Örnek Doküman

Kurumsal Yapı - Yardımcı Doküman

KU.YD.030 - STERİLİZASYON HEMŞİRESİ GÖREV TANIMI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) STERİLİZASYON HEMŞİRESİ GÖREV TANIMI
Doküman Kodu: KU.YD.030
Yayın Tarihi: 01.03.2010
Revizyon Tarihi: 13.10.2022
Revizyon No: 5
Sayfa: Otomatik

BİRİM: Sterilizasyon

GÖREV ADI : Sterilizasyon Hemşiresi

AMİR VE ÜST AMİRLER : Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü

GÖREV DEVRİ : Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Sağlık Personeli

GÖREV AMACI : MSÜ çalışmalarının organizasyonu ve işlerin yürütülmesini sağlamak.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR : Kurumun belirlediği politika, hedef, kural, ve düzenlemelere uygun olarak kullanılan aletlerin sterilizasyonu gerçekleştirir.

YASAL DAYANAK:Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik(22.05.2014 tarih,29007 sayılı)

GÖREV , YETKİ VE SORUMLULUKLARI:

GÖREV TANIMLARI:

Hemşirelerin genel görev, yetki ve sorumluluklarının yanı sıra;

  1. Ameliyathane sorumlu hemşiresi ile işbirliği yaparak cerrahi setlerin ve malzemelerin sterilitesinin kontrolü ve denetimini sağlar.
  2. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ile işbirliği yaparak, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasını sağlar.
  3. Elektrik, su tesisatı, araç gereçlerin arızalarının bildirilmesi ve giderilmesini sağlamak amacıyla ilgili birimlerle bağlantı kurar.
  4. Birimler arası sterilizasyon uygulamalarında standart oluşturulması konusunda ilgili birimlerle işbirliği yapar.
  5. Üniteye gelen kirli malzemelerin dekontaminasyon işleminden geçirilmesini, paketlenerek sterilize edilmesini ve steril malzeme deposunda muhafaza edilmesini sağlar.
  6. Malzemelerin hizmete hazır duruma getirilmesine ilişkin işlemlerde nitelikli, güvenli yöntem ve teknikleri kullanır/kullanılmasını sağlar.
  7. Steril edilen malzemelerin raf ömrünü belirlemek için testler yapılmasını, bu düzeyin devamlılık gösterip göstermediğini belirlemek üzere yeni testlerle kontrol edilmesini sağlar.
  8. Steril edilen malzemelerin son kullanma tarihlerinin mevcudiyetini sağlar/sağlatır.
  9. Sterilizasyon merkezinde görevli personelin eğitim ihtiyacını belirleyerek gerekli eğitimleri verir/verilmesini sağlar. Yeni başlayan personele uyum eğitimi yapar.
  10. Merkeze yeni alınan makinaların, cihazların kullanım, bakım, temizlik programını yapar ve eğitimini organize eder.
  11. Sorumlu hemşireler ile ihtiyaç duyulan malzeme ve aletlerin kalite ve tipleri hakkında karar verilmesine yardımcı olur. Alet ihtiyacını tespit eder, ilgili birime bildirir ve alımının yapılmasını sağlar.
  12. Kurumun/merkezin stok kontrol programlarını izler, malzeme sorunu oluşmadan eksiklerin yerine konması konusunda ilgili birimlere görüş bildirir.
  13. Stokta bulundurulması gereken steril malzemeyi standartlaştırarak hazır bulundurulmasını sağlar.
  14. Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin sterilizasyon konusundaki eğitim gereksinimlerine yönelik işbirliği yapar, önerilerde bulunur, hizmet içi eğitim etkinliklerine katılır.
  15. Alet, alet setleri, cihazlar ve malzemelerin envanter kontrolünü yapar, kaydeder.
  16. Cerrahi setler ve kullanılan diğer malzemelerin sayısal kontrollerini yapar, kayıtlarını tutar, kayıtların arşivlenmesini sağlar.
  17. Sterilizasyonun monitorizasyonu ile ilgili kayıtları yapar ve gerektiğinde ulaşılabilecek şekilde arşivler.
  18. Ünitede oluşan iş kazalarına ait raporları tutar/tutulmasını sağlar ve ilgili birimlere bildirir. Çalışma güvenliği için rutin sağlık kontrolleri yapılmasını ve kayıtların tutulmasını sağlar.
  19. Sterilizasyon ünitesinin ısı nem takiplerini kontrol ederek kayıtlarını tutar. Isınma, havalandırma, aydınlanma ve temizlik gibi hizmetlerine ilişkin ilgili birimlerle işbirliği yapar.