Örnek Doküman

Transfüzyon Hizmetleri - Talimat

TH.TL.006 - MİKROBİYOLOJİK DOĞRULAMA TESTİ TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) MİKROBİYOLOJİK DOĞRULAMA TESTİ TALİMATI
Doküman Kodu: TH.TL.006
Yayın Tarihi: 05.12.2012
Revizyon Tarihi: 14.11.2022
Revizyon No: 5
Sayfa: Otomatik

AMAÇ :    Tarama  testleri  pozitif  çıkan bağışçıların  testlerinin  doğrulanmasının  yapılması,   üst  birimlere  bildirilmesi  ve  gerekli  tedavinin   uygulanmasına  yönelik   formları  doldurulmasını   amaçlar.

KAPSAM :  Hastane  Laboratuvarı ve  Transfüzyon Birimi   çalışanları  ve  kan bağışçılarını kapsar.

SORUMLULAR: Laboratuvar Sorumlu Hekimi, Transfüzyon Birimi Sorumlu  Hekimi ve  çalışanları

UYGULAMA :

Özel  Durumlar :

HIV  doğrulama  test sonuçlarının   sorumluluğu,   Sağlık   Bakanlığı   tarafından onaylanmış  referans  laboratuvarındadır.  Doğrulama  laboratuvarına, tarama testi  hakkında   bilgi  verilmeli;  doğrulamada   tarama testleri  kadar  duyarlı farklı  bir  test  kullanılmalıdır.  Hizmet  birimi, sonuçlar için  tarama  testi pozitif,   doğrulama  testi  pozitif, negatif  veya  belirsiz  şeklinde  kayıt tutmalıdır. Doğrulama  test  sonuçları  ile  bağışçının  tarama  test  sonuçları birlikte gösterilmelidir.

Doğrulama  testi  pozitif  tespit  edilen  bağışçı,   Kan  Hizmet  Birimi  tarafından   yazılı  olarak  bilgilendirilir. Yönlendirme;  kan  hizmet  biriminin bulunduğu  ilin  Sağlık   Müdürlüğü   tarafından  belirlenen,   konu ile ilgili eğitim  almış  uzman  hekimlerin  bulunduğu,   bağışçının  takip  ve  tedavisinin  yürütülebileceği  bir  Sağlık Kurumu’na  yapılır.  Kan Hizmet  Birimi,   doğrulanmış  HIV,  HBV  veya HCV enfeksiyonu  olan  bir  bağışçının  (düzenli)   pencere  döneminde  iken  bağış  yapmış   olması   durumunda,   bu kandan üretilen  ve   potansiyel olarak  enfeksiyöz  olan  kan  bileşenlerini  alan  hastanın /hastaların  belirlenip  izlenmesi  ve  kendilerini  tedavi  eden doktorun  konuyla  ilgili  bilgilendirilmesi  işlemini  başlatır. Bu bağışlar,   son  bir  yıllık  zaman  diliminde yapılmış  olan bağışlardır. Tarama testlerinin  kalitesi  için  aşağıdaki  şartları esas alan bir yaklaşım  geliştirilmelidir:

a) Hem miyar hem de yöntemleri  kapsayan  günlük  iç kalite  kontrol programı  izlenmeli  ve belgelenmelidir. Yeni  parti  kitlerin  kabul  öncesi denenmesi  (her  bir  parti için  kabul öncesi muayene testi) ek  bir  kalite güvence  önlemi  olarak  uygulanmalıdır.

b) Akredite bir laboratuvardan dış  kalite kontrol numuneleri temin edilmeli ve bir dış kalite kontrol programı uygulanıp  belgelenmelidir.

c) Tüm yeni yöntemler  ve  yöntem  değişiklikleri  uygulamaya  konmadan önce kontrol edilmelidir.

Enfeksiyon göstergelerine ilişkin  tarama  testlerindeki  tekrarlayan  reaktif sonuçlar  ile doğrulanmış pozitif  sonuçların  hemovijilans  sisteminin  bir parçası   olarak   Sağlık  Bakanlığı’na  bildirimi  yapılmalı  ve  izlenmelidir.