Hastanın Adı, Soyadı: | Randevu Tarih ve Saati: | ||
Doğum Tarihi: | Dosya no: | ||
Cinsiyeti: |
Amaç
Siz hastalarımıza ilacınız ile ilgili yararlı bilgiler vermektir. İlacınızın etki mekanizması, nasıl kullanılacağı, yan etkileri, izleminde dikkat edilecek özellikler gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır.
Genel Bilgiler
1990’lı yılların başından beri onaylı olarak sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etkisi hızlı başlayan bir ilaç olup sedef ve diğer bazı deri hastalıkları dışında organ nakli hastalarında nakil sonrası, romatolojik hastalıklarda, göz hastalıkları ve bazı böbrek hastalıklarında da kullanılmaktadır.
Etki mekanizması
Bağışıklık sistemini baskılayarak hastalık aktivitesini baskılamayı hedefler.
Kullanım dozu
Dermatolojide, ağızdan kapsül şeklinde uygulanır. Kiloya göre doktorunuz tarafından doz ayarlaması yapılır. Toplam ilaç miktarının günde ikiye bölünerek alınması tavsiye edilir. Belirli aralıklarla doktorunuz tarafından kontrollere çağırıldığınızda yapılan tetkik sonuçlarına göre ilaç dozu yükseltilip azaltılabilir. Genellikle aralıklı olarak ve 3-6 ay süreyle kullanılır. Uygun hastalarda sürekli olarak, 1-2 yıl kullanılabilir.
Tedaviyi alamayacak hastalar
Böbrek yetmezliği, kontrolsüz yüksek tansiyon hastaları, şiddetli enfeksiyon, kanser hastaları veya daha önce kanser geçiren hastalarda ve PUVA tedavisi ile birlikte kullanımı önerilmez.
Birlikte kullanılmaması veya dikkatle kullanılması gereken ilaçlar (ilaçların etken maddeleri yazılmıştır) ve diğer durumlar
Siklosporinin çok fazla ilaçla etkileşimi bulunmaktadır. Kullandığınız tüm ilaçlar konusunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Siklosporinin böbreklere olan zararlı etkisi aminoglikozidler, amfoterisin-B, trimethoprim sulfametaksazol, vankomisin, siprofloksasin, asiklovir, melfelan ve steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların kullanımında artar. Bazı ilaçlar veya gıdalar ise siklosporinin kan düzeyini arttırarak veya azaltarak tedavideki etkinliğini veya yan etki sıklığını değiştirirler. Kalsiyum antagonistleri, makrolid antibiyotikler, ketakonazol, ıtrakanazol, oral kontraseptifler, karbamazepin, fenitoin, rifampisin, statinler ve greyfurt suyu bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca, aşırı güneş maruziyeti ve fototerapiden kaçınılmalıdır.
Güvenli tedavi için ilacı kullanırken doktorunuz başlangıçta ve belli aralıklarla tetkiklerinizi isteyecektir:
Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, hepatit testleri, elektrolitler, idrar tetkiki, ürik asit, gebelik testi, kolesterol, trigliserid, magnezyum gibi laboratuvar tetkikleri tedavi öncesinde istenir. Bunların bir bölümü sizin ve hastalığınızın özelliklerine göre doktorunuzun belirleyeceği aralıklarla tekrarlanır.
Yan etkileri
İlaç böbrek fonksiyonlarını bozabilmektedir. Bu durum dozun ayarlanmasıyla düzelebilmektedir. Geri dönüşümlü kan yağlarında yükselme, üre yüksekliği, potasyum yüksekliği, magnezyum düşüklüğü, ender olarak kan şekerinde yükselme görülebilir. Siklosporin tansiyon yüksekliğine neden olabilir. İlaç kullanımına başlamadan önce ve takiplerde düzenli aralıklarla kan basıncı ölçülmelidir. Tansiyon yüksekliği gelişmişse doktorunuza baş vurmanız gerekir. Siklosporin değişik oranlarda bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, kaslarda ağrı ve kramplar, el ve ayaklarda yanma, kıllanmada artış, diş etlerinde kabarma, enfeksiyon ve malinite sıklığında artış bildirilen diğer yan etkilerdir. Bu nedenle doktorunuzun belirleyeceği tetkikler, tedavi boyunca belli aralıklarla tekrarlanır ve doz ayarlaması yapılır veya tedavi sonlandırılır. Gebe kadınlarda siklosporin deneyimi sınırlıdır, gerekli olmadıkça önerilmemelidir, gebelik durumunuz sözkonusu ise doktorunuzu bilgilendiriniz. Siklosporin tedavisi sırasında yapılan aşılar beklenenden daha az etkili olabilir; siklosporin tedavisi alırken canlı-zayıflatılmış aşılardan kaçınılmalıdır.
HASTA ONAM (RIZA, İZİN)
- Doktorumdan tıbbi durumumun tanı ve tedavisi ile ilgili yapılacak tıbbi / cerrahi tedavi veya tanı amaçlı girişimler konusunda bilgi aldım.
- Tedavi sırasında oluşabilecek olumsuzluklar ve olası riskleri ayrıntıları ile anlatıldı.
- Bana önerilen tanı ve tedavi yöntemlerini reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin olabileceği, bu tedavi yerine uygulanabilecek bir başka tedavi yönteminin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim.
- Doktorlarımın planladıkları girişim ve/veya tedavilerde, planladıklarına ek girişim ve tedaviler gerektirebilecek durum ya da durumlar ile karşılaşabileceğimi biliyorum.
- Bu formda tanımlananlar dışında yapılacak herhangi bir ek girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi ve yaşamımın kurtarılması için uygulanabilineceği bana anlatıldı.
- Anestezi alacak hastalar için: Durumum aciliyet göstermediği sürece, işlemden önce anestezinin ayrıntılarını bir anestezi uzmanı ile tartışma fırsatım olduğu ve bunun için ayrı bir belge düzenleneceği bana anlatıldı.
Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını: | ▭ KABUL EDİYORUM. | ▭ KABUL ETMİYORUM. |
HASTANIN ADI-SOYADI : İMZASI: | HASTA YAKINININ ADI-SOYADI : İMZASI: |
DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI: ……………………………………………………………………….İMZASI……
RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………
Not: Lütfen el yazınızla "2 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum " yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)