Örnek Doküman

Otelcilik Hizmetleri - Talimat

OH.TL.003 - ENFEKTE ÇAMAŞIR YIKAMA TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) ENFEKTE ÇAMAŞIR YIKAMA TALİMATI
Doküman Kodu: OH.TL.003
Yayın Tarihi: 01.12.2014
Revizyon Tarihi: 17.10.2022
Revizyon No: 3
Sayfa: Otomatik

AMAÇ:

Çamaşırhanede yürütülen faaliyetleri tanımlamak

KAPSAM:

Bu talimat tüm çamaşırhane personelini kapsar.

SORUMLULAR:

Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve Çamaşırhane personeli sorumludur.

TANIMLAR

Boks gömleği: Yıkanabilir veya tek kullanımlı kollarında dirseğe kadar ve beden kısmının ön tarafında omuzdan başlayıp eteğe kadar uzanan, kanın bedene geçmesini engelleyen ek yapıya sahip müdahale ve birime özel kullanılan malzeme 

KULLANILAN CİHAZLAR / MALZEMELER

  • Çamaşır yıkama ve kurutma makineleri
  • Ütü
  • Kirli ve temiz çamaşırlar
  • Kirli ve temiz çamaşır arabaları

TALİMAT

  1. Kirli çamaşırlar her servisin temizlik personeli tarafından toplanmalıdır.
  2. Çamaşırları toplayan personel çamaşırları silkelemeden toplamalıdır. Çamaşırlar kirli olsa da, etraf kontaminasyonundan korunmalıdır.
  3. Çamaşırlar direkt olarak çamaşır aracına konulmalı ve ağzı tamamen kapatılmalıdır.
  4. Kirli çamaşırlar her gün sabah saat 08:00-10:00 arası (gerekli görüldüğünde başta yoğun bakım servisi,ameliyathane ve cerrahi klinikler olmak üzere her vakit)toplanır ve servis sorumlu hemşiresinin imzaladığı çamaşırhane teslim formu ile servis personeli tarafından çamaşırhane sorumlusuna teslim edilmelidir.
  5. Çamaşırları teslim alan ve yıkayan personel kırmızı eldiven,maske,bone,galoş ve boks gömleği giymelidir.Eldiven boks gömleğinin üzerine çıkacak şekilde giyilmeli,kollar açıkta kalmamalıdır.Yıkanmış çamaşırı tasnif eden personel eldiven ve koruyucu önlük giymelidir.
  6. Servislerden gelen kirli çamaşırlar kirli çamaşır konteynırına alınır, renk (beyaz, yeşil, mavi, pembe, gri) ve cinsine (pamuklu, keten) göre ayrılarak adedi tespit edilip, teslim formu teyit edilerek yıkanmak üzere teslim alınmalıdır.
  7. Çamaşırlar Çamaşırhane Teslimat Formu ile sayılarak teslim alınır. Kirli arabasına konulan kirli çamaşırlar yıkanmak üzere makinaların olduğu bölüme alınır.

YIKAMA İŞLEMİNİN PARAMETRELERİ

  1. Sağlık hizmetlerinde kullanılan tekstil ürünler, vejetatif patojenlerden yıkama işlemi sırasında dezenfekte edilmelidir. Yıkama çevrimleri, basınçlı su ile yıkama, ana yıkama, durulama ve sıkma işleminin gerçekleşmesidir. Temiz ıslak tekstil ürünleri, daha sonra kurutulmalı, gerekli ise ütülenmeli ve kullanım alanına geri verilmeden önce katlanmalı ve paketlenmelidir. Taşıma, yükleme ve indirme sırasında istenmeyen tozdan ve kirden kontaminasyonu engellemek amacı ile, çamaşır yıkama alanından uzak alanda kullanıma verilecek olan çamaşırlar katlanmalıdır.
  2. Aynı cins ve renk çamaşırlar birleştirilerek çamaşır yıkama makinesinde doldurulmalıdır
  3. Yıkama işleminin Antimikrobiyal aktivitesi, mekanik, termal ve kimyasal faktörlerin kombinasyonundan oluşur. Çamaşırların suyla muamelesi, mikroorganizmaların önemli miktarını uzaklaştırır. Sabun ve deterjanlar kirleri geçici olarak uzaklaştırma fonksiyonuna sahiptir ve aynı zamanda mikrobiyosidal özellikleri açığa çıkarma fonksiyonu görürler.
  4. Sıcak su, mikroorganizmaları öldürmek için etkin bir yoldur.
  5. Sıcak suyla yıkama çevriminde en az 71 derecede ve en az 25 dakikada yıkama gereklidir.
  6. Çamaşırlar çok kirli ve kanlı ise; bu çevrimde çamaşır suyu katılması ilave güvenlik sağlaması açısından önemlidir. Yıkama siklusunda 50–150 ppm(         ) klorin rezidüsünün sağlanması gereklidir. Klorin, 57,2–62,7 derecedeki ısıda aktive hale gelir.
  7. Tül ve battaniyeler diğer çamaşırlarda olduğu gibi çamaşırhane görevlisi tarafından teslim alınmalıdır.Tüller ve battaniyeler 30 dakikada 40 derecede yıkanmalıdır.

KURUTMA

  1. Beyaz çamaşırlar 30 dakika 80 derecede, gri ve yeşiller 45 dakikada 85 derecede,pembe ve maviler 15 dakikada 20 derecede çamaşır kurutma makinesinde kurutulmalıdır.
  2. Tüller kurutulmadan direkt ütülenmeli, battaniyeler ise 45 dakikada 80 derecede kurutulmalıdır

ÜTÜLEME

  1. Yıkama ve kurutma işlemi biten çamaşırlar silindir ütü makinesinde ütülenmeli ve katlanmalıdır.
  2. Kullanıma hazır hale gelen temiz ve ütülü çamaşırlar renk ve cinsine göre çamaşırhane sorumlusu Çamaşırhane Teslimat Formu ile 24 saat içerisinde servis ve ünite personellerine teslim edilmelidir.
  3. Tüller kurutulmadan direkt ütülenmelidir. Diğer çamaşırlarda olduğu gibi teslim tutanağı ile 24 saat içerisinde servis ve ünite personellerine teslim edilmelidir.

MALZEME TESLİMİ

  1. Çamaşırhane sorumlusu tarafından çamaşırlar teslim alınıp, verilirken çamaşırın niteliğini tanımlayan tüm bilgiler Çamaşırhane Teslimat Formu belirtilmelidir. Teslim formları çamaşırhane sorumlusu tarafından sıralı olarak dosyalanarak saklanmalı ve yetkililer istediğinde gösterilmelidir. Çarşaf, nevresim gibi çamaşırlar, ütüleme işleminden sonra düzgünce katlanmalı ve ilgili servis personeline teslim edilmelidir. Yıkanmış çamaşırları tasnif eden personel mutlaka eldiven ve koruyucu önlük giymelidir.
  2. Çamaşır yıkama makinesinde gözle görülür bir kirlenme var ise boş yıkama yapılmalıdır.
  3. Yatak koruyucular her hasta arasında mutlaka yıkanmalıdır.
  4. Yıkanmış olan çamaşırlar çamaşır yıkama makinesinde bırakılmamalıdır.
  5. Çamaşır yıkama ekibinde çalışan personel koruyucu ekipmanını (eldiven ve koruyucu ekipmanını) eksiksiz kullanmalıdır.
  6. Deforme olan çamaşırlardan onarımı yapılabilecek olanlar yıkama ve kurutma işleminden sonra onarılmalıdır.
  7. Temiz ve kirli çamaşırlar ayrı arabada, ayrı yerde saklanır.
  8. Çamaşırhanede kirli alan temiz alana göre daha negatif basınçlı olmalıdır. Yani hava akımı temiz alandan kirli alana doğru olmalıdır.
    Meydana gelen her türlü arızanın giderilmesi için, birim sorumlusu tarafından Tıbbi Cihaz Arıza Bildirim Formu düzenlenerek Hastane Müdür Yardımcısı’na gönderilmelidir.
  9. Birimin ihtiyacı olan her türlü sarf ve demirbaş malzemenin temini ile ilgili olarak birim sorumlusu tarafından istem yapılarak hastane deposundan karşılanmalıdır.
  10. Birimin günlük temizlik, atıklarının toplanması ve taşınması işlemleri, temizlik firması görevlileri tarafından yerine getirilmelidir.
    Kirli çamaşır arabaları günde en az bir kez temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir
    .

İlgili Dokümanlar:

  • Tıbbi Cihaz Arıza Bildirim Formu
  • Çamaşırhane Teslimat Formu