Örnek Doküman

Transfüzyon Hizmetleri - Talimat

TH.TL.015 - KAN BAĞIŞÇISI İLAÇ KULLANIMI AŞILANMA VE TEMAS DURUMLARINDA GEÇİCİ RED SÜRELERİ TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KAN BAĞIŞÇISI İLAÇ KULLANIMI AŞILANMA VE TEMAS DURUMLARINDA GEÇİCİ RED SÜRELERİ TALİMATI
Doküman Kodu: TH.TL.015
Yayın Tarihi: 05.12.2011
Revizyon Tarihi: 14.11.2022
Revizyon No: 5
Sayfa: Otomatik

Bağışçının kullandığı ilaçların kendisi genel olarak bağış için engel oluşturmaz. Bununla birlikte ilaç kullanımının sebebinin; bağışçı reddini gerektiren bir hastalığın habercisi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Teratojenik etkisi kanıtlanmış ilaçları kullanan bağışçıların, ilacın farmakokinetik özelliklerine uygun süre boyunca reddedilmelidir. Bağışçısından risk içeren ilaçlar ve ret süreleri aşağıdaki tabloda verilmiştir:

İLAÇAÇIKLAMA
AntibiyotiklerHastalığın tipine göre değişen sürelerde bağış için engel oluştururlar.Genel olarak tedavinin son dozundan 48 saat sonra kan bağışı alınabilir.Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi için antibiyotik kullanılmışsa 12 ay kan bağışı ertelenir.
Etretinat (tegison vb)Psoriasis tedavisinde kullanılan A vitamini türevidir.Çok kuvvetli bir teratojen olduğu için bu ilacı kullananlardan son dozun kullanımını takiben en az 3 yıl süreyle kan bağışı alınmaz.
Isotiretinoin (accutane vb)Sentetik vitamin A türevi olan bu ilaç,spesifik olarak akne tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.Oldukça kuvvetli teratojenij etkisi vardır.Bu ilacı kullanan bağışçılar son dozun alımından 1 ay sonra kan verebilirler.
TretinoinTopikal kullanımını kan bağışı için engel değildir.Sistemik kullanımı söz konusu ise son dozun alımından itibaren 1 ay kan bağışı ertelenir.
KortikosteroidlerÖncelikle kan bağışçısının ilacı kullanma nedeni değerlendirilmelidir.Topikal olarak kullanılan kortikosteroidler,eğer kan alınacak bölgeye uygulanmıyorsa kan bağışı için engel oluşturmazlar.Oral,iv veya im kullanım söz konusu ise tam şifayı takiben ve son dozu izleyen 7 günden sonra kan bağışı kabul edilir.Ancak son 12 ay içinde 6 ay veya daha uzun süre oral,iv veya im kortikosteroid kullanılmış ise tam şifayı takiben ve son dozu izleyen 12 aydan sonra kan bağışı kabul edilebilir.
MemitazolAntitiroid ajandır.Tedavi süresince kan bağışı ertelenir.
Finasterid (propecia,proscar)Bengin prostat hipertrofisi ve saç çıkartıcı olarak kullanılılan bir ilaçtır.Erkek fetusün dış genital organlarında anomalilere yol açan kuvvetli teratojen bir ilaçtır.İlaç kullanan bağışçılardan son dozun kullanımından 1 ay sonra kan alınabilir.
Trombosit fonksiyonlarını etkileyen ilaçlarBakınız Tablo 2
Dudasteride (Avodart vb)Benign hipertrofisinde kullanılır.Son dozun kullanımından 6 ay sonra kan alınabilir. 

Alınan kandan trombosit süspansiyonu hazırlanacaksa veya trombosit aferezi yapılacak ise kan bağışçısı değerlendirilirken bu ilaçların kullanımı iyi sorgulanmalıdır. Bağıştan önceki 5 gün içinde asetil salisilik asit içeren ilaç içilmemiş olmalıdır.

Tablo2.:Trombositlerin İşlevlerini Etkileyen İlaçlar(etken madde) ve Ret Süreleri
Aspirin 5 gün
Piroksikam 5 gün

 Aşılanma ve Temas Durumunda Geçici Ret Süreleri:

AŞILARRET SÜRELERİ
1.Atenue bakteri ve virüs aşıları: 
BCG,sarı humma,kızamıkçık,kızamık,poliomyelit(oral), 4 hafta
kabakulak, canlı atenue,tifo aşısı,canlı atenue kolera aşısı 
2.Ölü bakteri aşıları:Kişi iyi ise kabul edilir
Kolera,tifo,Kapsüler polisakkarid  tifo aşısı
3.İnaktif virüs aşılarıKişi iyi ise kabul edilir
Poliomyelit (enjektabl),influenza
4.Toksoid aşılarKişi iyi ise kabul edilir
Difteri,tetanoz
5.Diğer aşılar 
Hepatit A aşısıKişi iyi ise temas yok ise kabul edilir.
Hepatit B aşısıAşıya bağlı HBsAg yalancı pozitifliğinden sakınmak için 1 hafta
Kuduz,kene ensefalitiKişi iyi ise kabul edilir.Temas varsa 1 yıl sonra