1.AMAÇ: Transfüzyon Hizmetlerinin güvenli şekilde sağlanması.
2.KAPSAM: Kan Transfüzyon Merkezi Çalışanları ve Tüm Hekimler
3.SORUMLULAR: Tüm hastane çalışanları
4.UYGULAMA:
- Hasta ile aynı ABO ve RhD grubu eritrosit konsantresi seçilir.
- Aynı ABO grubu eritrosit konsantresi bulunamıyorsa, plazması uzaklaştırılmış O grubu eritrosit konsantresi tercih edilir.
- AB grubu hastalarda, AB grubu eritrosit konsantresi kullanılmalıdır. Ancak bu olası değilse, A veya B grubu (B grubu öncelikli olmak üzere) eritrosit konsantresi verilebilir.
- RhD pozitif olanların RhD negatif kan bileşeni almasında sakınca yok iken RhD negatif olan hastalarda, özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda, RhD negatif bileşen kullanılmalıdır. RhD negatif kız çocuklara veya doğurganlık çağındaki kadınlara RhD pozitif trombosit konsantresi verildiği zorunlu hallerde 250 IU anti-D Ig i.m. veya s.c. uygulanmalıdır.
- Tam kan ve eritrosit konsantreleri için; ABO ve RhD uygunluğu ile birlikte hasta ve bağışçı arasında çapraz karşılaştırma uyumu aranır.
- TDP için; ABO uyumu yeterlidir, RhD uyumu aranmaz.
- Trombosit konsantreleri için; rutin transfüzyonlarda ABO-RhD uyumu gereklidir, ancak acil transfüzyonlarda ABO-RhD uyumu aranmaz. Çıplak gözle görülebilecek miktarda eritrosit içeren trombosit konsantrelerinin transfüzyonundan önce, bağışçı ve alıcı arasındaki uygunluk (çapraz karşılaştırma) kesinlikle test edilmelidir.
- Kriyopresipitat için ABO-RhD uyumu aranmaz.