Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın hasta/hasta yakını;
Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmazsa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir.
HASTALIĞIN TANIMI:
İnmemiş testis testislerin normal olması gereken yerde (skrotumda) olmamasıdır. Anne karnında iken testisler karın içinde oluşur ve skrotuma iner. Eğer testislerin bu yol üzerindeki inişini tamamlayamaması sonucu kasık kanalı boyunca normal yerinden yukarıda yerleşmesini inmemiş testis olarak adlandırılır. Bu ameliyatın yapılması gereken yaş en geç 2 yaştır. 2 yaşından sonra testisteki hasar giderek artar.
1.İŞLEMİN NEREDE KİM TARAFINDAN YAPILACAĞI: ……………………………tarafından yapılacak.
2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR:Testisin normal yerine indirilmesi ile birlikte normal fonksiyonlarının devamlılığı sağlanacaktır. Kanser gelişmesi riski ortadan kaldırılacaktır.
3.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR: Bu ameliyatın yapılmaz ise testis karın içinde veya kanalda kalır ve yüksek ısı nedeni ile sperm kalitesi düşer, ileride kısırlığa yol açabilir. Ayrıca inmemiş testislerde 20 yaşından sonra kanser görülme riski yükselir.
4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:
İnmemiş testis hastalığının cerrahi olarak tedavi edilmesi dışında bir tedavi yöntemi yoktur ancak ameliyat açık veya laparaskopik (kapalı) olarak yapılabilir.Açık cerrahide inguinal bölgede (kasık bölgesinde) yapılan bir kesi ile inmemiş olan testisi normal yerine (skrotuma) indirilir sonrasında bu bölgede yapılacak ayrı bir kesi sayesinde sabitlenecektir (Orşiopeksi) .Laparaskopik (kapalı) cerrahide ise skopik olarak testis karın içerisinden serbestlenerek inguinal bölgede (kasıkta) yapılarak bir kesi ile sabitlenecektir.
5.AMELİYATIN RİSKLERİ:
- Sperm taşıyan kordonun zedelenmesi: Fıtık kesesi kordonla çok yakın ilişki içinde olduğu ve bundan ayrılması gerektiği için çok nadir de olsa olabilir.
- Ameliyat sonrası oluşabilecek Skar: Bu ameliyatta genellikle kasık kanalında cilt çizgilerine paralel bir kesi kullanılır. Ancak doktorunuz daha farklı bir kesi yapma ihtiyacı duyabilir. Yara genellikle çizgi şeklinde bir iz bırakarak ancak tamamen iyileşir. Bazen bu iz beklenenden daha büyük, kızarık ve ağrılı olabilir. Nadiren yara yerinde cilt altı enfeksiyonu gelişebilir (%3-4,) bu durumda iyileşme gecikebilir, daha büyük bir iz kalabilir ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Tam iyileşmenin yaklaşık 6 ay gibi bir zaman sürmesi muhtemeldir.
- Testisin tekrar yukarı çıkması: Ameliyat sonrasında aşırı hareket nedeni ile testisi tutan dikişlerin atması veya testisin normal yerine gergin inmesi nedeni ile tekrar yukarı çıkabilir.
- İnmemiş testise büyük olasılıkla kasık fıtığı da eşlik edebileceğinden fıtığın da onarılması gerekebilir. Dolayısıyla bağırsak yaralanmaları, bağırsak tıkanıklığı ve karın içi kanamalar oluşabilir,
- İndirilmiş olan testisin yeterince gelişmeyerek küçük kalabilir veya tamamen kaybolabilir.
6. ÖNGÖRÜLEMEYEN ACİL DURUMLARDA ÖNERİLEN TEDAVİNİN DIŞINA ÇIKILABİLECEĞİ: Ameliyatın başarı şansı üretecek olan ana hücreleri sayısı, ameliyatın uygulanma yaşı, testisin skrotuma olan uzaklığı, testisin ameliyatın yapıldığı dönemdeki boyutu ve kıvamı ile ilişkilidir. Testis çok yukarıda ise testise gelen ve giden damarların ve testisden sperm taşıyan yolun olduğu kordun kısa olması nedeni ile her zaman testis skrotuma indirilemeyebilir. Testis normalden çok küçük ise ya da testisle boşaltıcı kanallar arası bağlantılar normal değil ise testis alınabilir.
7.TIBBİ MÜDEHALE ÖNCESİNDE SIRASINDA VE SONRASINDA HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR:
Ameliyat sonrasında genel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gereklidir. 1. Hafta 1. Ay ve 6. Ayda kontrollerine hastanın gelmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra 1-2 gün yatak istirahati ve 1 hafta banyo yapmamanız ve belli süre ağır fizik egzersiz yapmamanız önerilir.
8.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ:
Ameliyatın süresi normal şartlarda 30- 40 dakika olup ameliyatın seyrine göre ve hasta faktörlerine bağlı değişebilir.
9.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
10.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:
11.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:
12. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
13.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
14 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)