Örnek Doküman

Kalite Yönetimi - Talimat

KY.TL.001 - BEYAZ KOD UYGULAMA TALİMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) BEYAZ KOD UYGULAMA TALİMATI
Doküman Kodu: KY.TL.001
Yayın Tarihi: 18.12.2011
Revizyon Tarihi: 05.06.2023
Revizyon No: 7
Sayfa: Otomatik

AMAÇ: ....................... Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarının sundukları hizmetten dolayı karşılaşabilecekleri hak ihlalleri, davranışsal boyutta risk faktörleri, şiddet eylemlerini tanımlayarak koruyucu ve önleyici tedbirleri oluşturmak ve destek mekanizmalarını odağında krizin niteliğine göre gerekli uygulamaları sunmak; yasal mevzuat hakkında sağlık çalışanları ve hastaları bilgilendirmek, makro düzeyde çalışan hakları ve güvenliği politikalarına uygun çalışmak.

KAPSAM: Bu talimat, tüm hastane çalışanlarını, hastaları, hasta yakınları ve ziyaretçileri kapsar.

SORUMLULAR:

  • Başhekim Yardımcısı (Çalışan Güvenliğinden Sorumlu Yardımcı)
  • İdari ve Mali Hizmetler Müdürü (Mesai saatleri dışında İdari Amir)
  • Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü (Mesai saatleri dışında İdari Amir)
  • Teknik Servis Sorumlusu (Mesai saatleri dışında İcapçı teknik servis pers.) (Beyaz Kod Sisteminin teknik takibi için)
  • Güvenlik Amiri ve Güvenlik Görevlileri

BEYAZ KOD NEDİR?

Olası bir kavga, taciz ve sağlık personeline yönelik bir tehdit olduğu zaman olay yerine en yakın olan güvenlik görevlilerinin intikal ederek olayı çözümlemesi ve kayıt altına almasıdır.

Ekip başkanının görevleri:

  1. Ekip başkanlığını İdari ve Mali Hizmetler Müdürü yürütür ve Beyaz Kod uygulamalarını koordine eder.
  2. Beyaz kod oluşması durumunda bütün faaliyetlerden ve sonuçlarından birinci derecede sorumludur.
  3. Hastane genelinde Beyaz kod uygulamaları konusunda Kalite Yönetim Birimi ile iş birliği yaparak eğitimlerin verilmesini ve 6 ayda bir kez Beyaz Kod uygulama tatbikatının yapılmasını sağlar.
  4. Beyaz kod alarm sisteminin sürekli kullanılabilir halde olmasını, teknik bakım ve onarımlarının düzenli olarak yapılmasını sağlar. Ayrıca hastane genelinde Beyaz kod ile ilgili güvenlik önlemlerinin alınmasında birinci derecede sorumludur.
  5. Beyaz kod uygulamasının birimlerde etkin bir şekilde uygulanması için periyodik aralıklarla denetim ve kontrollerini yapar. Eksiklik ve aksama durumlarında düzeltici faaliyet başlatır.
Beyaz Kod Müdahale Ekibi
Mesai  Saatleri  İçerisindeMesai  Saatleri Haricinde
Başhekim Yardımcısı(Ekip Lideri)Nöbetçi İdari Amir
İdari Mali Hizmetler MüdürüNöbetçi Memur
Sağlık Bakım Hizmetleri MüdürüNöbetçi Sor. Hemşire

Güvenlik Amiri ve Güvenlik Görevlileri

Nöbetçi Güvenlik Görevlileri
Teknik servisden bir personel
(Olası sistem sorunlarının giderilmesi)
 İcapçı teknik personel
(Olası sistem sorunlarının giderilmesi)

FAALİYET AKIŞI:

  1. Hastane çalışanlarının şiddet görmesi durumunda (fiziksel saldırı, sözel şiddet, taciz, ateşli silah saldırısı vb…) en yakın sabit telefondan “1111” aranır ilgili bölümün dahili numarası tuşlanarak beyaz kod başlatılır. Beyaz kod ekibindeki personelin pagerlarının üzerinde olayın gerçekleştiği yer gözükür ve beyaz kod ekibi derhal olay yerine gider. Eğer olay hastane dışında gerçekleşmişse olaya ilk şahit olan kişi en yakındaki telefondan 1111’i arar ve beyaz kod ekibi geldiğinde ekibi olay yerine yönlendirir. Eğer hastane genelinde "1111" hattı arızalı ise Kalite Birimi tarafından yapılan duyuru ile sistem çalışması aktif edilene kadar "192" numarası ile güvenlik personeli aranır. Güvenlik personeli 2 görevliden birisi olay yerine intikal ederken diğeri anons ile olay yeri ve kodunu söyler. Örnek anons şu şekildedir : "Cerrahi Polikliniği - Beyaz Kod".
  2. Beyaz kod ekibi olay yerine geldiğinde saldırıya uğrayan personel korumaya alınır. Travmaya uğramışsa gerekli ilk yardımın ve tıbbi tedavinin yapılması sağlanır.
  3. Güvenlik ekibi tarafından saldırgan veya saldırganlar etkisiz hale getirilir, olay yerinden uzaklaştırılır. Olayın boyutu büyükse ve kalabalık bir grupsa yardım çağrılır. Olaya karışan kişilerin kimlik tespitleri yapılır, olay tespit tutanağı tutulur. Adli vakalarda polise haber verilir. Polis gerekli işlemleri yapar.
  4. Hastanede beyaz kod sonlandığında 1111 numaralı telefon aranarak dahili numara girilir sonlandırma şifresi olan 7 tuşlanarak çağrı sonlandırılır. Çağrı sonlandırılmazsa pager cihazları alarm vermeye devam edecektir. Sistem arızası mevcutsa ve çağrı anonsla yapılmışsa sonraki aşama olan olay bildirim formları çağrıyı verenler tarafında doldurulmalıdır.
  5. Güvenlik görevlileri birimlere gider, kurum amirlerini acilen bilgilendirir, olay yerini ve delilleri muhafaza eder, genel kolluk kuvvetlerine bilgi verir (155- 112 polis imdat) ve destek ister.
  6. Güvenlik personeli bölgedeki suç aletlerinin dokunulmadan muhafaza eder, bölgeyi gerekli ise güvenlik şeridi ile çembere alır ve oradaki güvenliği artırarak en iyi şekilde koruma sağlar.
  7. Güvenlik personeli genel kolluk kuvvetleri bölgeye intikal ettikten sonra kolluk kuvvetlerine yardımcı olur, olayları ilgili kişilere gördüğü kadarıyla aktarır, gerekirse savcılıkta ifade verir ve şahitlik yapar    
  8. Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir.
  9. Hastaneye ait tüm çıkışlar güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilir ve beklenmedik durumlarda yetkililerin talimatı ile çıkışlar kapatılır
  10. Kurum yöneticileri tarafından derhal “113” numaralı telefonla Beyaz Kod Birimine bildirim yapılması gerekmektedir. Eş zamanlı olarak olayın; ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi, müteakiben de web sitesinde de “Beyaz Kod Bildirim Formu” nun (Bildirim Formu 1) Kurumda Görevli Çalışan Hakları ve Güvenliği Biriminden Sorumlu Başhekim yardımcısı tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulması büyük önem arz etmektedir. Şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından “113” numaralı telefona doğrudan da bildirim yapılabilecektir. Bildirim üzerine Beyaz Kod Birimi, olayın adli makamlara intikal ettirilip ettirilmediğini araştıracak ve şayet ettirilmemiş ise olayı derhal adli makamlara bildirecektir. Beyaz Kod Birimi, ayrıca şiddet olayının gerçekleştiği sağlık kurumunun hukuk birimlerine de olayın bildirildiğini teyit edecektir. Şiddet olayları için Bakanlık hukuk birimleri, işlenen suçtan mağdur olan Bakanlık personeline veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına bir avukatın hukuki yardımını isteyip istemediğini soracak ve talep etmeleri halinde Bakanlık avukatlarınca ilgili personele 28.04.2012 tarihli ve 28277 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde hukuki yardım yapılacaktır.
  11. Kamu görevlilerine karşı işlenen şiddet olaylarının takibi şikâyete bağlı olmadığından, ilgili personelin şikâyetinin olup olmadığına bakılmaksızın yöneticiler olayı mutlaka adli mercilere intikal ettireceklerdir.
  12. Beyaz Kod Sonrası Beyaz Kod Bildirim Formu
  • Olayın olduğu tarih ve saat,
  • Olayın olduğu yer,
  • Olay anında yapılan iş,
  • Olayın başlama nedeni,
  • Olayın oluş şekli,
  • Olayda varsa kullanılan nesne,
  • Olayda çevrede oluşan olumsuzluklar,
  • Olaya karışanların yaş, cinsiyetleri, varsa kişisel bilgileri
  • Olayı görenlerin kişisel ve iletişim bilgilerini

kapsayacak şekilde olayın gerçekleştiği bölümün sorumluları tarafından doldurulur ve kayıtlar Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine acilen iletilir. Formun tam doldurulması yasal sürecin takibi açısından büyük önem taşımaktadır.

  1. Kayıt altına alınan form ve tutanaklar Çalışan Hakları ve Güvenliği Birim Sorumlusu tarafından 3 nüsha hazırlanarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na ivedilikle gönderilir. Beyaz kod ekibi ve Üst yönetim acilen toplanır, olayla ilgili incelemeleri yapar, gerekli kararları alır, gerekirse düzeltici ve faaliyet yapmak üzere üst yönetime rapor sunar.
  2. Üst yönetim alınan kararlar doğrultusunda çalışan personele gerekli desteğin verilmesini sağlar.
  3. Tüm güvenlik görevlileri en kısa süre içerisinde olay yerine gelmek zorundadır.
  4. Beyaz Kod uygulamasına yönelik her dönem tatbikat yapılır. Tatbikat esnasında ne kadar sürede olay yerine ulaşıldığına dair kayıt tutulur. Gerektiğinde düzeltici-önleyici faaliyet başlatılır.
  5. Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli destek sağlanır. Başhekim tarafından, çalışan personelin cinsel taciz gibi başkalarının duymasını istemediği durumlarda başvurabileceği idari mercii bayan personeller için Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, erkek personel için İdari Mali İşler Müdürü olarak belirlenmiştir. Gerekli yasal işlemler ve destek Üst yönetim tarafından takip edilecektir
  6. Çalışanlara beyaz kod ile ilgili eğitim verilir.
  7. Beyaz kod uygulamalarının takibi İş sağlığı Kurulu veya Çalışan Güvenliği Komitelerinde bulunan Başhekim yardımcısı, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, İdari Mali Hizmetler Müdür ve Müdür Yardımcısı ve Kalite Direktörü tarafından yapılır. Sorunlar ilgili komitede görüşülür, eğitimler planlanır, sorunlarla ilgili gerekli düzeltici önleyici faaliyetler düzenlenir.
  8. Beyaz Kod uygulamalarında Sağlık Bakanlığının:
    • 14.05.2012 tarih ve 6665 sayılı genelgesi
    • Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik (06.04.2011 tarih ve 27897 sayılı Resmî Gazete)
    • Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Genelge 2012/23
    • Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (28.04.2012 tarih ve 28277 sayılı Resmî Gazete) dikkate alınır.

İlgili Dokümanlar

  • 14.05.2012 tarih ve 6665 sayılı genelgesi
  • Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik (06.04.2011 tarih ve 27897 sayılı Resmî Gazete)
  • Çalışan Güvenliğinin Sağlanması
  • Hakkındaki Genelge 2012 /23
  • Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 28.04.2012 tarih ve 28277 sayılı Resmî Gazete.