1. AMAÇ VE KAPSAM: Bakım Değerlendirme Sisteminin standart bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve hemşirelik bakımının etkinliğini belirlemek için ....................... Hastanesi klinik ve birimlerinde bakım değerlendirme planlamasını yapmak ve uygulamaktır.
....................... Hastanesi klinik ve birimlerinde hemşirelik bakımı verilen tüm birimlerini kapsamaktadır.
2. SORUMLULUK: Hastane Yöneticisi, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü, tüm klinik/birim sorumlu hemşireleri ve hemşireleri.
3. TANIMLAR / KISALTMALAR:
SBHM: Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
HBYS: Hastane Bilgi Yönetim Sistemi
Özdeğerlendirme Ziyareti: SBHM’ne bağlı birimlerin belirlenen periyodlarla, Hemşirelik Bakımının Standartları’nın uygulanma oranının belirlenmesi amacıyla planlanan değerlendirme ziyaretidir.
Hemşirelik Bakım Standartları (HBS): Hemşirelik bakımının tüm birimlerde standart bir şekilde uygulanması amacıyla hazırlanan ve güncel literatürü içeren kaynak kitap.
Özdeğerlendirme Planı: Bakım değerlendirme ziyaretinin takvimini ve ilgililerini içeren dokümandır.
Bakım Değerlendirme Kriterleri (BDK): Önceden belirlenmiş standartlar eşliğinde Hemşirelik Bakım Standartları’nın mevcut uygulama eksikliklerini değerlendirme aracıdır.
Özdeğerlendirme Ekibi: Bakım Değerlendirme Kriterleri eşliğinde Hemşirelik Bakım Standartları’nın, birimlerin değerlendirilmesi amacı ile Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından görevlendirilen hemşirelerdir.
Özdeğerlendirme Raporu: BDK eşliğinde Hemşirelik Bakım Standartları’nın mevcut uygulama eksikliklerini raporlama aracıdır.
Bakım Değerlendirici Formu: Bakım Değerlendiricisinin değerlendirildiği dokümandır.
Özdeğerlendirme Ekibi Toplantısı : SBHM ve Özdeğerlendirme Ekibi ile hemşirelik bakımına özgü belirlenen standartların yayınlanması, yaygınlaştırılması, değerlendirilmesi, revizyonu ve yıl boyunca toplanan Bakım Değerlendirme Raporlarının birimler arası değerlendirmelerinin gündemi oluşturduğu yıl sonu toplantısıdır.
Özdeğerlendirme: İlgili sağlık kuruluşunca Hemşirelik Bakımının Standartlarına uygunluğun tespit edilmesi amacıyla en az yılda iki kez planlanan değerlendirmedir.
Özdeğerlendirme Planı: Özdeğerlendirme takvimini ve ilgililerini içeren dokümandır.
4. FAALİYET AKIŞI:
Özdeğerlendirmenin planlanmasından SBHM sorumludur. ....................... Hastanesi ‘ne bağlı klinik/birimler ayda bir kez değerlendirilir. Yıl sonuna kadar özdeğerlendirmenin tüm klinik/birimlerde yapılmasını sağlayacak bir özdeğerlendirme planı hazırlanır. Gerekli görüldüğünde ya da Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü talebi üzerine hizmet aksamalarının tespit edilmesi durumunda plansız olarak özdeğerlendirme ziyaretleri yapılabilir.
Özdeğerlendirme Planı Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanır. Plan SBHM tarafından onaylandıktan sonra kuruluşa bağlı birimlere başlangıç tarihinden en az bir hafta önce HBYS üzerinden duyurulur. Değerlendirilecek planla ilgili değişiklik talebi olması durumunda, özdeğerlendirme ekibi ile birlikte yeni bir tarih belirlenerek, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne ve ilgili birimlere yazılı veya sözlü olarak haber verilir ve plan revize edilir. Özdeğerlendirme Ekibi’nde görev alacak kişiler, değerlendirilen birimlerin görevli olmayan, tarafsız, alanında deneyimli, uzman ve eğitilmiş en az 2 (iki) hemşireden oluşur ve değerlendirme ziyareti ilgili birimin sorumlu hemşiresi ile birlikte gerçekleştirilir. Değerlendirme esnasında Bakım Değerlendirme Kriterleri ve Hemşirelik Bakım Standartları göz önüne alınır.
Değerlendirilen klinik sorumlu hemşiresi kullandıkları formları ve kayıtları kolay ulaşılabilir şekilde değerlendirme için hazır bulundurur. Değerlendiriciler klinik/birim sorumlu hemşiresi ve hemşireleri ile birlikte gözlem, kayıt incelemesi ya da hasta görüşmesi yöntemini kullanarak yapar.
Değerlendirme sırasında Bakım Değerlendirme Kriterleri kullanılır. Kriterlere özgü geliştirilen forma standardın uygulanmasını engelleyen veya uygulanmasında iyi uygulama örneği oluşturabilecek hususların açık bir şekilde yazılması sağlanır. Gerektiğinde değerlendirici kriterler dışında ilgili gördüğü soruları forma ekleyebilir.
Özdeğerlendirme Ekibi üyesinin değerlendirmesi Bakım Değerlendirici Formu aracılığı ile değerlendirilen klinik/birimin sorumlu hemşiresi tarafından doldurulur ve değerlendirme ziyareti gününü takip eden beş iş günü içinde Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne gönderir.
Elde edilen sonuçlar ilgililer tarafından Özdeğerlendirme Raporu’na kaydedilir. Özdeğerlendirme Raporu ilgili birime resmi yazı ile değerlendirmeyi takip eden 15 gün içerinde bildirilir.
Bakım değerlendirme sonrasında tespit edilen eksiklere yönelik birim sorumlu hemşiresi ve Özdeğerlendirme Ekibi tarafından iyileştirme faaliyetleri planlanır. İyileştirme faaliyetleri Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve Bakım Değerlendirme Ekibi üyeleri ile özdeğerlendirmeler aracılığı ile planlanır. Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ayda bir kez planladığı özdeğerlendirmeyi SBHK’ne raporlar.
5. İLGİLİ DOKÜMANLAR:
- Bakım Değerlendirme Kriterleri Soru Listesi
- Özdeğerlendirme Planı
- Hemşirelik Bakımı Değerlendirme Süreci ve Değerlendirici Formu