Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın hasta/hasta yakını;
Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmazsa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir.
İŞLEMİN TANIMI:
Yakıcı bir madde ile temas nedeni sonucu oluşan temasın derecesine bağlı olarak derinliği değişken cilt yaralarıdır. Çocukluk çağında sık olarak karşılaşılmaktadır. Yanık dereceği ve yüzey alanına göre yanık yaralarının tedavi seçenekleri değişkendir. İlk basamak tedavi öncelikle hastanın genel durumunu dengeli bir hale getirmek ve sonrasında yara bakımının uygun şekilde yapılmasıdır. Yanık yaraları şiddetli ağrıya sebep olmaktadır. Özellikle çocuk hastalarda yara bakımı yapılırken ağrı kontrolüne önem vermek zorunluluktur. Yanık yaralarının debridmanının ve pansumanın genel anestezi altında yapılması hastanın tedavi sürecini konforlu geçirmesini sağlamaktadır. Tedavi süresi yakıcı maddenin kimyasal özelliklerine, yanık alanının büyüklüğüne, derinliğine ve hastanın tedaviye yanıtına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. 1. Derece yanıklarda sadece yanık bölgesine uygulanacak bakım tedavileri yeterli olacaktır.
2. ve 3. Derece yanıkların tedavisi ise belirli aralıklar ile yapılacak olan debridman ve pansumanların yanı sıra gerekli durumlarda damardan sıvı ve antibiyotik desteği ile yapılmaktadır. Özellikle ağır yanık olgularında ilk 24 saat içerisinde uygun sıvı replasman tedavisi şarttır. Verilecek sıvı tedavisi ilgili doktorun bilimsel verilere göre hesapladığı miktarın yarısı ilk 8 saatte ve kalan yarısı sonraki 16 saatte verilecektir.Hastanın vital organ fonksiyonları yakından monitorize edilecek ve organ fonksiyonları desteklenecektir. İdrar çıkışı için sonda uygulaması yapılıp çıkan idrar miktarı izlenecektir. İkinci 24 saatte hastaya tolere edebilirse ağızdan beslenme başlanacaktır.Eğer hastada solunum yolu ile sıcak havanın solumasına bağlı akciğer hasarlanması da var ise solunumsal yetmezlik sendromu ihtimali nedeni ile solunum destek cihazı ile solunum fonksiyon desteği yapılması gerekebilir.Bu yoğun bakım ile ilgili diğer ek destek tedavileri de içerebilir.ikinci 24 saatte genelde ağızdan beslenmeye geçilir ve damar yolu ile verilecek sıvı miktarı azaltılabilir. Ağır yanık hastalarda bu noktadan sonra hayatı tehdit eden 2 faktör vardır.Birincisi enfeksiyon riskinin artmış olması ve ikincisi kilo kaybı nedeniyle yara iyileşmesinin olumuz etkilenmesidir.Doktorunuz her iki durumla mücadele için gerekli önlemleri alacaktır.Bunlar ağır yaraların uygun tıbbi malzemelerle kapatılıp yeterli yara bakımını sağlamaktır. Günlük pansuman değişimleri ve uygun temizleme malzemeleri ile vücudun tamamının yıkanması iyileşme sürecinin parçalarıdır.Genelde ağır pansumanlar ağrılı işlemler olup işlem esnasında bir anestezi desteği de gerekli olduğunda verilecektir. Ölü dokuların temizlenmesi cerrahi bir veya birden fazla müdahaleyi gerektirecektir. Deri kaybı olan geniş alanların vücudun yaralanmamış diğer bölgelerinden alınacak deri yamaları ile tedavisi yapılacaktır.
İŞLEMİN NEREDE KİM TARAFINDAN YAPILACAĞI: Yanık debridmanı ve pansumanı hastanemizin Ameliyathanesinde Çocuk Cerrahi Hastalıkları Uzmanı tarafından uygulanacaktır.
İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR: Yanık yarasının en az yara izi ile enfeksiyon riskini en aza indirerek iyileşmesinin sağlanması işlemin faydasıdır.
İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:
Görüldüğü üzere ağır yanık takibi ve tedavisi zor bir tablodur. Eğer hasta tedaviyi kabul etmezse tüm riskleri almış ve kendi hayati tehlikesini artırmış olacaktır. Yanık tedavisi profesyonel bir ekip işi olduğundan, bu yardımı almayan hasta tüm olası sonuçları kabullenmiş olacaktır. Bu sonuçlar böbrek yetmezliği sepsis ve şok nedeniyle ölümdür.
VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:
Yanık yaralarının tedavi seçenekleri öncelikli olarak uygun debridman ve pansumanın yapılmasıdır. Eğer bu tedaviye yanıt alınmıyorsa uygun bir bölgeden doku alınarak greftleme işlemi yapılabilir.
BU AMELİYATA AİT RİSKLER VE KOMPLİKASYONLAR:
Yanık tedavi kompleks bir süreç olup pek çok farklı girişime ait riskler vardır. Bunlar sırası ile şöyledir;
1.Kan Kaybı: Ölü dokuların temizlenmesidir ve farklı metodlar kullanılır. En basit yöntem bisturi ya da özel dermatom cihazı ile yapılanıdır ve bu belirli miktar kanamaya yol açar ve bu nedenle kan nakli gerektirebilir. Daha özel ve teknik cihazların kullanıldığı debridman metodlarında ise kan kaybı daha az olabilmektedir.
2.Deri greft uygulamaları: Yanıksız alandaki sağlam derilerden alınan dokular yanıklı alanların onarımında kullanılabilir.Bu alanlarda işlemden dolayı yara izleri oluşabilir.
3.Kan tranfüzyonları: Yanıklı hastada kan eksikliği sıkça görülür ve bu yara iyileşmesini olumsuz etkiler bu nedenle doktorunuz uygun gördüğü hallerde kan nakli yapılmasını sağlar kan nakilleri alerjik reaksiyon, hastalık nakli gibi ak riskler taşır.
4.Böbrek yetmezliği: Ağır yanıklı hastalarda görülen bu durum pek çok sebebe bağlı olarak gelişir yanığın ağırlığı ile oluşma riski doğru orantılıdır. Bu yüzden hastaya geçici diyaliz uygulamaları ihtiyacı doğar.
5.Kalp ritim bozulmaları: Özellikle elektrik yanıkları sonrası kalp iletim ritmi bozukluğu görülebilir. Yakın takip gerektirir.
6.Uzak organlarda toksik etkiler: Kimyasal maddelerle olan yanıklarda kimyasal maddenin içeriğine bağlı olarak toksik yani zehirleyici etkiler oluşabilir ve çoklu organ yetmezliği ile ölüme sebebiyet verebilir.
7. Ani aşırı kanamalar: Özellikle elektrik yanıklarından sonra aşırı doku harabiyetine bağlı olarak ana damarlardan kendiliğinden yırtılmaya bağlı ani kan kayıpları olabilir. Bu riskleri doktorunuz gerekli önlemleri alarak önlemeye çalışır.
8.Sepsis: Enfeksiyon tüm vücuda yayılması sepsis olarak bilinir ve yanıkta en önemli ölüm sebebidir. Doktorunuz tüm iyileşme sürecinde enfeksiyon ile mücadelede gerekli önlemleri alacaktır, ancak tüm önlemlere rağmen vücudun savunmasındaki zafiyetin fazla olduğu hallerde sepsis görülebilir ve bu ölüme sebebiyet verebilir.
ÖNGÖRÜLEMEYEN ACİL DURUMLARDA ÖNERİLEN TEDAVİNİN DIŞINA ÇIKILABİLECEĞİ:
Görüldüğü üzere ağır yanık takibi ve tedavisi zor bir tablodur. Eğer hasta tedaviyi kabul etmezse tüm riskleri almış ve kendi hayati tehlikesini artırmış olacaktır. Yanık tedavisi profesyonel bir ekip işi olduğundan, bu yardımı almayan hasta tüm olası sonuçları kabullenmiş olacaktır. Bu sonuçlar böbrek yetmezliği sepsis ve şok nedeniyle ölümdür.
TIBBİ MÜDAHALE ÖNCESİNDE SIRASINDA VE SONRASINDA HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR:
Hasta pansumana alınmadan önce açlığının yeterli olup olmadığı konusunda ailenin doğru bilgiyi vermesi, yapılan pansumanın temiz tutulması, pansumanın kirlenmesi, ıslanması ve açılması durumun da sağlık personeline haber verilmesi gerekmektedir.
İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ:
Yanık vakasının derecesine göre işlemin süresi değişmekle beraber, 30 dakika ile 120 dakika sürmektedir.
EK AÇIKLAMALAR:
Size ait tüm tıbbi ve kimlik bilgileriniz gizli tutulacaktır ve araştırmalarda yayınlansa bile kimlik bilgileriniz verilmeyecektir, ancak yoklama yapanlar, etik kurullar ve resmi makamlar gerektiğinde tıbbi bilgilerinize ulaşabilir.
Hastayı bilgilendiren doktoru olarak;
- Hastanın durumu
- Tedavi ihtiyacı
- Ameliyat ve riskleri
- Alternatif tedavi seçenekleri ve bunların riskleri ve bu risklerin oluşması durumunda muhtemel çekinceler
- Hastanın kendisine ait belirgin riskler ve problemler tarafımdan hastaya açıklandı.
Hastanın kendisine veya hakkında karar veren kişiye yukarıdaki maddelerden herhangi biri hakkında veya diğer çekinceleri hakkında sorular sorma imkanını tanıyarak mümkün olduğu kadar tamamını cevapladım. Hastanın kendisinin veya hakkında karar veren kişinin yukarıdaki bilgileri anladığı kanaatindeyim.
KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
HASTANIN SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK OLAN YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ:
GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:
HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "3 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)