Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.102 - KBB KLİNİĞİ TRANSORAL ROBOTİK CERRAHİ (TORC) VE TRANSORAL LAZER MİKROCERRAHİSİ (TLM) İLE YAPILAN PROSEDÜRLER BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KBB KLİNİĞİ TRANSORAL ROBOTİK CERRAHİ (TORC) VE TRANSORAL LAZER MİKROCERRAHİSİ (TLM) İLE YAPILAN PROSEDÜRLER BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ
Doküman Kodu: HD.RB.102
Yayın Tarihi:
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Adı, Soyadı:
Randevu Tarih ve Saati:
Doğum Tarihi:
Dosya no:
Cinsiyeti:


Sayın hasta /hasta yakını;

Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmazsa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir. Girişim hakkında bilgilendirildikten sonra girişimi kendi isteğiniz ile kabul ya da reddedebilirsiniz. Size sunulan bilgilerden herhangi birini anlamakta güçlük çekerseniz hekiminize açıklaması için lütfen danışınız.

HASTALIĞIN TANIMI: Bu ameliyatta ağız yoluyla ameliyat edeceğimiz sahaya Da Vinci robotik cerrahi sistemi ve/veya lazer yardımıyla müdahale edilecektir. Robotik cerrahi sistemi veya transoral lazer cerrahisi yönteminde, cilde kesi yapmadan ağız yoluyla hastalıklı bölgeye ulaşılır. Daha az sağlıklı dokuya müdahale ederek daha iyi görüş altında cerrahinin gerçekleşmesini sağlar. İnsan elinin ulaşamadığı yerlere robotun kolları daha kolay ulaşabilir.

Hastaya trakeotomi, cilt insizyonu, çene kemiği kesisinden kaçınılarak hastalıklı dokunun çıkarılmasını sağlar.

1.İŞLEMİN KİMİN TARAFINDAN YAPILACAĞI: Opr. Dr. ………………………………..

2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR: Bu ameliyatta ağız yoluyla ameliyat edeceğimiz sahaya Da Vinci robotik cerrahi sistemi ve/veya lazer yardımıyla müdahale edilecektir. Robotik cerrahi sistemi veya transoral lazer cerrahisi yönteminde, cilde kesi yapmadan ağız yoluyla hastalıklı bölgeye ulaşılır. Daha az sağlıklı dokuya müdahale ederek daha iyi görüş altında cerrahinin gerçekleşmesini sağlar. İnsan elinin ulaşamadığı yerlere robotun kolları daha kolay ulaşabilir. Hastaya trakeotomi, cilt insizyonu, çene kemiği kesisinden kaçınılarak hastalıklı dokunun çıkarılmasını sağlar.

3.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR: Var olan probleminiz tümörse mutlaka ameliyat olmanız gerekmektedir. Tümörünüzün ilerlemesine bağlı kötü huylu hücreler vücudun çeşitli yerlerine yayılabilir. Nefes almanız, yemek yemeniz gibi normal yaşam faaliyetlerinizi yapmanız engellenebilir. İyi huylu bir kitle veya tümörse varolan şikâyetleriniz geçmez veya daha kötüleşebilir.

4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ: Açık cerrahi denilen klasik tekniklerle ameliyat olabilirsiniz. Hastalığınız uygunsa ışın tedavisi alternatif tedavi yöntemi olabilir.

5.İŞLEMİN RİSKLERİ/KOMPLİKASYONLARI:

Anestezi: Ameliyatınız genel anestezi altında yapılacaktır. Anestezi bilgilendirme formunda anesteziyle ilgili riskler konusunda bilgiler göreceksiniz. Bilgilendirme formu verilmediyse lütfen isteyiniz. Bu formu dikkatlice okuyunuz. Endişe ve sorularınızı anestezi doktoruyla görüşünüz. Anestezi uygulamasında güç entübasyon sorunu yaşanması durumunda, çok nadir de olsa, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak amacıyla boğazınıza geçici bir delik açılma zorunluluğu doğabilir. Anesteziye bağlı akciğer sorunları, kalp krizi ve kalp ritm bozuklukları, tansiyon değişiklikleri, şuur bozuklukları, felç ve hatta ölüm görülme olasılığı söz konusudur.

Genel Riskler: Elde olmayan ve öngörülemeyen nedenlerle,

  • Akciğer enfeksiyonu riski, akciğer alanlarında sönmeler/çökmeler olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi ve fizyoterapisi gerekebilir.
  • Bacak ve kalça damarlarında pıhtı oluşumu, çok nadir olarak bu pıhtının beyine ve akciğerlere gitmesi sonucu ölümcül olabilir. Bu risk kalp-akciğer hastalığı olanlarda ve yaşlılarda daha yüksektir.
  • Kalp dolaşım ve ritm bozuklukları, tansiyonda ani yükselme/düşme, kalp krizi olabilir.
  • Şuur bozuklukları, felç, bitkisel hayata girme ve ölüm riski olabilir.
  • Koter  (kanamaları  durdurmada  kullanılan  elektrik  akımıyla  çalışan  cihaz)  kullanımına  bağlı  yanıklar  ve  ileti bozuklukları olabilir.
  • Kronik hastalığı olanlarda yara iyileşmesinde gecikme, akciğer enfeksiyonu ve pıhtılaşma riskinde artış söz konusu olabilir.
  • Cilt dezenfeksiyonu için kullanılan sıvılara bağlı alerjik reaksiyonlar, cilt yanıkları, bu sıvıların gözle teması sonucu göz enfeksiyonları, gözün saydam tabakasında geçici/kalıcı hasar, hatta körlük olabilir.
  • Kan kaybı sonucu transfüzyon (damardan kan verilmesi) gerekli olursa, kan reaksiyonları (ateş, titreme, alerjik reaksiyonlar vb) ve kanla temas yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının (hepatit B, hepatit C, AIDS vb) bulaşması riski olabilir.
  • Aşırı kilolu ve sigara içen kişilerde yukarıda belirtilen akciğer enfeksiyonu riski, pıhtı oluşumu riski, kalp ve dolaşım bozukluğu riski ve anesteziye ait her türlü risk artmıştır.

Ameliyata Ait Riskler:

Yaralanmalar: Dudak, diş eti, dişler ve bademciklerde yaralanmalar olabilir. Dişlerde hasar kırılma ya da yerinden çıkma şeklinde veya varsa kaplama dişlerde yerinden çıkma olabilir.

    • Hava yolu yumuşak dokularında şişme. Bu durum solunum zorluğuna yol açarak ve şişme gerileyinceye kadar ağız içinden solunum tüpü yerleştirilmesini zorlaştırarak, nadiren bir trakeotomi (boyun ön kısmından hava yoluna solunum tüpü yerleştirilmesi) işlemi gerektirebilmektedir.
    • Hava yoluna kanama; Bu durum solunum zorluğuna yol açarak, kanama kontrol edilinceye kadar ağız içinde solunum tüpü yerleştirilmesini gerektirebilir. Nadiren bir trakeotomi (boyun ön kısmından hava yoluna solunum tüpü yerleştirilmesi) işlemi gerekebilir.
    • Akciğer sönmesi (pnömotoraks); Akciğer yüzeyindeki küçük bir delikten havanın dışarı sızması akciğer kollapsına (sönmesi) neden olur. Akciğer kendiliğinden eski haline gelebileceği gibi, göğüs kafesindeki cilt üzerinden bu bölgedeki havanın boşaltılması için bir tüp yerleştirilmesi işlemi gerekebilir. Bu da hastanede kalış süresini uzatabilmektedir.
    • Ses değişikliği; Gırtlak yapıları ya da sinirleri mikrolaringoskopi işlemi sırasında yapılacak işleme bağlı isteyerek veya istem dışı cerrahi aletlerle zedelenebilir. Ses değişikliği gırtlaktaki anormal dokudan biyopsi işlemi ya da o dokunun çıkarılması nedeniyle oluşabilir. Ses değişikliği kalıcı olabilmekte ve daha başka tedavilere rağmen iyileşme olmayabilmektedir.
    • Mevcut olan hastalığın tekrar etmesi ya da kalıcı hale gelmesi mümkündür.
    • Gırtlağı tamamen ya da tama yakın dolduran kitlelerde trakeotomi açılma olasılığı daha yüksektir.
    • İşlem sonrası geçici süreyle burundan beslenme tübüyle veya ciltten mideye açılan pencereden beslenme gerekebilir.
    • Kullanılan lazer veya kotere bağlı havayoluna uygulanan tüpte yanma olabilir.

6.İŞLEMİN TAHMİNİ  SÜRESİ: Yaklaşık 1-2 saattir.

7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

8.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:

9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:

10. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)

    • Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
    • Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
    • Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
    • Doktorlarımın  planladıkları  girişim  ve/veya  tedavilerde,  planladıklarına  ek  girişim  ve  tedaviler  gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
    • Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
    • Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını:▭ KABUL EDİYORUM.▭ KABUL ETMİYORUM.
HASTANIN ADI-SOYADI :
İMZASI:

HASTA YAKINININ ADI-SOYADI :
İMZASI:

11.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI:   ……………………………………………………………………….İMZASI……

12 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………

Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum" yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)