Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.292 - CERRAHİ PEPTİK ÜLSER PERFORASYONU ONARIMI ONAM FORMU

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) CERRAHİ PEPTİK ÜLSER PERFORASYONU ONARIMI ONAM FORMU
Doküman Kodu: HD.RB.292
Yayın Tarihi:
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Adı, Soyadı:
Randevu Tarih ve Saati:
Doğum Tarihi:
Dosya no:
Cinsiyeti:


1.İŞLEMİN KİM TARAFINDAN YAPILACAĞI: DR………………………………………..

Mide asidinden, mideyi koruyan mekanizmanın bozulmasından mide ülserleri, mide asidinin fazlalığından duodenum (on iki parmak barsağı) ülserleri gelişebilir. Tedavi edilmeyen ya da ilaçlara cevap alınamayan bazı hastalarda bu ülserler delinebilir, kanayabilir, tıkanıklık yapabilir. Bu durumlarda ameliyat gerekebilir. Özellikle delinmelerde cerrahi şarttır. Kanamalar endoskopik yöntemle de durdurulabilir veya kendiliğinden durabilir. Ülserlerin delinmesi acil ameliyat gerektirir. 

2.İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALARI:

Niçin Yapılır?: Ülser delindiğinde mide asidi ve mide içeriği karın içine boşalmaya başlar. Karın boşluğuna geçen mide asidi şiddetli karın ağrısı yapar. Ülsere bağlı delinme ancak cerrahi olarak kapatılabilir. Bu nedenle peptik ülser delinmelerinde ameliyat yapılır.

Nasıl Yapılır?: Genel anestezi altında orta hat kesisi ile karın içine ulaşılır, ülser onarımı, karın içinin temizliği yapılır.

Operasyon ekibimizde bulunan uzman doktorlar veya uzman doktor gözetiminde uygun kıdemdeki asistanlar tarafından hastanemiz ameliyathanesinde yapılmaktadır. Operasyon süresi hastanın durumuna ve operasyonun gidişatına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Operasyon sırasında veya sonrasında  hastanın durumuna göre ağrı kesici, antibiyotik, kanama durdurucu, kan sulandırıcı, enteral veya paranteral beslenme ürünü, mide koruyucu, bulantı giderici, antidiabetik, antihipertansif   gibi ilaçlar kullanılabilmektedir. 

Operasyon sonrasında hastanın uyması gereken kurallar, kullanması gereken ilaçlar ve yaşam tarzı önerileri hasta taburcu olur iken anlatılacaktır.

Hastanemizde her gün 24 saat boyunca genel cerrahi ekibi hizmet vermektedir.

3. İŞLEMİN RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI:
I-Anesteziye Ait
Genel anesteziye (uyutma) bağlı olarak ilaç alerjisi, ritim bozuklukları, hipertansiyon, hipotansiyon gibi kalp ve damar fonksiyon bozuklukları, akciğer sorunları, solunum fonksiyonlarında bozulma, ameliyat sonrasında solunum cihazına bağlı kalma ihtiyacı, karaciğer yetmezliği (ilaçlara bağlı toksik hepatit, sarılık…,) entübasyona bağlı ses teli hasarı, boğaz ağrısı gibi riskler yine ameliyattan sonra bulantı kusma, gözde batma tarzı ağrı görülebilir.
II-Tedavi veya İşleme Ait:
Ameliyat esnasında:
Kanama, çevre organlarda yaralanma, ameliyat esnasında nadiren tromboemboli (istenmeyen pıhtılaşma ve emboli atması) gelişmesi.  
Ameliyattan sonra:
Kanama, yarada açılma, yarada enfeksiyon, sıvı toplanması, tromboembolik olaylar ve bunlara bağlı bilinç kaybından etkilenen organa ait belirtilere kadar değişebilen durumlar, yaranın aşırı nedbe dokusu bırakarak iyileşmesi, akciğerlerde sıvı toplanması, karın içinde abse gelişmesi, dren kullanılmışsa dren yeri enfeksiyonu, uzun süren akıntı, kesi yerinden fıtıklaşma nadiren de olsa ortaya çıkabilir.

4.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:

5.İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:
Peptik ülserin delinmesinde (perforasyonunda) ameliyat reddedilirse hastalık genellikle ölümle sonuçlanabilir. Deliğin kendiliğinden kapanması çok nadirdir.

6.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ:

7.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

8.HASTANIN İŞLEM ÖNCESİ VE SONRASI DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE DİKKAT EDİLMEMESİ DURUMUNDA YAŞANABİLECEK SORUNLAR:

9.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:


HASTA ONAM (RIZA, İZİN)

    • Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
    • Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
    • Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
    • Doktorlarımın  planladıkları  girişim  ve/veya  tedavilerde,  planladıklarına  ek  girişim  ve  tedaviler  gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
    • Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
    • Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: ▭ KABUL EDİYORUM.▭ KABUL ETMİYORUM.
HASTANIN ADI-SOYADI :
İMZASI:

HASTA YAKINININ ADI-SOYADI :
İMZASI:

DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI:   ……………………………………………………………………….İMZASI……

RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………

Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)