Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Sayın Hastamız,
Elinizde bulunan belge; tarafınıza uygulanacak olan cerrahi girişim öncesi ve sonrasında yapılacak uygulamalar ile ilgili genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Bundan ayrı olarak, uygulanacak olan cerrahi girişimden önce; sözü edilen girişim ile ilgili olası komplikasyonlar ve diğer bilgilendirmeler 'Aydınlatılmış Hasta Onam Belgesi'nde tarafınıza gösterilecek olup; sözü edilen belgenin tarafınızca, hekiminiz ve en az bir yasal tanık tarafından imzalanması istenecektir. Bu bağlamda; elinizde bulunan belgenin sadece bilgilendirme amaçlı olduğu ve hekim önerisi olarak algılanmaması gerektiği unutulmamalıdır. Tarafınıza uygulanacak tüm tıbbi ve cerrahi tedaviler konusunda sadece hekiminizin önerilerine uymanız gerekmektedir.
CERRAHİ HAZIRLIĞI
Ameliyat öncesi yapılacak olan muayeneniz sırasında, hekiminiz tıbbi öykünüz ile ilgili önemli sorular soracak olup, tüm bu soru ve yanıtlar, yasal olarak gizli kalmak zorundadır. Tarafınıza sorulması olası sorular aşağıdaki gibidir:
- Şeker hastalığı, yüksek kan basıncı ya da kalp hastalığı gibi herhangi bir sağlık sorununuz var mı?
- Ağrı kesici, kan sulandırıcı / pıhtılaşmayı etkileyen veya herhangi bir tür düzenli kullandığınız ilaç var mı?
- Alkol, sigara ya da uyuşturucu alışkanlığınız var mı?
- Bugün herhangi bir ilaç ya da madde kullandınız mı?
- Daha önceden geçirdiğiniz önemli bir hastalık ya da ameliyat var mı?
- Genel sağlık durumunuz nasıl?
- Yakın zamanda ateş, döküntü ya da soğuk algınlığı geçirdiniz mi?
- Bildiğiniz bir alerjiniz var mı?
Penis fraktür onarımı genellikle acil cerrahi olarak uygulanmaktadır. Size yapılacak cerrahi işlemin ağrısız ve konforlu bir şekilde yapılabilmesi amacıyla; anesteziyoloji uzmanı cerrahi işlemi yapacak olan hekimle ve sizinle görüşerek, hem mevcut şartlarda uygulanacak anestezi yöntemini belirleyecek, hem de size uygulanacak yöntemin özellikleri ve riskleri hakkında bilgi verecektir. Penis fraktür onarımı çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakla birlikte, aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri ile yapılabilir. Tüm yöntemlerde sistemik kan basıncı, kalp atımı ve ritmi, kan gazı ölçümü gibi yaşamsal fonksiyonlar yakından takip edilir.
Genel anestezi: Hastalar tam bir uyku halinde olup, uygulanan cerrahi ile ilişkili hiçbir uyaranı hissetmezler. Bu yöntemde soluk borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde bir yandan solunumunuz yapay olarak sağlanırken, öte yandan da uyku halinizin devamını sağlayan anestezik gazların akciğerlerinize gönderilmesi sağlanır.
Spinal anestezi: Spinal anestezi uygulanan hastalar bel bölgesinin altında kalan vücut bölgelerinin hissini ve bu bölgede yer alan uzuvlarının hareket yeteneğini geçici olarak kaybederler.
Epidural anestezi: Spinal anestezi işlemine benzer şekilde, omurilik kanalı dışına yerleştirilen bir kateterden verilen lokal anestezik maddeler yardımıyla, bölgesel anestezi oluşması sağlanır.
Ameliyat, bu işlemin steril şartlar altında ve güvenle gerçekleştirilebileceği, bilimsel standartlara uygun ameliyathanelerde yapılır. Ameliyathanelerde, ameliyatı gerçekleştirecek ekip dışında, ameliyathane hemşiresi ve teknisyenler yer almaktadır. Sözü edilen ekibin görevi; ameliyatın başından sonuna kadar ameliyatınızın güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktır.
Penis fraktürü ameliyatı süresi genellikle 1-2 saat civarındadır. Penis fraktürü ameliyatında sıklıkla idrar yolu sondası konur. Sonda genellikle 1-2 gün içinde alınır. Ancak penis fraktürü esnasında idrar yolunda da bir yaralanma olmuş ise, bu süre 1-2 haftaya kadar uzayabilir. Cerrahi işlem sonrası, uygulanan anestezinin etkisi geçinceye ve bilinciniz tam olarak açılıncaya kadar, ameliyat sonrası takip ünitesinde yine yetkili kişiler tarafından takibiniz yapılacaktır. Uzman kişiler, anestezi etkisinin tamamen kaybolduğunu tespit ettiğinde, hasta odanıza dönmeniz sağlanacaktır
Uyanma sırasında genellikle normalde duymaya alışkın olduğunuz tüm sesleri; olduğunda daha gürültülü olarak duymanız mümkündür. Cerrahi ile ilgili hiçbir şey hatırlanmaması, bulanık görme, boğazda kuruluk hissi ve cerrahinin uygulandığı bölgede ağrı sık karşılaşılan durumlardır
Penis fraktürü ameliyatı sonrası, hastanede kalış süresi genellikle 1-3 gün arasındadır. Hastalara tedavi amacı ile ilk1-2 gün boyunca damar yolu açık tutularak sıvı tedavisi yapılır, antibiyotik, analjezik/antieflemetuar tedaviler de bu yol ile verilir. Hastaların ağızdan gıda alımına başlaması operasyondan 4-6 saat sonra başlayabilir ve sözü edilen tüm tedavilere ağız yolu ile devam edilebilir.
UYANMA SONRASI AĞRI TEDAVİSİ
Penis fraktürü ameliyatı sonrası görülen ağrı şikayeti, değişik derecelerde ortaya çıkabilmekte ve çeşitli nedenlere bağlı olabilmektedir. Her türlü ağrının hekiminize olabildiğince objektif olarak bildirilmesi son derece önemlidir. Ameliyat sonrası karşılaşılan ağrıların, ameliyata bağlı geçici ağrılar olabileceği gibi, ameliyat sonrası gelişen bir komplikasyon ile de ilişkili olabileceği unutulmamalı ve ameliyatı yapan hekime mutlaka bildirilmelidir. Ağrı kontrolü amacı ile gerekli ilaç tedavisi hekiminiz tarafınızdan verilecektir. İlaç tedavisinde önemli olan noktalar aşağıdaki gibidir:
- Sadece hekim tarafından önerilen ilacı kullanınız
- Önerilen ilacı yatağınızdan kalkmadan ya da yürümeye başlamadan 30-40 dakika önce alınız
- İlacın yan etkileri konusunda bilgi alınız
- Ağrı kesici ilaçlar ağrınızı önemli derecede hafifletir buna karşılık tamamen ortadan kaldıramayabilir. Bu duruma rağmen, ilacın etkisiz kaldığı durumlarda hekiminize bilgi veriniz
- Bu tarz ilaçların bağımlılık yapıcı etkisi genellikle nadirdir
Ameliyat sonrası ne zaman evinize dönebileceğinize hekiminiz karar verecektir. Hastanede kaldığınız süre boyunca, zorunlu gereksinimlerinizin karşılanmasında yardımcı olması için erişkin bir refakatçinin yanınızda bulunması mümkündür. Ameliyat sonrası erken dönemde yatağınızdan tek başınıza kalkmamanız önemlidir.
PENİS FRAKTÜRÜ AMELİYATI SONRASI GENEL UYGULAMALAR
- Zatürre gelişimini engellemek amacıyla; genellikle yaşlı hastalardan öksürme ve soluk alıp verme egzersizleri yapmaları istenir.
- Ameliyat sonrası hastaların bacaklarını hareket ettirmeleri, belirli sürelerde hasta odası içinde ya da kat koridorunda dolaşmaları sağlanır. Bu egzersizler ameliyat sonrası bacaklarda yavaşlamış olan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
- Ameliyat sonrası gerekli egzersizlerin yapılabilmesi için; öncelikle ameliyat ile ilişkili ağrılarınızın olabildiğince azaltılması önemlidir. Bu amaçla, hekiminizi ağrılarınız konusunda bilgilendirip, ağrıya yönelik tedavi talep etmeniz önemlidir.
PENİS FRAKTÜRÜ AMELİYATI SONRASI YARA BAKIMI
Ameliyat sonrası genellikle ameliyat bölgeleri uygun steril bandaj ve sargılar ile örtülmektedir. Ameliyat sonrası erken dönemde kesi bölgesinde hafif şişlik ya da kızarıklık olması mümkündür. Kesi bölgesi bakımı ile ilgili önemli noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kesi bölgesine elinizle dokunmadan önce ellerinizi sabunlu su ile yıkayınız
- Kesi bölgesini her zaman temiz ve kuru olmasına dikkat ediniz. Ameliyat sonrası ne zaman banyo yapabileceğinizi hekiminize danışınız.
- Bandaj ya da sargının alınma zamanı ile ilgili olarak hekiminiz ile görüşünüz.
- Penis fraktürü esnasında kanama ve kanamanın cilt altına yayılması nedeniyle morluklar oluşabilir. Bunların iyileşmesi başarılı bir ameliyattan sonra bile 1-2 hafta sürebilir.
- Kesi sahasında önemli ölçüde şişlik, ağrı, kanama, kızarma, sıcaklık artışı ya da akıntı varlığında hekiminize başvurunuz. Tüm bunların dışında, kesi sahası ile ilgisiz gibi görünen titreme ile yükselen ateş, bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi genel bulguların varlığında da vakit geçirmeden hekiminiz veya ilgili sağlık kuruluşu çalışanları ile iletişime geçiniz.
- Penis fraktürü ameliyatı sonrası dokulardaki tam iyileşme birkaç ay alacaktır. Bu nedenle ameliyat sonrası en erken ne zaman cinsel ilişkiye girebileceğinizi hekiminize danışmanız gereklidir.
EVİNİZE GİTMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Hastaneden ayrıldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili olarak hekiminiz tarafından bilgilendirme yapılacaktır. Ek olarak, merak edip sormak istediğiniz her türlü konu ile ilgili hekiminize danışabilirsiniz. Hastaneden ayrılmadan önce hekiminiz tarafından yapılan bilgilendirme sırasında erişkin bir yakınınızın yanınızda olması; özellikle unutabileceğiniz bazı önemli konuların hatırlanması açısından faydalı olabilir. Genellikle sorulması gereken ve hekimlerin bilgilendirme yaptıkları başlıklar aşağıdaki gibidir:
- Ameliyat sonrası banyo zamanı
- Yiyecek ve içecek kısıtlamaları
- Araç sürmeye başlama zamanı
- Yara bakımı
- Kullanılacak ilaçlar ve ağrı kontrolü
- Rutin fiziksel aktiviteye başlama zamanı ve belli sürelerle yapılmaması gereken aktiviteler
- İşe dönme zamanı
Ameliyat sonrası ilk kontrol randevu tarihi
HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "3 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)