- AMAÇ:
Sağlık tesislerindeki biyomedikal tüketim malzemesi olarak bulunan malzemelerin, tüm personelce korunması ve amacına uygun doğru bir şekilde kullanımının sağlanması, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi ve ekonomik ömrünü doldurmuş tüketim malzemelerinin kullanım dışı bırakılması ile ilgili işleyişin etkin olarak uygulanabilirliğinin sağlanması.
- KAPSAM:
Biyomedikal tüketim niteliğindeki malzemeleri ve teknolojileri kapsar.
- KISALTMALAR:
TKY : Taşınır Kayıt Yetkilisi
EMG : Elektromiyografi
EKG : Elektrokardiyografi
- SORUMLULAR:
Hastane Yöneticisi/Başhekim
İdari ve Mali Hizmetler Müdürü/Müdür Yardımcısı
Sağlık Tesisi Klinik Mühendislik Hizmetleri Birim Sorumlusu
Biyomedikal TKY
Sağlık tesisinde biyomedikal cihaz kullanımı olan tüm personeller
Tıbbi Cihaz Yönetim Ekibi
Kalite Yönetim Direktörü
- FAALİYET AKIŞI:
Biyomedikal Tüketim Malzemesinin kullanılamaz hale gelme durumları;
Hasta Bağlantı Kablolarında(Ekg, Emg Kabloları, Güç Kabloları Ve Herhangi Bağlantı Kablosu ) Yıpranma,kopma meydana gelmiş ise;
Görüntüleme amacıyla kullanılan ara kablolar, görüntüde gürültüye sebep oluyorsa;
Kablolardan kaynaklı hatalı ve yanlış ölçüm alınıyorsa;
Kablolarda ileti bozuklukları meydana gelmiş ise kablolar kullanım dışı bırakılır.
Sterilizasyon Cihazlarında Kullanılan Sıvılar, Yıkama Solüsyonları Ve Biyomedikal Tüketim Depoya Ait Herhangi Bir Sıvıda;
Uygun ortamlarda saklanmamasından kaynaklı veya herhangi bir sebeple bozulma meydana gelmiş ise;
Bu malzemeler ile yapılan işlemler sonucu beklenen sonuç alınamıyor ise;
Sıvılarda beklenmedik etkiler gözleniyor ise; sıvılar temin edilen firmaya iade edilerek uygun sıvılar ile değiştirilmesi ve uygun olmayan sıvıların kullanım dışı bırakılması sağlanır. Eğer firmalardan destek alınamayacak durumda ise malzemeler kullanım dışı bırakılarak uygun şekilde bertaraf edilir.
Biyomedikal tüketim depoya ait elektronik kartlarda meydana gelen arızalar sağlık tesisinin imkânları ile giderilemiyorsa uygun firmalardan alınan teknik destek ile tamir edilmelidir. Eğer elektronik kartın tamiri mümkün değil ise kullanım dışı bırakılarak değiştirilmesi sağlanır.
Problarda yıpranma, kopma veya herhangi bir sebeple beklenen sonucu alamama durumu meydana geliyorsa ve malzemenin tamiri mümkün değil ise problar kullanım dışı bırakılarak yenileriyle değiştirilir.
Cihazlarda kullanılan her türlü yedek parçalar ve filtreler yıpranma, aşınma, malzeme stabilitesinin bozulması, kullanım ömrünün veya raf ömrünün dolması gibi problemlere maruz kalmış ise bu durumda öncelikle malzemenin alımının yapıldığı firmadan(firmayı bağlayıcı herhangi bir sözleşme, teknik şartname mevcut ise) değişim talep edilir. Değişim yapılamadığı durumlarda malzeme kullanım dışı bırakılır. İhtiyaç durumuna göre yeni malzeme talebi yapılır.
Biyomedikal tüketim malzemesinin kullanılacağı cihazın arızalanması, hurda olması gibi sebeplerle artık kullanılamayacağı düşünülen sarf (EKG kâğıdı vb.),yedek parça ve aksesuar durumundaki biyomedikal tüketim malzemeler, hastanenin klinik mühendislik birimine teslim edilir sağlık tesisindeki başka birimlerde bulunan başka farklı cihazlarla kullanılıp kullanılamayacağı kontrol edilir. Uyumlu bulunan cihaz varsa kullanılmak üzere ilgili birimine teslim edilir. Hastane içinde kullanılamayacağı tespit edilirse, klinik mühendislik birimi konu ile ilgili diğer bağlı sağlık tesislerinde ihtiyaç olabileceği ihtimali için genel sekreterlik klinik mühendislik birimine bilgi verir. Kullanıma verilinceye kadar depo da muhafaza edilir,
Kullanım dışı bırakılan tüm Biyomedikal Tüketim Malzemeleri malzeme gruplarına göre ayrılır. Kimyasal solüsyonlar, kablolar, elektronik kartlar vb. olmak üzere gruplandırılır. Daha sonra atık durumda olan Biyomedikal Tüketim Malzemelerinin uygun koşullar oluşturularak bertaraf edilmesi sağlanır.
İmhasına karar verilenler usulüne göre yakılmak, gömülmek, eritilmek suretiyle imha edilecektir. Ekonomik değerinin olduğu tespit edilen maden ve madeni parçaları olan hurdalar ile ahşap olanlar birbirinden ayrılarak tasnif edilecektir.
TAEK mevzuatı kapsamında değerlendirilecek olan taşınırlar için TAEK ile ilgili süreçler yürütülecektir.
MKE – HURDASAN ile gerçekleştirilecek satış işlemi kapsamında değerlendirilecek olan taşınırlar için mer’i mevzuat çerçevesinde ayrıştırma, satış, gelir elde edinim, depo kayıt ve lojistik süreçleri yürütülecektir.
İlgili satış mevzuatları (KİK, trampa gibi) kapsamında değerlendirilecek taşınırlar için mer’i mevzuat çerçevesinde ayrıştırma, satış, gelir elde edinim, depo kayıt ve lojistik süreçleri yürütülecektir.
6.DAYANAKLAR
1.Taşınır Mal Yönetmeliği(27, 28. Madde)
2.Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği