BİRİM: Sivil Savunma Birimi.
GÖREV ADI: Kırmızı kod sorumluları.
Kırmızı kod: Kırmızı kod; Hastanede çıkabilecek herhangi bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde müdahale edilerek oluşabilecek tehlikeleri ve zararları en aza indirmek ve/veya önlemek amacıyla
oluşturulan acil uyarı kodudur.
AMİR VE ÜST AMİRLER:
Hastane Yöneticisi (Üst Amir)
Başkan (Amir): Hastane yönetiminden bir kişi Başkan olarak görevlendirilir.
GÖREV DEVRİ:
Başkan: İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı, başkan olarak görevlidir. Toplantıya katılamayacağı durumlarda görevini; İdari ve Mali Hizmetler Müdürü’ne devreder.
Üye: Toplantıya katılamayacağı durumlarda görevini; Kendisiyle eş değer ünvanda ilgili çalışana veya aynı birimde görevli diğer kişiye veya bir alt ünvanda çalışan kişiye devreder.
Sekretarya: Toplantısına katılımı zorunludur.
GÖREV AMACI:
Hastanede karşılaşılacak yangın durumlarında insanların ve fiziksel unsurların zarar görmemesi ya da görecekleri zararın en alt düzeye düşürülmesi sağlamaktır.
TEMEL İŞ ve SORUMLULUKLAR:
Kırmızı kod sorumluları; Hastanenin büyüklüğü ve hizmetlerin çeşitliliğini dikkate alarak, kırmızı kod uygulamalarının etkililiğini, sürekliliğini ve sistematikliğini sağlar.
Hastanede, yangına zamanında müdahale yapılmasına yönelik kırmızı kod ile tanımlanan acil uyarı sistemi oluşturulmalıdır. Hastane Yöneticisi, İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı, Sivil Savunma Amiri sorumludur.
Hastanenin tüm alanlarını kapsayıcı ve adreslenebilir bir yangın algılama sistemi bulunmalı, sistemin bakım ve kontrolleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı, Sivil Savunma Amiri, Teknik Servis Sorumluları takip eder.
Acil uyarı sistemi, gerektiğinde ilgili kişileri uyarmaya yönelik görsel ve işitsel fonksiyona sahip olmalıdır. Sivil Savunma Amiri ve Teknik Servis sorumludur.
Acil uyarı sistemi, kesintisiz güç kaynağına bağlı olarak çalışmalı, itfaiye gibi ilgili birimlerle koordinasyon sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır. Sivil Savunma Amiri ve Teknik Servis sorumludur.
Yapılan kırmızı kod müdahalesi ile ilgili kayıtlar tutulmalıdır. Tutulan kayıtlarda asgari olarak; Yangının çıktığı tarih ve saat, yangının çıktığı yer, yangının başlama nedeni, çevrede oluşan olumsuzluklar, yangına müdahale edenlerin kişisel ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Kayıtlar Kalite Yönetim Birimi'ne gönderilmelidir. Sivil Savunma Amiri sorumludur.
Çalışanların katılımı ile yılda en az bir kez kırmızı kod tatbikatı yapılmalıdır. Tatbikatların görüntü kayıtları bulunmalıdır. Tatbikat raporu hazırlanmalıdır. Sivil Savunma Amiri sorumludur.
Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetler başlatılmalıdır. Sivil Savunma Amiri ve Kalite Yönetim Birimi sorumludur.
Çalışanlara kırmızı kod ile ilgili eğitim verilmelidir. Eğitim Birimi ile koordineli olarak, İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Yardımcısı, ve Sivil Savunma Amiri sorumludur.
Kırmızı kod sorumluları, düzenli aralıklarla (6 ayda bir), yılda 2 kez ve gerektiğinde toplanır.
YETKİLER:
Başkan ve Üyeler; Kırmızı kod sorumluları tarafından alınan kararları uygular ve uygulatır.
Sorumluluk alanı, kırmızı kod ile ilgili tatbikat ve eğitimlerin, organizasyonu ve gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetlerin, başlatılmasını kapsamalıdır.
KATILIMCILAR:
Kırmızı Kod Sorumluları: İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı(başkan), Sivil Savunma Amiri(sekretarya), Kalite Yönetim Birimi ve Teknik Servis Sorumlularının katılımı ile oluşur.