabilir. Sert yiyeceklerin yenilmesi durumunda fissür örtücüler kırılabilmekte ve bu bölgeler yiyecek artıklarının tutunmasına daha yatkın bölgeler haline gelmekte ve dolayısıyla bu dişlerin çürük riski artabilmektedir. Bu nedenle fissür örtücülerin düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Hastalar, diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda kontrollere gelmelidir.
Flor Uygulaması UYGULANACAK ▭
Flor, diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ayrıca dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir elementtir. Diş yüzeylerine flor içeren preparatların uygulanması ile gerçekleştirilmektedir.
Tedaviden beklenenler: Diş çürüğünün önlenmesi ve hassasiyet problemi olan hastalarda hassasiyetin giderilmesi amaçlanmaktadır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokusunda geri dönüşü olmayan mineral kaybının görülmesi ile diş çürüğü oluşabilmektedir. Olası riskler: Florozis ve flor toksisitesi görülebilmektedir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Hasta, uygulama sonrası 10 dakika boyunca tükürmelidir. Florun etkisini azalttığı için süt ve süt ürünleri, uygulamanın yapıldığı gün içinde tüketilmemeli ve dişler fırçalanmamalıdır.
Diş Taşı Temizliği UYGULANACAK ▭
Diş taşı, diş hekimi tarafından diş taşı temizliği (detertraj) yapılarak uzaklaştırılır. Diş taşı temizliği el aletleriyle ve/veya ultrasonik aletlerle yapılır ve 3-4 seans sürebilir.
Tedaviden beklenenler: Periodontal tedavide en önemli aşama, enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Periodontitis tedavisinden sonra diş eti iltihabı azalır ve aynı zamanda bakteri plağının tutunmasına yardımcı olan diş eti cepleri azalır veya ortadan kalkar. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan plak, diş taşı ve diş taşının tutunduğu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Dişlerin olduğu bölgede diş eti hastalığı devam eder. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak dişlerde hareketlilik artışı, çiğneme fonksiyonunda azalma ve daha ileri dönemde diş kayıpları meydana gelebilir. Sağlığı bozulmuş periodontal dokular genel sağlığı da olumsuz yönde etkiler. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları, hamilelikte düşük olayı gibi pek çok hastalık sorunu olanların periodontal sağlığının bozuk olduğu bilinmektedir.
Olası riskler: İstenilen ağız bakımı yapılmaz ise tedavi edilmiş alanlarda iyileşme gözlenmez. İyileşmeyi takiben diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Diş eti çekilmesinin miktarı, diş eti cebinin ilk derinliğine ve periodontitisin derecesine bağlıdır. Sonuç olarak diş kökünün bazı bölümleri açığa çıkarak dişin daha uzun görünmesine ve soğuk-sıcağa karşı daha duyarlı olmasına neden olabilir. Dişlerde hareketlilik artışı görülebilir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Tedaviden sonra sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı ve ilk gün hafif düzeyde kanama olabilir. Ağrının ortadan kaldırılması için ağrı kesiciler kullanılabilir. Hekim tarafından önerilmişse ağız gargaralarının düzenli olarak kullanılması gerekir. Aynı zamanda diş fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir.
Kompomer, Renkli Kompomer ve Kompozit Dolgular UYGULANACAK ▭
Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise lokal anestezi ile frezler ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, gereken pulpa koruyucu maddeler (direkt ya da indirekt olarak), dolgu altı kaide maddeleri uygulanır. Süt dişlerinin tedavisinde flor salınımı yapabilen ve süt dişi yapısına uygun olan, diş renginde ya da farklı renk seçenekleri (pembe, mor, yeşil, sarı, turuncu, mavi, vb.) bulunan kompomer dolgular uygulanır. Daimi dişlerin tedavisinde diş renginde, daimi diş yapısına uygun kompozit dolgu maddeleri uygulanır. Gerekli parlatma ve cila işlemleri uygulanır.
Tedaviden beklenenler: Çürüğün ilerlemesinin durdurulması, hassasiyet mevcut ise giderilmesi, dişin canlılığının korunması ve dişin çiğneme işlevinin devam ettirilmesidir. Süt dişlerine yapılan renkli dolgularla çocuk hastanın uyumunun ve dişlerine gösterdiği özenin arttırılması beklenmektedir.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokusu kaybı devam eder, kanal tedavisi veya dişin çekimi gerekli olabilir. Olası riskler: Dişin yenilenme yeteneğine ve hastanın ağız bakımına bağlı nedenlerle bu tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Dişte ağrı meydana gelirse ve diş restore edilebilecek durumda ise kanal tedavisi yapılır. Aksi durumlarda cerrahi tedavi planlanır.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: İşlem sırasında anestezi uygulanırsa anestezinin etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir. Yapılan dolgunun kırılması ve düşmesi durumunda hasta kliniğe tekrar başvurmalıdır.
Amalgam Dolgu UYGULANACAK ▭
Dişlerin çürük ve zayıflamış kısımlarının, gerekli ise lokal anestezi ile uzaklaştırılmasının ardından, kalan diş dokusuna amalgam dolgu maddesinin yerleştirilmesi işlemidir. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının civa ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50`sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturmayı sağlamaktadır. Diş hekimliğinde kullanılan amal- Vitalite Testi Uygulanacak Teşhis ve tedavi planlaması sırasında dışarıdan verilen bir uyarana (soğuk, sıcak, elektriksel vb.) karşı dişin, sinirsel olarak cevabının değerlendirildiği testtir.
Testten beklenenler: Test sonucuna göre tedavi yönteminin belirlenmesi.
Test yapılmazsa: Doğru tedavi yöntemi belirlenemez.
Olası riskler: Diş, çevre doku ve restorasyonun durumuna göre yanlış pozitif veya yanlış negatif cevap alınabilir.
Kron UYGULANACAK ▭
Dolgu yapabilmek için yeterli diş dokusunun kalmadığı durumlarda veya travma sonrası kırılan dişlere yeniden fonksiyon kazandırabilmek için uygulanan kaplamaya kron denir. Çürük diş dokusu gerekli ise lokal anestezi ile uzaklaştırıldıktan sonra kalan diş yapısı şekillendirilerek, piyasada hazır olarak bulunan kronlar veya ölçü alınmasını takiben laboratuvarda hazırlanan kronlar yapıştırılarak hasarlı diş restore edilir.
Tedaviden beklenenler: Dişe yeniden fonksiyon kazandırmak, estetik görünüşü düzeltmek, çiğnemeye yardımcı olmak beklenmektedir.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Madde kaybı bulunan dişte çürük oluşma riski artar. Estetik görünüm bozulur. Dişin çekimi gerekli olabilir.
Olası riskler: Yapıştırma işlemi sonrasında sert yiyecekler ısırıldığında kuronlar düşebilir veya kırılabilir. Bu durumlarda hastalar, diş hekimlerine acil olarak başvurmalıdır.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Hastalar, yapıştırma işlemi sonrasında 1 saat süresince yiyecek ve içecek tüketmemelidirler.
Amputasyon UYGULANACAK ▭
Derin çürüklü ya da travma nedeniyle kırılan dişlerde, çürük ve zayıflamış diş dokularının gerekli ise lokal anestezi ile uzaklaştırılmasının ardından, enfekte kron pulpa dokusunun (dişin damar ve sinir içeren kısmı) kısmen veya tamamen çıkarılması (amputasyon) işlemidir. Kalan diş dokuları, semptomsuz hale gelecek biçimde özel dolgu materyalleri ile örtülenerek restore edilir.
Tedaviden beklenenler: Çürüğün ilerlemesinin durdurulması, ağrı mevcut ise giderilmesi, dişin semptomsuz bir biçimde işlevine devam etmesi amaçlanmaktadır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokusu kaybı devam eder, kanal tedavisi veya dişin çekimi gerekli olabilir. Olası riskler: Dişin yenilenme yeteneğine ve hastanın ağız bakımına bağlı nedenlerle bu tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Dişte ağrı meydana gelirse ve diş restore edilebilecek durumda ise kanal tedavisi yapılır. Aksi durumlarda cerrahi tedavi planlanır.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir. Sızlama ve ısı hassasiyeti olabilir. Geçici dolgu uygulandığında, dolgunun kırılması ve düşmesi durumunda hasta kliniğe tekrar başvurmalıdır. Hastalar, hekimin belirlediği aralıklarla düzenli olarak klinik ve radyografik değerlendirme için verilen randevulara gelmelidir.
Daimi Kanal Tedavisi UYGULANACAK ▭
Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise lokal anestezi ile frezler ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, pulpa dokusu (dişin damar ve sinir içeren kısmı) endodontik aletler yardımıyla tamamen çıkarılır (kanal tedavisi) ve dişte mevcut bulunan kanallara pansuman solüsyonları ile gerekli görülen sayıda pansuman yapılır. Daimi dişin kanalları, diş ile ilgili semptomlar ortadan kalktığında kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra uygun dolgu maddesi ya da kronlar ile restorasyon yapılır.
Tedaviden beklenenler: Ağrı mevcut ise giderilmesi, dişteki enfeksiyonun tedavi edilmesi, fonksiyonunun devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokularındaki kayıp devam eder, diş kökleri etrafındaki kemikte harabiyet ve abse (şişlik) oluşumu gözlenebilir, dişin çekimi gerekebilir.
Olası riskler: Ağız hijyeninin iyi olmaması, verilen randevuların aksatılması ve hekimin tedaviyle ilgili öneri ve uyarılarına uyulmaması gibi nedenlerle başarılı sonuçlar elde edilemeyebilir. Tedavi sırasında kök kanalı içerisinde kullanılan aletlerin kırılma olasılığı bulunmakta ve bu durum tedavinin başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bazı durumlarda, kanal tedavisi yapıldıktan sonra iyileşme gerçekleşmezse, kanal tedavisinin tekrarı, cerrahi girişim ve diş çekimi gerekebilmektedir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir. Sızlama ve hassasiyet olabilir. Geçici dolgu uygulandığında, dolgunun kırılması ve düşmesi durumunda hasta kliniğe tekrar başvurmalıdır. Hastalar, hekimin belirlediği aralıklarla düzenli olarak klinik ve radyografik değerlendirme için verilen randevulara gelmelidir.
Süt Dişi Kanal Tedavisi UYGULANACAK ▭
Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise lokal anestezi ile frezler ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, pulpa dokusu (dişin damar ve sinir içeren kısmı) endodontik aletler yardımıyla tamamen çıkarılır (kanal tedavisi) ve dişte mevcut bulunan kanallara pansuman solüsyonları ile gerekli görülen sayıda pansuman yapılır. Süt dişi kanalları, diş ile ilgili semptomlar ortadan kalktığında, süt dişi köklerinin rezorpsiyonuna (erimesine) uyum sağlayan kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra uygun dolgu maddesi ya da kronlar ile restorasyon yapılır.
Tedaviden beklenenler: Ağrı mevcut ise giderilmesi, dişteki enfeksiyonun tedavi edilmesi, altındaki daimi dişin sürme zamanı gelene kadar süt dişinin doğal bir yer tutucu işlevi görmesinin ve çiğneme fonksiyonunun devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokusu kaybı devam eder, alttaki daimi dişin yapısı ya da sürmesi etkilenebilir, dişin çekimi ve yer tutucu yapımı gerekli olabilir.
Olası riskler: Ağız hijyeninin iyi olmaması, verilen randevuların aksatılması ve hekimin tedaviyle ilgili öneri ve uyarılarına uyulmaması gibi nedenlerle başarılı sonuçlar elde edilemeyebilir. Tedavi sırasında enfeksiyon kontrolü sağlanamazsa ya da tedavi sonrası enfeksiyon tekrarlarsa dişin çekimi gerekebilir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Hastaya anestezi uygulandı ise etkisi geçene kadar dilini, yanağını ve dudağını ısırmamasına dikkat edilmelidir. Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir. Sızlama ve hassasiyet olabilir. Geçici dolgu uygulandığında, dolgunun kırılması ve düşmesi durumunda hasta kliniğe tekrar başvurmalıdır. Hastalar, hekimin belirlediği aralıklarla düzenli olarak klinik ve radyografik değerlendirme için verilen randevulara gelmelidir.
Yer Tutucu:Sabit ve Hareketli UYGULANACAK ▭
Süt dişleri çürük ya da travmadan dolayı erken kaybedilebilir. Eğer çocuğunuz süt dişini çürük ya da travma sonucu erken kaybetmiş ise daimi dişin süreceği yeri korumak için yer tutucu yapılmalıdır. Çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda düzgün bir diş dizisine sahip olması için daimi dişlerin yerinin korunması gerekir. Yer tutucular, çocukların dişleri ve çenelerine uygun olarak hekim tarafından ölçü alınarak diş teknisyenleri tarafından hazırlanır. Çocukların diş gelişimine ve kayıp diş sayısına göre sabit veya hareketli olarak hazırlanabilirler. Çekilen süt dişinin altındaki daimi dişin ağız içerisine sürmesine kadar ağızda kalmalıdırlar.
Tedaviden beklenenler: Çekim boşluğunun diğer dişler tarafından kapatılmasını önler ve daimi diş sürene kadar bu boşluğu koruyarak ideal pozisyonda ve sürmesi gereken zamanda daimi dişin sürmesini sağlar. İleride oluşabilecek ortodontik problemleri önler. Çapraşıklığı önlediği için dişlerin ideal pozisyonda kalmasını sağlar ve güzel bir diş dizisinin yanı sıra, dişlerin kolayca fırçalanmasını ve ara yüzlerde diş çürüğü oluşma riskini en aza indirger. Özellikle ön diş kayıplarının çocukta oluşturacağı olumsuz etkiyi (psikolojik olarak) ortadan kaldırır.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Erken süt dişi çekiminden sonra yer tutucu yapılmazsa, alttan gelen daimi diş sürene kadar yandaki dişler eğilerek, dönerek kaybedilmiş süt dişinin yerini kapatabilirler. Boşluğun karşısında bulunan diş uzamaya başlayabilir. Bu nedenle, daimi diş normal yerinin dışında sürerek ya da süremeyerek ortodontik problemlere yol açabilir.
Olası riskler: Yeterli oral hijyen sağlanmadığında gıda retansiyonu artacağından, yeni diş çürükleri oluşabilir. Yer tutucular, ilk takıldığı günlerde diş etinde rahatsızlık oluşturabilir. Hareketli yer tutucunun nasıl kullanılacağına dikkat edilmediğinde, uyum bozuklukları veya kırılmalar meydana gelebilir. Sabit yer tutucular, diş yüzeyine yapıştırılarak yerleştirildiklerinden düşebilirler.
edavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Sakız, karamel gibi yapışkan ve/veya kabuklu sert yiyeceklerin tüketilmemesi önemlidir. Yer tutucuların kırılma, yerinden çıkma, uyum problemlerinde, en kısa zamanda hekime başvurulmalıdır. Yer tutucu dil veya parmak ile bastırılmamalı veya oynanmamalı, oral hijyene özen gösterilmelidir. Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.
Dişlerin Fiberle Güçlendirilmesi
Diş yapısında dolgu materyallerinin tutunamayacağı kadar fazla miktarda madde kaybı meydana gelmişse ve sadece güncel dolgu prosedürleriyle dişe sağlamlığının kazandırılamayacağı düşünüldüğünde, fiber esaslı bir materyalle dişin ve dolguların güçlendirilmesi işlemidir.
Tedaviden beklenenler: Dolgunun dişe tutunmasının ve dişin güçlendirilmesinin sağlanması, dişin fonksiyonunun ve gerekli estetiğin kazandırılmasıdır. Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş dokusunun kaybı devam eder, diş yapısı zayıflar, diş kırılabilir, dişte ağrı oluşabilir, dişin çekimi gerekebilir.
Olası riskler: Yapılan restorasyon, hastanın ağız bakımı iyi olmadığında ve aşırı kuvvetler uygulandığında dayanıksız olabilir. Bu durumlarda tedavi başarısız olabilir. Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Anestezi etkisi geçtikten sonra yemek yenilebilir. Dişte belirli bir süre sızlama görülebilir. Hasta tedavi edilen dişini aşırı kuvvetlerden korumalıdır. Kırılma ve hassasiyet oluşması halinde hekime başvurmalıdır.
Acil Dental Travma Tedavileri UYGULANACAK ▭
Travmaya maruz kalan dişlerin yapılan klinik ve radyografik muayenesi sonucunda, kırık dişler geçici ya da kalıcı olarak restore edilir. Kırık diş parçaları mevcut ise diş kendi parçaları ile restore edilebilir, sallanan veya yer değiştiren dişler tel ve/veya adeziv rezin materyal yardımıyla, 2 hafta-4 ay arasında değişen süreyle diğer dişlere sabitlenebilir, yerinden çıkan dişler uygun koşullar sağlanıyorsa yerine yerleştirilebilir. İlk başvuru zamanında veya daha sonraki kontrol seanslarında travmaya uğrayan dişler canlılığını kaybetmişse kanal tedavisi yapılabilir veya dişlerin çekilmesi gerekebilir. Hastanın ağız ve diş durumunun takibini sağlamak amacıyla tedavi öncesi ve sonrası fotoğrafları alınabilir. Hekim gerekli gördüğünde tetanoz aşısının yenilenmesini önerebilir.
Tedaviden beklenenler: İlgili dişlerin canlılığının korunması, sallanan dişlerin sabitlenmesi ve yerinde kalması, ağrı mevcut ise giderilmesi, süt dişlerinde meydana gelen travmalarda alttaki daimi dişlerin korunması amaçlanmaktadır. Uygulanacak olan tedavinin başarısı; hekime geç başvurulması, dişin ağız dışında kalma süresi ve getirilme şekli, ağız hijyeninin iyi/kötü olmasından direkt olarak etkilenmektedir.
Önerilen tedavi uygulanmazsa: Diş ve çevre dokularda meydana gelen yıkım devam eder, dişin çekimesi gerekli olabilir, süt dişlerinde meydana gelen travmalar sonucu alttaki daimi diş normalden farklı sürebilir veya süremeyebilir.
Olası riskler: Travma olgularında uzun süreli takip önemli olup, sonraki zamanlarda meydana gelebilecek problemleri önlemek amacıyla hekimin önerisi doğrultusunda yapılacak kontrol seanslarına düzenli olarak gelinmesi tedavinin sonuçlarını etkilemektedir. Diş ve çevre dokuların iyileşme potansiyeline, kliniğe başvurma zamanına, travma olgusunun şiddetine ve hastanın ağız bakımına bağlı nedenlerle uygulanan tedavilerde değişiklik yapılması gerekebilir. Dişte ağrı, şişlik, renk değişimi benzeri problemler meydana gelirse kontrol seansından önce kliniğe başvurulması gerekebilir. Diş ve çevre dokular tedaviye olumlu cevap vermediğinde dişin çekimi gerekebilir.
Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir. Hasta 1 hafta boyunca yumuşak diyet ile beslenmeli, travmaya uğrayan dişler ile sert gıdalar tüketmemelidir. Hasta travmaya uğrayan dişleri dahil olmak üzere tüm dişlerini yumuşak bir fırça ile düzenli olarak fırçalamalı, travma bölgesinin temiz tutulmasına önem vermelidir. Hastaya verilen antibiyotik, ağrı kesici ve gargaraların hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
ONAM (RIZA GÖSTERME)
Yapılacak tedavi konusunda yazılı bilgi aldım. Anlamakta güçlük çektiğim konularla ilgili olarak sorumlu hekime sorular sordum ve sorularıma yeterli ve anlayabileceğim kadar açık ve net cevaplar aldım. Tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek reaksiyon riskleri konusunda bilgilendirildim. Bu yöntemi reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin oluşabileceği, bu tedavinin yerine uygulanabilecek başka bir tıbbi yöntemin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim. Uygulama aşamalarında bana düşen sorumlulukları öğrendim ve kabul ettim. Bu “bilgilendirilmiş hasta onam formu” nda tanımlananlar dışında yapılacak her hangi bir ilave girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi için uygulanabileceğini anlıyor ve kabul ediyorum.
Tedavimle ilgili olarak tarafıma yapılacak girişimlerde herhangi bir şekilde şuurum kaybolduğunda veya onay veremeyecek duruma düştüğümde onay vermek ve tedavimle ilgili her türlü bilgiyi almak üzere .................................................. isimli kişiyi yetkili kılıyorum.
OKUDUM, ANLADIM, ONAY VERİYORUM.
(Lütfen SON cümleyi, adınız ve soyadınızı el yazınız ile yazarak imzalayınız)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Hastanın onamı (Mümkünse): Adı Soyadı: Tarih/Saat: İmza: |
Tercümanın (İhtiyaç Halinde): Adı Soyadı: Tarih/Saat: İmzası: |
Tanık-Şahit (İhtiyaç Halinde Sağlık Personeli): Adı Soyadı: Tarih/Saat: İmzası: |
Hasta Velisi/ Vasisi (Yakınlık Derecesi): Adı Soyadı: Tarih/Saat: İmza: |
Hasta Velisi/ Vasisi (Yakınlık Derecesi): Adı Soyadı: Tarih/Saat: İmza: |
Bilgilendirmeyi Yapan Hekim: Adı Soyadı/Unvanı: Tarih/Saat: İmza: |
(Kanuni yeterliliği olmayan hastalar için Hastanın Velisi / Yasal Vasisi tarafından, 18 yaşından küçük hastalarda (varsa) hem anne hem de babası tarafından doldurulacaktır.)