Örnek Doküman

Eğitim Yönetimi - Form

EY.FR.036 - HASTA TABURCU VE EĞİTİM FORMU (KÜRTAJ)

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) HASTA TABURCU VE EĞİTİM FORMU (KÜRTAJ)
Doküman Kodu: EY.FR.036
Yayın Tarihi: 02.11.2022
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Mevcut Yaşam KoşullarıYalnız yaşıyor []  Eşiyle Yaşıyor []    Diğer[]
Evde Bakımına Yardımcı Kimse Var Mı?Hayır []   Evet [] …................... (evet ise kim) 
Hastalığı ve Tedavisi Hakkında BilgisiVar []  Yok []
Hastanın Taburculuktan Sonra Gideceği Yer:  
Hasta/Yakınına Taburcu Olacağının BildirilmesiTarih/ Saat Hemşire /İmza
◇ Hastanın hazırlanmasına yardım edilmesi ◇ Varsa eşyasının teslimi
◇ Gerekirse dolaşım bozukluğu belirtilerinin öğretilmesi. Bu belirtiler görülürse hekimi ile iletişim kurmasının söylenmesi
◇ Gerekli ise hastanede yaptırılan egzersizlereevdede devametmesinin söylenmesi
◇ Enfeksiyon belirtilerinin öğretilmesi. Bu belirtilerin görülmesi halinde hekimi ile iletişim kurmasının söylenmesi
TEDAVİ:                                             İLAÇ SAATİ  ve OLABİLECEK YAN ETKİLER: 
DİYET: İşlem genel anestezi ile uygulanacaksa hastanın işlemden 4-5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anesteziye bağlı oluşabilecek bulantı sonrası kusmuğun akciğerlere kaçıp yutulmasını engellemektir.Lokal anestezi ile girişim hasta tok iken de yapılabilir.(Lokal anestezili girişim, hastanın rahim ağzı bölgesine yapılan uyuşturucu ilaçlarla işlemin yapılmasıdır.) Genel anestezi ile yapılmışsa işlemden yaklaşık bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilköğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan zengin olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı tarzı gıdalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eğer bulantı yoksa normal gıdalarla beslenmeye geçilebilir.
KISITLAMALAR:
BANYO YAPMA:
İşlemden hemen sonra duş şeklinde ayakta banyo yapabilirsiniz. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle haznenin içinin yıkanması önerilmez.
MERDİVEN ÇIKMA :
ARABA KULLANMA:
CİNSEL YAŞAM :
Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için 10-15 gün süreyle cinsel ilişki önerilmez.
DİĞER :Kürtaj işlemi mikroptan arındırılmış ortamlarda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyuşturularak) anesteziyle uygulanabilir Kürtaj eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır. İşlem lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5-10 dakika kadar sürer. Hasta 1-2 saat kadar dinlendikten sonra evine gidebilir.Kürtajdan sonra belli süreyle 3-4 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmez, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.
KONTROL: Doktorunuz daha erken belirtmediği sürece 1 ay sonra aile planlaması polikliniğine gelmeniz uygundur.
YARA BAKIMI :
YARDIMCI ARAÇ GEREÇLER :
ÖZEL UYARILAR:
Eğer ki bir düşük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapılmışsa en az 3 ay süreyle bir aile planlaması yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir. Kanamanız devam ettiği sürece havuza, denize, jakuziye girmek sakıncalıdır. Kürtaj sonrasi ilk adet genelde 4 hafta sonra görülür. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabuledilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyor ise o kadar süre sonra ilk adetin olması beklenir. İlk 1-2 gün adet sancısı benzeri ağrılarınızın olması normaldir.Bu durumda doktorunuzun size önereceği ağrı kesicileri alabilirsiniz. Kanamanız adet kanamasından fazla miktarda olursa ya da ateşiniz 38 derecenin üzerine çıkarsa doktorunuza haber veriniz. Yapılan patoloji sonucunu takip edip, sonucu doktorunuza danışınız.
TABURCU ÖZETİ :
ACİL DURUMLARDA BAŞVURULACAK TELEFON NUMARASI: Herhangi bir probleminiz olduğu zaman 112 yi genel durumlarda bizi 0123 456 78 90 no’lu telefondan arayabilirsiniz.
HASTANIN ADI SOYADI İMZASIHEMŞİRENİN ADI SOYADI İMZASI
İki nüsha hazırlanarak biri hasta/yakınına verilecek, diğeri ise hasta dosyasında saklanacaktır.