Örnek Doküman

Kurumsal Yapı - Yardımcı Doküman

KU.YD.038 - BİYOMEDİKAL DEPO TAŞINIR KAYIT KONTROL YETKİLİSİ GÖREV TANIMI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) BİYOMEDİKAL DEPO TAŞINIR KAYIT KONTROL YETKİLİSİ GÖREV TANIMI
Doküman Kodu: KU.YD.038
Yayın Tarihi: 09.12.2015
Revizyon Tarihi: 13.10.2022
Revizyon No: 3
Sayfa: Otomatik

BİRİM:  Biyomedikal Depo

GÖREV ADI :  Biyomedikal Depo Sorumlusu

AMİR VE ÜST AMİRLER : İdari ve Mali Hizmetler Müdürü

GÖREV DEVRİ :İdari ve Mali Hizmetler Müdürü tarafından görevlendirilen TKKY

GÖREV AMACI :

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR : Temel Uzmanlık alanı ile ilgili işleri uygulamak

YASAL DAYANAK: 17.01.2014 tarih ve 11651 sayılı TKKY Depo Sorumluluk Alanları Hakkında konulu genel yazı

GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI :

Sorumluluk Alanı: Biyomedikal Depo

  1. Biyomedikal Tüketim Depo

Tıbbi cihaza bağlı yedek parçalar, sarflar, aksesuarlar ve tıbbi gazları takip eder. Örneğin; alet dezenfektanları, cihaza bağlı kağıtlar(EKG, EEG, USG gibi), tıbbi cihazların kullanımı esnasında kullanılan koruyucu sarflar, tıbbi amaçlı kimyasal gazlar, sodalime, röntgen filmleri ve banyo solüsyonları, EKG mandalı, sterilizasyon kasetleri ve gazları.

  1. Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo

Dayanıklı taşınır niteliğindeki tıbbi cihazları, gaz tüpleri, biyomedikal koruyucu donanımları takip eder. Örneğin; tıbbi cihazların kullanımı esnasında kullanılan koruyucu giysiler(gonat koruyucular, kurşun önlükler gibi), tıbbi gaz tüpleri ve tankları, gaz prizleri, flowmetre, tromel, amalgamatör, röntgen, radyoaktif atık kutuları.”

Depo Sorumluluk Alanına Göre Taşınır ve MKYS Sınıflandırma Kodları:

2. Sorumluluk Alanı: Biyomedikal Depo

  1. Biyomedikal Tüketim Depo:
  • Taşınır Kodu: 150.03.03 2. Düzey Detay Kodu ve 150.13.02.01 3. Düzey Detay Kodunda takip edilecektir. HBYS veri aktarımında alt düzey taşınır kodu kullanılmayacaktır.
  • Sınıflandırma Kodu: MKYS sisteminde UBB barkodu veri doğrulaması yapılarak, sistemde bulunan Biyomedikal Tüketim Malzemesi Sınıflandırma Kodu ile malzeme girişi yapılabilecektir.
  1. Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo
  • Taşınır Kodu: 253-03-04/253-02-05/253-03-06/253-03-08/255-01-05/267-01 şeklinde 1. ve 2. Düzey Detay Kodunda takip edilecektir. HBYS veri aktarımında alt düzey taşınır kodu kullanılmayacaktır.
  • Sınıflandırma Kodu: MKYS sisteminde UBB veri doğrulaması yapılarak, sistemde bulunan Biyomedikal Teknoloji Sınıflandırma Kodu ile malzeme girişi yapılabilecektir.”

“Depo Sorumluluk Alanında Görev Yapacak TKKY Nitelikleri:

2. Sorumluluk Alanı: Biyomedikal Depo

a. Biyomedikal Tüketim Depo

b. Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo

  • Her iki depo için de tercihen Biyomedikal Mühendisi / Teknikeri / Teknisyeni, Elektrik-Elektronik Mühendisi / Teknikeri / Teknisyeni, Elektronik Haberleşme Mühendisi / Teknikeri / Teknisyeni, Tıbbi Teknolog, Tıp Elektroniği Bölümü mezunları olmalıdır
  • Sağlık tesislerinin mevcut biyomedikal dayanıklı taşınır bilgilerini bildirdiği iki farklı bilgi yönetim sistemi mevcuttur. Temel Sağlık İstatistik Modülüne (TSİM) dayanıklı taşınır verileri istatistik birimleri tarafından bildirilirken, MKYS dayanıklı taşınır verileri Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi tarafından girilir. TSİM üzerinden ulaşılan biyomedikal dayanıklı taşınırların özellikleri ve sayılarının depo kayıtlarını içeren MKYS bilgileri ile doğrulanmasından sorumludur. Her iki sistemin birbiriyle tutarlılık göstermesinin yanında, bu kayıtların sağlık tesisinin mevcut durumunu göstermesi gerekmektedir.
  • Sağlık tesislerinde biyomedikal dayanıklı taşınır niteliğindeki demirbaşların sorumluluk alanındaki taşınır hesap koduna sahip olan, ancak biyomedikal dayanıklı taşınır niteliğinde olmayan demirbaşların(yemek masaları, etajerler gibi) depo devrinin uygun depoya devredilmesini gerçekleştirir.
  • Sağlık tesislerinde biyomedikal dayanıklı taşınır niteliğindeki demirbaşların sorumluluk alanındaki taşınır hesap koduna sahip olan, ancak tüketim malzemesi niteliğinde olan malzemelerin(röntgen tüpü, endoskopi teleskobu gibi) uygun depoya devredilmesini gerçekleştirir.
  • Özellikli sağlık araçlarının(acil müdahale arabası, hasta nakil ambulansı, ambulans uçak, ambulans motor, paletli ambulans, evde sağlık aracı gibi) tek kalemde taşıt olarak kayıt altına alınmaması; biyomedikal dayanıklı taşınırların ayrı, taşıtların ayrı kayıt altına alınmasını yapar.
  • Biyomedikal tüketim malzemelerinin kontrollü çıkışı için yedek parça, sarf, aksesuar gibi tüketim malzemelerinin kullanılacağı cihaz bilgisinin doldurulacağı alan istem belgelerinde bulunmasını sağlar.
  • Yazılım üzerinden düzenlenen ve/veya matbu formdaki istem belgelerinde bulunan künye bilgisi için ayrılmış alanın istem yapan personel(hemşire, doktor gibi)tarafından doldurulmasını sağlar.
  • Biyomedikal tüketim malzemelerinin istem belgelerinde talep edilen malzemenin tanımı depo kayıtlarına uygun olarak belirtilmelidir.(Örneğin manşon olarak değil, “tansiyon aleti manşonu çift hortumlu yetişkin” şeklinde olmalıdır.)
  • Biyomedikal dayanıklı taşınırların teknik hizmet(bakım, onarım, ölçümleme gibi) uygulanması amacıyla sağlık tesisi dışına çıkarılması ve tekrar sağlık tesisine geri getirilmesine ilişkin MKYS üzerinden emanet çıkışı ve emanet iade işlemlerini yapar.Bu işlemler sonrası oluşturulan Taşınır İşlem Fişleri, biyomedikal dayanıklı taşınırın sağlık tesisinden çıkışı ve girişi sırasında biyomedikal dayanıklı taşınırı teslim eden ve teslim alan tarafından imzalanmasından sorumludur.
  • Sağlık hizmeti sunumunda kullanılan biyomedikal dayanıklı taşınırların sorunsuz kullanımını sağlamak için bu ürünlerin ilgili kullanıcısına veya kullanan birime zimmetli olmasını sağlar.