Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.080 - KBB KLİNİĞİ BOYUN DİSEKSİYONU BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KBB KLİNİĞİ BOYUN DİSEKSİYONU BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ
Doküman Kodu: HD.RB.080
Yayın Tarihi:
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Adı, Soyadı:
Randevu Tarih ve Saati:
Doğum Tarihi:
Dosya no:
Cinsiyeti:


Sayın hasta /hasta yakını;

Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmazsa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir. Girişim hakkında bilgilendirildikten sonra girişimi kendi isteğiniz ile kabul ya da reddedebilirsiniz. Size sunulan bilgilerden herhangi birini anlamakta güçlük çekerseniz hekiminize açıklaması için lütfen danışınız.

HASTALIĞIN TANIMI:

Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda konulan (kanser dokusunun boyuna yayılması veya yayılma ihtimali) teşhisi nedeniyle, size cerrahi girişim (boyun disseksiyonu) gerektiği kararına varılmıştır. Bu hastalıkta boynunuzdaki lenf düğümlerine yayılan veya yayılma ihtimali olan hastalığın kaynağı gırtlak, dudaklar, burun ve etrafındaki sinüsler, saçlı deri gibi baş boyun bölgesinin başka organları olabilir. Hastalığın boyundaki lenf düğümlerine yayılmasının derecesi, hastalığın cinsi, yerleşimi ve tanı zamanı ile ilişkilidir. Hastalığın ortaya çıkmasında sigara, radyasyon gibi çevresel faktörlerin yanı sıra genetik ve hormonal gibi kişisel faktörlerin de etkisi vardır. En önemli şikayet boyunda ele gelen kitleler olabileceği gibi hiç bir boyun şikayeti olmayabilir. Hatta hastalık henüz boynunuza yayılmamış dahi olabilir. Ana hastalığınızın yayılmacı doğası gereği ve hastalığın yayılma derecesinin anlaşılması için de bu ameliyat uygulanıyor olabilir. Tedavisinde hastalığın derecesine cinsine ve boynunuza yayılma şekline göre tek veya iki taraflı ya da total veya kısmi olarak boyundaki lenf bezelerinin içlerinde bulundukları fasyalar (dokuları saran zarlar,) kaslar, damarlar, sinirler ile birlikte çıkarılması işlemidir. Lütfen ameliyattan en az bir hafta önce, eğer alıyorsanız aspirin gibi kanı sulandıran ilaçları almayı bırakınız. Müdahale saatinden 8 saat öncesinden itibaren hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. Özel bir hastalığınız varsa sorulmadan doktorunuza bilgi veriniz. Ameliyata giderken üzerinizdeki tüm takı ve protezleri (saat, yüzük, kolye, bilezik, küpe, hareketli diş protezi, işitme cihazı, vb... gibi) çıkarıp bir yakınınıza teslim ediniz.

Ameliyattan sonra 4 saat hiçbir şey yiyip içmeyiniz. Sonra aşırı ve ani yüklenmemek kaydıyla ve sıvı gıdaları tercih ederek beslenebilirsiniz. Bu ameliyat ile birlikte yapılabilen diğer ameliyatlar (gırtlak ameliyatları gibi) nedeniyle1-6 hafta süreyle ağızdan gıda alamayabilir beslenmenizi burnunuzdan takılan sondalarla sağlıyor olabilirsiniz. Ameliyattan sonra bir süre boynunuzun derisi altından çıkan borular olabilir. Ameliyattan sonda boyun derisi altında hızlıca gelişen şişlikler olursa doktorunuza haber veriniz. Bu ameliyat sonrası 1-2 hafta süreyle boynunuzun sıkıca sarılması gerekebilir. Bu süreler zarfında hastanede kalmanız gerekebilir. Ameliyattan yara yerlerinde şişlik ısı artışı şiddetlenen ağrı olursa doktorunuza haber veriniz.

 1.İŞLEMİN KİMİN TARAFINDAN YAPILACAĞI: Opr. Dr ……………………………..

2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR: Boynunuzdaki lenf düğümlerine yayılan veya yayılma ihtimali olan hastalığın kaynağı gırtlak, dudaklar, burun ve etrafındaki sinüsler, saçlı deri gibi baş boyun bölgesinin başka organları olabilir. Hastalığın boyundaki lenf düğümlerine yayılmasının derecesi, hastalığın cinsi, yerleşimi ve tanı zamanının tespit edilmesi ve teşhis konulması.

3.İŞLEMİN  UYGULANMAMASI  DURUMUNDA  KARŞILAŞILABİLECEK  SONUÇLAR:  Önerilen bu müdahale yapılmadığı takdirde hastalığınızın kalıcı düzelmesi mümkün olamayacağı gibi, hastalığın yaratabileceği bazı riskler de bulunmaktadır. Bu tedavi uygulanmadığı durumda hastalığınızın boyuna yayılım düzeyi tam olarak bilinemeyeceği giib eğer yayılmışsa tedavisinin tamamlanması başarılamamış olur. Hastalığınızın boyun bölgesinden nüks etmesi ihtimali devam etmiş olur. Bu ameliyat hastalığınızın her zaman tam olarak düzeltilmesini sağlayamayabilir. Ameliyat olmazsanız hastalığınızın düzelmesi ya da azalması beklenemez. Hatta hastalık ilerleyerek boyunun diğer bölgelerine ve diğer vücut organlarına yayılarak hayatınızı tehdit edebilir.

4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ: Size uygulanacak işlemin alternatifi radyoterapi ve kemoterapidir

5.İŞLEMİN  RİSKLERİ/KOMPLİKASYONLARI:  Kanama.  Ameliyat  esnasında  oluşabilecek  aşırı  kanama nedeniyle kan transfüzyonu (damardan kan verilmesi) gerekebilir.

  • Aksesorius  (11. Kafa siniri  ) çevresindeki  lenf nodlarındaki  metaztaz (yayılım)  nedeni ile  kesilebilmektedir. Bunun sonucu olarak o tarafta omuz düşüklüğü ve ağrı olabilmektedir.
  • Radikal boyun diseksiyonu yapılan hastalarda boyun yan tarafındaki SKM kası da çıkarılacağı için kozmetik bir bozukluk olması söz konusudur.
  • Operasyon sonrası radyoterapi ve kemoterapi tedavileri gerebilmektedir.
  • Yara yerinde enfeksiyon: antibiyotik kullanımı ve uzamış pansuman dönemi gerekebilir.

Nadir görülebilen yan etkiler:

    • Hematom, sıvı birikimi.: boyun cildinin tekrar kaldırılmak sureti ile toplanan maddeleri temizlemek amacıyla yeniden ameliyat edilmeniz gerekebilir.
    • Operasyon esnasında boyun büyük arter ve venlerinde (atar ve toplardamarlar) zedelenme olma ihtimali söz konusudur. Özellikle karotis arter zedelenmelerinde kanama durdurulamadığı takdirde damar bağlanarak, vücütta kısmı felçlere yol açabilmektedir
    • Mevcut olan hastalık tekrarlayabilir ya da başka organlarda metastaz (yayılım) ortaya çıkabilmektedir
    • Türkürük bezlerinin alınması nedeniyle ağız kuruluğu
    • Tiroid beziniz alınma zorunda kalınırsa ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
    • Boyun lenf damarlaından cilde tüneller oluşarak cilt altında sıvı akıntısı (fistül oluşumu)

Çok nadir görülebilen yan etkiler:

    • Boyunda yer alan sinirlerin kesilmesine bağlı, dil hareketlerinde güçsüzlük, diafram kaslarında güçsüzlük veya felç, kol kaslarında güçsüzlük veya felç,
    • Soluk borusu yaralanması,
    • Yemek borusu yaralanması,
    • Hayati yaralanmalar ve enfeksiyonlar neticesinde veya hastalığın temizlenememesi nedeniyle ölüm gerçekleşebilir. Bütün bu yan etkiler nedeniyle tekrar ameliyat edilmeniz gerekebilir

 6. İŞLEMİN TAHMİNİ  SÜRESİ: 2-4 saattir.

7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

8.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:

9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:

10. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)

    • Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
    • Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
    • Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
    • Doktorlarımın  planladıkları  girişim  ve/veya  tedavilerde,  planladıklarına  ek  girişim  ve  tedaviler  gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
    • Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
    • Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: ▭ KABUL EDİYORUM.▭ KABUL ETMİYORUM.
HASTANIN ADI-SOYADI :
İMZASI:

HASTA YAKINININ ADI-SOYADI :
İMZASI:

11.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI:   ……………………………………………………………………….İMZASI……

12 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………

Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)