Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi
Bildiğiniz gibi yakında hastalığınız nedeni ile meme/eksizyonel biopsi adı verilen bir operasyon geçireceksiniz. Bu form sizi hekim ile yapacağınız görüşmeye hazırlanmanızda yardımcı olması için hazırlanmıştır.
1.İŞLEMİN KİM TARAFINDAN YAPILACAĞI: DR………………………………………………….
2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALARI
Meme; her iki göğüs duvarının önünde yer alır. Kadınlarda ergenlik çağından sonra gelişim göstererek doğum sonrası bebeğin beslenmesini sağlayan süt üretimiyle görevli organlardır.Koltukaltı lenf düğümleri; memedeki lenf dolaşımının memeden sonra ilk olarak uğradığı lenf düğümleridir. Memenizde ya da koltukaltınızda muayene ile ya da radyolojik tetkikler neticesinde tespit edilen şüpheli kitlenin çıkarılması işlemine meme biopsisi adı verilir. Bazen bu kitle oldukça ufak olduğundan, operasyon öncesi Radyoloji bölümünde bu kitleye bir tel yerleştirilerek ameliyathaneye gönderilmesi gerekir. Cerrahi tedaviden sonra hastanın hastalığının kısa sürede iyileşmesi beklenen tedavi faydasıdır.
3.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:
Hastalığınıza müdahale edilmediği takdirde memenizdeki kitlenin ne olduğu anlaşılamaz.
4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:
Cerrahinin alternatifi ameliyat olmamaya karar vermektir.
5.İŞLEMİN RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI:
- Her ameliyattan sonra enfeksiyon, kanama vb gibi sorunlar oluşabilir.
- Bu potansiyel yan etkilerin ve sorunların oldukça nadir olduğunu vurgulamak isteriz.
- Ameliyat izi kalabilir.
- Artmış akciğer enfeksiyonu riski, akciğerin belli bölgelerinde sönmeler, çökmeler olabilir. Bu durumda antibiyotik
- tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.Ağrı ve şişmeyle birlikte bacaklarda pıhtı oluşumu (derin ven trombozu veya DVT) .
- Çok nadir olarak bu pıhtı bulunduğu yerden koparak akciğerlere gidebilir. Kalpte zorlanmaya bağlı kalp krizi veya felç.
- İşlemden kaynaklanabilen ölüm.Obez (kilolu) hastalarda artmış yara yeri enfeksiyonu riski, akciğer enfeksiyonu, kalp
- ve akciğer komplikasyonları, pıhtılaşma.Sigara içen hastalarda artmış yara yeri enfeksiyonu riski, akciğer enfeksiyonu görülebilir.
Girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
Bazen insanlar genel anestezi sonrası rahatsızlık hissedebilir ve kusabilirler. Rahatsızlık hissederseniz lütfen hemşirenize iletin, daha rahat olmanız için ilaç sağlanacaktır. Ağızdan beslenmeye başladığınızda doktorunuzu tavsiye edeceği ağrı kesici haplarınız size verilecektir. Bu ilaçları birkaç gün daha kullanmanız rahat etmenizi sağlayacaktır.
Yeme ve İçme: Kullanılacak anestezinin tipine ve operasyonun genişliğine göre değişmekle
birlikte genellikle 4-6 saat sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlayabilirsiniz. Ancak bunu hekim ya da hemşireye danışmadan yapmayınız. Normal diyete ne kadar hızlı döneceğiniz sizin nasıl hissettiğinize bağlı olacak. Hastaların çoğu çok hızlı şekilde yeniden iştahına kavuşur.
Hastaneden ne zaman ayrılacaksınız: Hastanede kalacağınız süre; operasyondan sonra ne kadar hızlı toparlanacağınıza, operasyon tipine ve doktorunuzun görüşüne bağlıdır. Vakaların çoğunluğu aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilirler. Nadiren daha uzun yatmak gerekebilir.
Kontroller ve Sonuçlar: Ameliyattan 10 gün sonra kontrole gelmeniz gerekmektedir.
Hekimin hasta hakkında bilmek istedikleri: (Alerji, kanama istidadı, yara iyileşmesinde gecikme, kullanılan ilaçlar vs.)
6.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ: ………………. Saat sürmektedir.
7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
8.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:
9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:
10. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
11.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
12 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)