Örnek Doküman

Transfüzyon Hizmetleri - Talimat

TH.TL.005 - MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI
Doküman Kodu: TH.TL.005
Yayın Tarihi: 05.12.2011
Revizyon Tarihi: 14.11.2022
Revizyon No: 4
Sayfa: Otomatik

AMAÇ:  Mikrobiyolojik  tarama  testlerinin  doğru  ve  uygun yöntemlerle  çalışılmasını  sağlamaktır.

KAPSAM:  Hastane  laboratuvar çalışanları , Transfüzyon Birim çalışanları  ve  kan  bağışçıları .

SORUMLULAR:  Laboratuvar  ve Transfüzyon  Birimi  Sorumlu  Hekimleri  ile Laboratuvar ve Transfüzyon Birimi  çalışanları.

UYGULAMA :

MİKROBİYOLOJİK  TARAMA  TESTLERİ

 Zorunlu  Testlerde Genel  Yaklaşım :

Sağlık  Bakanlığı  tarafından  onaylanmış  test  kitleri kullanılmalıdır. Mikrobiyolojik  tarama testleri, miyar ve kit üreten firma  talimatlarına uygun olarak  çalışılmalıdır. Tarama testleri  9 Ocak 2007 tarih, 26398 sayılı  resmi gazetede  yayımlanmış  olan  İnvitro  (vücut dışında  kullanılan) Tıbbi Tanı Cihazları  Yönetmeliği’ne  uygun  olarak  üretilmiş  olmalıdır .  Üretici  bu Yönetmeliğe  uygun  şekilde,   yetkili  makam  tarafından verilmiş  eksiksiz  bir Kalite  Sistem  sertifikasına  ve bu kapsamda  yer  alan her miyar için tüm kontrol sonuçlarını  içeren  bir  belgeye  sahip  olmalıdır.

Bağış  kanlarının  taranmasında  kullanılan  testler,   ilgili antijen  ve/veya antikorun   gösterilmesi  esasına  dayanır. Testler,   her  çalışma  için  negatif ve  pozitif kontrolleri  içeren  kitler  halinde   temin  edilir.  Bu  testlerin  asgari ve  mutlak  çalışma  koşulu,   üretici  firma  talimatlarına  uygun  olarak kontrollerin  doğru  sonuç  vermesidir. Bunun  yanı  sıra  bu  testlerin,   zayıf pozitif  bir dış  kontrolü  de  içermeleri  önerilmektedir.

İlk   çalışmada  reaktif  olarak   belirlenen  bağışlara  ait  örnekler, üretici firma talimatında  aksi  belirtilmedikçe  aynı  testle  yeniden  iki  kez  çalışılmalıdır. Tekrar  edilen   testlerin  herhangi  biri  reaktif  bulunursa   bu kan, “tekrarlayan reaktif” olarak kabul  edilmeli;  bağışlanan  kan, transfüzyonda  kullanılmamalı  ve  örnekler  HCV  ve  HIV  için  doğrulama   laboratuvarına  gönderilmelidir.  HBV  için  tekrarlayan  reaktiflik  durumunda  bağışçı   bilgilendirilir.  HCV  ve  HIV  için  “tekrarlayan reaktif” örneklerin  pozitifliği   doğrulandığı   takdirde,   bağışçı  ile   görüşülmeli   ve bağışçı   sonuç   bağlantısını  doğrulamak   maksadıyla  yeni  bir  serum  örneği alınmalıdır.  İdeal   doğrulama   testleri,   tarama  testleri   kadar  duyarlı  ve  tarama  testlerinden  çok  daha  özgül  olmalıdır. Yine  de  bazı   tarama testleri,   doğrulama  testlerinden  daha  duyarlıdır.  Uyumsuz  veya doğrulanmamış   sonuçlara   bağlı  sorunlarda  kalıcı  bir  çözüm  için  Mikrobiyolojik   Doğrulama   Testleri   Algoritması  uygulanmalıdır.

Bağışçıya   uygulanan  mikrobiyolojik   tarama  testleri  herhangi  bir  süre gözetmeksizin  her   bağışta  tekrarlanır.

İlgili Dokümanlar:

  • İnvitro  (vücut dışında  kullanılan) Tıbbi Tanı Cihazları  Yönetmeliği
  • Mikrobiyolojik   Doğrulama   Testleri   Algoritması