Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi
Lütfen formu dikkatlice okuyun ve soruları cevaplayın!
Bildiğiniz gibi hemoroitlerinizin tedavisi için ameliyat planlanmıştır. Bu form sizi doktorunuzla yapacağınız görüşmeye hazırlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu bilgiler ışığında serbest iradenizle ile tedaviniz hakkında karar vermeniz uygun olacaktır. İstediğiniz anda tedavi kararınızdan vazgeçebilirsiniz. Hastaneye gelirken lütfen bu formu yanınızda getirip, doktorunuza teslim ediniz.
1.İŞLEMİN KİM TARAFINDAN YAPILACAĞI DR…………………………………………………..
2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR:
Hemoroid halk arasında basur olarak bilinir. Kalın bağırsağınızın son kısmı olan anal kanalda (makatta) normal şartlarda yüzeysel bakıda belli olmayan ancak hemen mukozanın (kalın bağırsakların ve diğer içi boşluklu organların iç yüzeyini örten deri benzeri oluşum) altında hemoroid denilen damarlar vardır. Bu damarların değişik nedenlerle (kabızlık gibi) genişlemesi sonucu sizinde elinize gelen bu hemoroid memeleri oluşur. Makatın içinden veya kenarından kaynaklanma durumuna göre iç veya dış hemoroid adını alırlar. Bunlar zaman içinde büyüyerek ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikâyetlere yol açarlar. Cerrahi tedaviden sonra hastanın hastalığının kısa sürede iyileşmesi beklenen tedavi faydasıdır.
3.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:
Eğer girişim yapılmazsa hemoroitleriniz daha da büyüyebilir. Bazen de özellikler dış hemoroidler başta olmak üzere bunlar içinde pıhtı birikip tromboze hemoroid denilen durum oluşabilir. Bu durumda acil müdahale gerekebilir. Bazen de bu hemoroidler iltihaplanıp özellikle yaşlılarda, diyabetik hastalarda ya da AİDS gibi hastalıklar veya kemoterapi gibi tedaviler nedeniyle bağışıklık sistemi bozulmuş hastalarda çok ciddi, yaşamı tehdit edici enfeksiyon tablolarına yol açabilir.
4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:
Hemoroidlerin cerrahi tedavisi basitçe hemoroid pakelerinin (memelerinin) çıkarılmasıdır. Değişik yöntemler kullanarak veya bazı aletler yardımı ile hemoroid pakeleri çıkarılır ve bazen geride kalan bölüme bir süre sonra kendiliğinden eriyen dikişler konulabilir. Her zaman tüm hemoroid memeleri aynı anda çıkarılmaz. Bazen iyileşmenin gerçekleşebilmesi için bazı pakeler yerinde bırakılır. Ameliyatınız uzman bir cerrah tarafından yapılacaktır. Dışkının geride kalan yaraların iyileşme sürecine ya da enfekte olma (mikrop kaparak iltihaplanma) durumuna olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Cerrahi dışı tedavi yöntemleri de vardır. Hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçlar bazı hastalarda etkin bir tedavi sağlayabilir. Yine lastik bantla hemoroid pakesinin boğulması prensibine dayanan alternatif bir yöntemde söz konusudur. Ancak bu tedaviler birbirine alternatif olmaktan ziyade bir algoritma içerisinde belirlenirler. Bu nedenle en uygun yöntemi sizi muayene eden cerrah belirleyecektir. Cerrahınızla konuşarak sizin için en uygun olan kararı verebilirsiniz.
5.İŞLEMİN RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI:
Anestezi komplikasyonları görülebilir, akciğer embolosi görülebilir, ameliyat sonrası içeriye veya dışarıya kanama olabilir. Buna bağlı olarak kan ve kan ürünleri verilmesi gerekebilir. Kanama, anal inkontinans, nüks, enfeksiyon, stenoz, Ex (ölüm) görülebilir.
Genel olarak cerrahi işlemlerin hepsinde görülebilen veya anestezi bağlı yan etkiler söz konusudur. Anestezi ile ilgili olan riskler size anestezi doktorları tarafından anlatılacaktır.
Nadir olarak ileri derece diyabet, immün sistem yetmezliği gibi kişinin travmaya ve enfeksiyon ajanlarına cevabının ciddi olarak etkilendiği kişilerde cerrahi sonrası anüs etrafında enfeksiyon gelişip, hayati risk taşıyan durumlara yol açabilir.
Yine çok nadir olarak bu ameliyat sonrası geçici süreyle veya kalıcı olarak dışkı ve/veya gaz çıkarma kontrolünüzü bir miktar veya tamamen kaybedebilirsiniz (inkontinens) . Bu yan etkinin tedavisi için başka ameliyatlar veya işlemler gerekebilir. Ancak bu son bahsedilen işlemler yine de işe yaramayıp kalıcı bir hasar oluşabilir. Çok nadiren de ölümle sonuçlanabilir.
6.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ:
Bu ameliyat 30-60 dk arası sürmektedir. Beklenmedik bir durumda ameliyat süresi uzayabilir
Girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
Ameliyattan duruma göre 4-6 saat sonra yemek yemeye (sulu gıdalar) başlayabilirsiniz. Ağrı ve diğer gereksinimleriniz için doktorlarınız tarafından uygun ilaçlar verilecektir. Lütfen doktor ve hemşirenizin verdikleri dışında ilaç kullanmayınız. Aklınıza takılan durumlar için hemşire ve doktorunuza başvurabilirsiniz. Spinal anestezi uygulandı ise ilk idrarınızı yapmakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda geçici olarak bir sonda yardımı ile idrarınız alınacaktır. Ameliyat öncesi lavman uygulandı ise birkaç gün tuvaletiniz gelmeyebilir.. Taburculuk gününüz genel olarak ameliyatın ertesi günüdür. Ancak doktorunuz gerekli görürse süreyi uzatabilir. Aksi söylenmedikçe ve bir sorun gelişmezse 10 gün sonra kontrole geliniz. Ameliyat yerinizde bir müddet ağrı ve kanama olacaktır ancak ağrı giderek artarsa, şişme ve akıntı eşlik ederse, kabızlık uzun sürerse (3 günden fazla,) şiddetli kanama olursa (örn, bir bardak kadar,) 38° C'i geçen ateş ve titreme nöbeti, bulantı-kusma olursa hiç beklemeden ya hastanemize ya da en yakın sağlık merkezine başvurunuz.
Hekimin hasta hakkında bilmek istedikleri (Alerji, kanama istidadı, yara iyileşmesinde gecikme, kullanılan ilaçlar vs.):
7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
8.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:
9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:
10. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
11.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
12 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)