1.AMAÇ :....................... Hastanesi ‘ nin çamaşırhane biriminin standartların oluşturulması ve iç dağıtımı ile ilgili sistemi oluşturmak ve yönetiminin sağlanması amacı ile bu prosedür oluşturulmuştur.
2. KAPSAM :Tüm hastane, çamaşırhane personelini kapsar.
3.KISALTMALAR:
4.TANIMLAR:
5.SORUMLULAR
İdari ve Mali Hizmetler Müdürü
İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı
Birim Sorumlusu
Birim Çalışanları
6. FAALİYET AKIŞI:
Servislerden kirli çamaşırlar Çamaşırhane Teslimat Formu ile sayılarak teslim alınır. Yıkama işlemini gerçekleştiren personel tarafından da sayılan çamaşırlar kirli arabasına konur. Yıkanıp temiz çamaşırlar da yine Çamaşırhane Teslimat Formu karşılığında servislere gün içinde alınan kirli çamaşır kadar temiz çamaşır verilir. İmza karşılığında teslim edilir ve teslim alınır.
6.1.Yıkama İşlemi
Çamaşırlar cinsine göre ayrılır.(Renkli, beyaz, , perde, forma v.b.)
Çamaşırlar makinenin kapağı açılarak içine doldurulur.
Makinenin gövdesinde bulunan ana şalter kutusundaki sigortalar kaldırılır.
Ekrana gelen program seçme tuşları yardımıyla yıkayacağımız çamaşırın cinsine göre program seçilir. Makinenin deterjan konulan kısmına geçerek yıkama programı için gerekli miktarda deterjanlar konur.
50kg’lık makinede kanlı çamaşırlara ve yeşillere 500gr(5bardak) ana yıkama deterjanı,200gr(2 bardak) leke sökücü yarım bidon çamaşır suyu koyulur.
Normal çamaşırlara 400gr(4bardak) ana yıkama deterjanı,100gr(1bardak) leke sökücü kullanılarak yıkanır.
Enfekte çamaşırlar (izolasyon odasından gelen çamaşırlar, ameliyathanedeki hepatitli hasta yeşilleri vb.) 500gr(5bardak)ana yıkama deterjanı,300gr(3bardak)leke sökücü,1bidon çamaşır suyu kullanılarak yıkanır.
Yıkama işleminin Antimikrobiyal aktivitesi, mekanik, termal ve kimyasal faktörlerin kombinasyonundan oluşur. Çamaşırların suyla muamelesi, mikroorganizmaların önemli miktarını uzaklaştırır. Sabun ve deterjanlar kirleri geçici olarak uzaklaştırma fonksiyonuna sahiptir ve aynı zamanda mikrobiyosidal özellikleri açığa çıkarma fonksiyonu görürler.
Sıcak su, mikroorganizmaları öldürmek için etkin bir yoldur
Sıcak suyla yıkama çevriminde en az 71 derecede ve en az 25 dakikada yıkama gereklidir.
Çamaşırlar çok kirli ve kanlı ise; bu çevrimde çamaşır suyu katılması ilave güvenlik sağlaması açısından önemlidir. Yıkama siklusunda 50–150 ppm klorin rezidüsünün sağlanması gereklidir. Klorin, 57,2–62,7 derecedeki ısıda aktive hale gelir.
Tül ve battaniyeler diğer çamaşırlarda olduğu gibi çamaşırhane görevlisi tarafından teslim alınmalıdır. Tüller ve battaniyeler 30 dakikada 20 derecede yıkanmalıdır.
Ameliyathaneden gelen,
Yeşiller ayrı yıkanır, kurutulur.
Batın kompresleri ayrı olarak yıkanır ve daha sonra yeniden çamaşır suyunda yıkanıp kaynatılır.80derecede yıkanır.
Ameliyathane terlikleri ayrı makinede yıkanır.
Hepatitli yeşiller en son yıkanır ve ayrı muhafaza edilir.
Servislerden gelen,
Çamaşırlar renklerine göre ayrılır.
Renkliler ayrı olarak yıkanır ve kirlilik derecesine göre uygun programda ve yeterli miktarda deterjan kullanılır.
Beyazlar ayrı olarak yıkanır ve kaynatılır
Tül ve perdeler ayrı olarak yıkanır ve yumuşatıcı konur
Servis battaniyeleri ayrı olarak yıkanır ve yumuşatıcı konur.
Doğumhaneden gelen,
Çamaşırlar ayrı olarak yıkanır ve kirlilik derecesine göre uygun programda ve yeterli miktarda deterjan kullanılır.
Yeşil önlükler ayrı yıkanır.
6.2.Kurutma İşlemi
- Beyaz çamaşırlar 30 dakika 80 derecede, gri ve yeşiller 45 dakikada 80 derecede, pembe ve maviler 15 dakikada 20 derecede çamaşır kurutma makinesinde kurutulmalıdır.
- Tüller kurutulmadan direkt ütülenmeli, battaniyeler ise 45 dakikada 80 derecede kurutulmalıdır.
- Görevi belirlenmiş bir kişi ilgili yerlerin birim sorumlularından kirli çamaşırları çamaşır teslim formuna uygun olarak teslim alır.
- Çamaşırhanede yıkanıp ve temizlenmiş çamaşırları yine çamaşır teslim formuna uygun olarak ilgili yerlerin birim sorumlularına teslim eder.
- Çamaşırları teslim alan kişi çamaşırların cins ve miktarını kaydederek teslim alır. Çamaşırları teslim aldıktan sonra cinsine göre ayırır.
- Yıkanan çamaşırlar kuruduktan sonra ütüye hazırlanır ve ütülenir. Tamiri gerekenler tamir ettirilir.
- Çamaşırhane personeli yıkama ve kurutma makinelerinin kullanma ve bakımından sorumludur. Arızaları zamanında bağlı bulunduğu elektrik teknisyenine bildirilir.
- Personel tarafından ayrı tıbbi atık poşeti içinde getirilen bulaşıcı hastalara ait çamaşırları diğerlerine karıştırmayarak ayrı yerlerde bulundurur. Ayrı olarak yıkanır. Bu çeşit çamaşırları yıkarken çamaşırhanenin hiçbir tarafına bulaştırmamaya ve aynı zamanda kendini de korumaya son derece dikkat eder.
- Tüm bu işler çamaşırhaneden sorumlu hizmetli personel denetiminde yapılır. Çamaşırhaneden hizmetli personel, hizmetin usülüne uygun yürütülmesi, çamaşırların temizliği, tertip, düzen ve iş bölümünün sağlanmasında idareye karşı sorumludur.
- Çamaşırlar 24 saat içerisinde tekrar geldikleri servise ve bölümlere göre tasnif edilerek teslimi yapılır, teslimat yine imza mukabilinde yapılır.
- Kirli çamaşırın çamaşırhaneye kabulünden sonra yıkamaya geçmeden, birlikte yıkanacak çamaşır cinsine göre tasnif edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun için hijyenik tasnif hücrelerinin çamaşırhanede yeteri kadar bulunması gerekmektedir. Bu hücreler hem çamaşırın karışmasını önlediği gibi çamaşırhanenin tertip ve düzeni için son derece önemlidir.
- Çamaşırlar serviste toplayan ve çamaşırhanede ayrıştıran personeller maske ve eldiven takmalıdır.
6.3.Ütüleme İşlemi :
- Çamaşırhanede ütüleme işlemi silindir ütü ile yapılır.
- Ütüleme hızı ütülenecek malzemeye göre ayarlanır.
- Makinede iyi sıkılmış, makinenin silindir genişliği kadar, yatak çarşafı, nevresimi, masa örtüsü, yastık kılıfı gibi düz örtüler ütülenir.
- Silindir ütüde havlu kurutulmaz, kıyafet elbise ütülenmez.
- Malzemeler 1 defada ütülenebileceği gibi bazı çamaşırlarda 2-3 defa işlem yapmak gerekebilir.
- Ütüleme esnasında elektrik kesilirse silindirin motorunun arkasındaki volan yardımıyla ıslak çarşaf sarılır. Böyle bir önlem alınmazsa makine yüksek ısıda çalıştığı için ütünün keçeleri zarar görür.
- Isıtıcı açıkken motor kesinlikle çalışmalı ve silindir mutlaka dönmelidir.
- Ütüleme işlemi bitmeden 20–30 dk önce ısıtıcı kapatılıp, ısıtıcı soğuyana kadar ütüleme işlemi devam eder. Silindir soğuduktan sonra makine kapatılır.
- Tüm bu işlemlerden sonra (Yıkama, kurutma, ütüleme) çamaşırlar katlanır paketlenerek (nevresim, çarşaf, yastık kılıfı ) servislere gönderilir.
6.4.Temizlik Hizmetleri Malzeme Girişi
Kirli çamaşırlar çamaşırhaneye servis personeli tarafından hastanenin ilgili bölümlerinden toplanarak getirilir.
Çamaşırhane personeli tarafından cinslerine göre ayrılarak yıkanır, kurutulur, ütülenir ve katlanarak paketlenir.
Paketlenen çamaşırlar ilgili kliniklerin personellerine çamaşırhane personeli tarafından teslim edilir. Makinelerin temizlenmesi yapılır.
İlgili Dokümanlar:
- Çamaşır Teslimat Formu
- Çamaşırların Yıkanması , Toplanması ve Transferi Talimatı