BİRİM: ....................... Hastanesi
GÖREV ADI: Diyetisyen
AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim
GÖREV AMACI: Kliniklerinde yatan hastaların özel diyetle tedavi gerektiren beslenme programlarını karşılamak, diyet polikliniğini yapmak. yemek hizmetlerini planlamak yönlendirmek ve denetlemek
TEMEL İŞ ve SORUMLULUKLAR:
- Yaş , cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre , sağlıklı bireyler için enerji ve besin öğeleri gereksinimleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirler. Özel grupların beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütülmesinde görev alır.
- Besin analizleri yapar, sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik besin grupları geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.
- Toplumda beslenme sorunlarına ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapar . Ulusal , bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında , eylem planlarının yapılmasında ve uygulanmasında görev alır.
- Hekimin yönlendirmesi ile hastalar için gerekli beslenme programlarını düzenler. Bireylerin hastalığına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve tedavisine uygun olarak besin öğesi gereksinimlerini belirler , diyet tedavilerini ve beslenme hizmetlerini planlar, uygular ve izler.
- Hastaların sağlık kuruluşlarında hastane malnütrisyonuna maruz kalmamaları için gerekli önlemleri alır. Hastaların diyet ve normal yemekleri ile ilgili istek ve eğilimlerini tespit ederek , yemek listelerini tabibin tespit ettiği esaslar içinde kalmak süratiyle hazırlar. Hastayı yemek rejimi hususunda eğitir. Hastaların yemeklerini yiyip yemediklerini kontrol eder, tüketmiş olduğu besinler hakkında gerekirse tabibe bilgi verir.
- Hastalara verilecek olan oral , enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında , uygulamalarında , eğitim ve izleme süreçlerinde görev alır.
- Satın alınacak gıda maddelerinin miktarının belirlenmesinde ve değerlendirme çalışmalarında görev alır.
- Beslenme hizmetinde çalışan personelin denetimini yapar, hizmet içi eğitimlerini planlar , uygular / uygulatır. Hizmetin her aşamasında besin, personel , fiziksel alan ve araç – gereçlerin temizlik ve hijyeni için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Meni planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler. Standart yemek tariflerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar , gerektiğinde günün ve kuruluşun şartlarına uygun düzenlemeleri yapar.
- Yiyecek – içeceklerin uygun yöntemlerle depolanmasını ve depodan yiyecek – içecek çıkışını denetler.
- Toplu beslenme alanlarının ve araç / gereçlerin günün şartlarına uygun ve ihtiyaca cevap verebilecek standartlara ulaşmasını sağlar. Yemek hazırlama, pişirme ve servis alanlarında oluşabilecek kazaları önleyici tedbirlerin alınmasını ve ilk yardım araçlarının bulunmasını sağlar.
- Yiyeceklerin hazırlama ,pişirme ve servisi ilkeleri doğrultusunda tüketime sunulmasını sağlar.
- Besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında görev alır.