Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın hasta /hasta yakını;
Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmasa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir.
HASTALIĞIN TANIMI: Sağ (…….) Sol (…….) gözünüze pterijium tanısı konulmuştur.
Pterijium nedir? Halk arasında “Kuş Kanadı” ismiyle bilinen pterijium gözün beyaz kısmından renkli kısmına ilerleyen bir et parçası şeklinde görülür. Göz bebeğinin üzerinde şeffaf saat camı şeklindeki kornea tabakasının üzerine gözün beyaz kısmının üzerini örten zar olan konjonktivadan gelen bir uzantıdır.
Gözde kızarıklık batma sulanma ve görme bozukluğuna sebep olur. Pterijiumun tedavisi cerrahidir (ameliyat) .
Pterijium ne zaman ve nasıl ameliyat edilir? Gözde belirgin rahatsızlık yapıyorsa (kızarıklık, batma, sulanma gibi) görme bozukluğuna yol açıyorsa, göz bebeğine doğru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düşürecek bir risk oluşturuyorsa, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden bir kusur oluşturuyorsa ve diğer tıbbi zorunluluk hallerinde pterijium ameliyatı yapılır.
Pterijium dokusu kornea üzerinden kesilerek alınır, konjonktiva isimli zarın geri kalan kısmı dikişle kapatılır. Nüksünü yani tekrar oluşumunu engellemek için konjonktiva kendi altına kıvrılabilir, sklera denilen beyaz kısım açık bırakılabilir, konjonktivanın yönü değiştirilebilir, konjonktivanın başka bir
bölgesinden bir parça alınarak o bölgeye dikilebilir, çeşitli ilaçlar (antimetabolit) kullanılabilir, amnion zarı nakli yapılabilir.
1.İŞLEMİN KİMİN TARAFINDAN YAPILACAĞI: Opr. Dr. ...........................................................
2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR: Gözde belirgin rahatsızlık yapan (kızarıklık, batma, sulanma gibi) görme bozukluğuna yol açan, göz bebeğine doğru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düşürecek bir risk oluşturan, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden pterijium ameliyatı ile piterijumun alınması ve risklerin önlenmesi.
3.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:
Tedavi edilmediği takdirde pterijium dokusu ilerleyerek kornea tabakasını kaplayarak görmenin ileri derecede kaybına yol açabilir. Bu ileri evrede tedavi edildiğinde beyaz bir leke kalma olasılığı vardır.
4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ: Alternatifi yoktur.
5.İŞLEMİN RİSKLERİ/KOMPLİKASYONLARI:
Lokal/genel anestezi (narkoz) sırasında oluşabilecek komplikasyonlar: 1.Genellikle lokal anestezi yani bayıltmadan sadece o bölge uyuşturularak yapılır. Bu sırada göz ve/veya arkasındaki damarlarda iğne ile zedelenme, 2. Anestezik madde ile görme sinirinde hasar oluşumu, 3. Anestezik ilaca karşı alerjik reaksiyon, 4. Göz arkasında kanama, 5. Genel anestezi uygulanması gerekirse buna bağlı ya da anestezi uygulaması sırasında gerekli olan durumlarda kan ve/veya kan ürünlerinin transfüzyonuna bağlı sorunlar
Ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar: Her ameliyatta olduğu gibi pterijium ameliyatında da bir takım riskler bulunmaktadır.
Genel olarak riskler:
- *Operasyonda veya sonrasında kullanılan ilaçlara karşı duyarlılık reaksiyonu,
- *Kornea merkezini geçen pterijiumlarda ameliyat sonrasında görme bulanıklığı devam edebilir.
- *Pterijium ameliyat sonrasında tekrar oluşabilir, tekrar ameliyat gerekebilir.
- *Görme kaybına yol açabilecek enfeksiyon gelişebilir.
- *Yara yeri iyileşmesinde gecikme, mikroplu veya mikropsuz ülserasyon, skleromalasi (skleranın yani göz beyazının yara yerinin altındaki kısmının erimesi) piyojenik granülom (kanamalı, akıntılı kitle teşekkülü) oluşabilir. Bu sebeplerle gözün yeniden ameliyatı gerekebilir.
- *Ameliyat sonrası gözlük veya kontakt lens takılması gerekebilir.
- *çok ender olarak göz kaybı olabilir.
- *gözde şişlik, kızarma ve ağrı
- *kornea denen gözün ön kısımında iltihap
- *yavaş iyileşme
- *greftin yerinden kayması ya da nekroza uğraması (yeniden ameliyat gerektirir, ileri merkeze sevk edilebilir)
- *tekrarlayıcı kornea erezyonu, korneada iz kalması, çift görme, gözün hareket kısıtlılığı
6.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ: ortalama 30 - 60 dakikadır.
7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
8.HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:
9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:
10. HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
11.DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
12 .RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)