Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.354 - KIFOPLASTİ VERTEBROPLASTİ BİYOPSİSİ AYDINLATILMIŞ BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KIFOPLASTİ VERTEBROPLASTİ BİYOPSİSİ AYDINLATILMIŞ BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ
Doküman Kodu: HD.RB.354
Yayın Tarihi:
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Adı, Soyadı:
Randevu Tarih ve Saati:
Doğum Tarihi:
Dosya no:
Cinsiyeti:


   Sayın hasta /hasta yakını;

Bu belge ve açıklayıcı konuşma ile size önerilen cerrahi girişimin tanımı, gerekliliği, riskleri, tedavi seçenekleri, tedavi uygulanmasa karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında bilgi verilmektedir.

1.TANI VE İŞLEM

TANIM: Biyopsi/Kifoplasti/vertebroplasti denilen yöntem; osteoporoz, tümör, travma... gibi sebeplerden dolayı çökmüş(yüksekliğini kaybetmiş) omurların içine kalın bir iğne yardımı ile girerek örnek(biyopsi) alma, tümörün içini kazıdıktan sonra kemik çimentosu verme ve kırığa tekrar yükseklik yada mukavement kazandırmayı amaçlar. Bu girişimin riski ve komplikasyonları az olmasına rağmen, iğnenin yerleşimi ve kemik çimentosu enjeksiyonuna bağlı çimentonun sızması gibi özel komplikasyonlar olabilir.

Yöntem: Ameliyathane şartları altında lokal yada genel anestezi altında omurların içine kalın bir iğne yardımı ile örnek alma(biyopsi),kemik çimentosu verme ve kırığa tekrar yükseklik kazandırılmaya çalışılır. Bazende tümör yada kırık lokasyonu nedeniyle açık cerrahi ile mikroskop eşliğinde kanülün gireceği pedikül bulunur ve sement enjekte edilir.

2.İŞLEMİNKİMTARAFINDANYAPILACAĞI: OP.DR:……………………………………………tarafından gerçekleştirilecektir.

3. İŞLEMDEN BEKLENEN FAYDALAR:

4..İŞLEMİN UYGULANMAMASI DURUMUNDA KARŞILAŞILABİLECEK SONUÇLAR:

5.VARSA İŞLEMİN ALTERNATİFLERİ:.

Konu omur tümörü olduğunda veya kırık tehlike arz ettiğinde tek seçenek budur. Bu işleme bazen de vida yada plak rod gibi enstrümantasyon dediğimiz işlem uygulanabilir. Buna doktorurnuz karar verir ve sizi bilgilendirecektir.

6.İŞLEMİN RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI:

Ameliyatın Riskleri:

Genel riskler:

  • Kanama: Ameliyat sırasında veya ameliyat sonrasında ileri derecede olabilecek bir kanama riski vardır. Kanama durumunda ek bir tedaviye veya kan transfüzyonuna ihtiyaç duyabilir. Kullanılan ilaçlarda kanama riskini arttırabilir.
  • Kan Pıhtısı Oluşumu: Kan pıhtısı her çeşit ameliyat sonrası oluşabilir. Kanama bölgesinde oluşan pıhtılar kan akımını engelleyip ağrı, ödem, inflamasyon veya doku hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Omurilik Yaralanması: Çok nadir olsa da ameliyat esnasında omurilik yaralanmasına bağlı felç meydana gelebilir. Felç kalıcı olabilir.
  • Kardiak Komplikasyonlar:Ameliyatın,düzensiz kalp ritmine ve kalp krizine yol açma gibi düşük bir riski bulunmaktadır.
  • Ölüm: Nadir olsa da ameliyat esnasında veya sonrasında gerek yapılan operasyona bağlı gerekse gelişen komplikasyonlara bağlı ölüm riski mevcuttur. Sement yanı çimento kaçağına bağlı olarak bildirilmiştir.
  • Ameliyatın Başarısız Olması: omurga ameliyatından sonra ağrı, uyuşukluk, kas gücü kaybı veya diğer şikayetlerin giderilememe riski vardır.
  • Ağrı Yakınmasında Artış: Nadir de olsa ameliyat sonrasında ağrı yakınması artabilir.
  • Infeksiyon: Infeksiyon cilt kesi bölgesinde olabileceği gibi ameliyat alanında, hatta ameliyat alanındaki kemikte de olabilir. Infeksiyona bağlı riskler arasında menenjit (beyin ve omuriliği saran zarların iltihabı) ve ampiyem‐apse oluşumu (irin birikimi) bulunur.
  • Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Riski: Ameliyat sonrasında yara yerinden dış ortama beyin omurilik sıvısı kaçağı oluşabilir. Bunun tedavisi için spinal kateter veya yeniden aynı yara yerinin tamirine yönelik ek müdahale gerekebilir.
  • Nüks: Ameliyat sonrasında, semptomlar tekrar ortaya çıkabilir ve ek ameliyat gerekebilir.
  • Solunum Problemleri: Ameliyat sonrası, genelde geçici olan solunum sıkıntısı veya pnomoni görülebilir. Pulmoner emboli (akciğerlerin damarlarının tıkanması) görülebilir.

Ventilatör ve Yoğun Bakım:Hastada gelişebilecek komplikasyonlara bağlı olarak ventilatör desteği ve yoğun bakımda izlem gerekebilir.

Biyopsi/Vertebroplasti/kifoplasti ‘ye spesifik gözükmesi muhtemel komplikasyonlar:

  • İğnenin giriş, yolunun yakınında bulunan tüm yapılar risk altındadır. Bunlar omurilik, sinir kökleri, damarlar, yemek borusu, akciğerler ve diğer karın içi organlardır.Kalıcı felçler görülebilir.
  • Kemik çimentosu enjeksiyonu sırasında çimentonun dışarı taşması sonucu omurilik veya sinir köklerine bası olabilir ve buda geçici veya kalıcı sinir hasarı yapabilir.
  • Kan damarlarına ve sonrasında akciğerlere yağ pıhtısı gidebilir.
  • Uzamış kanama olabilir.
  • Akciğer zarları arası hava kaçağı ve solunum sıkıntısı olabilir.
  • Omurilik sıvısı kaçağı ve enfeksiyon olabilir.
  • Kaburga kırıkları olabilir.
  • Ölümle neticelenebilir.

Genel riskler ve komplikasyonlar

Allerjik Reaksiyonlar: Nadir vakalarda kullanılan bantlara, dikiş malzemesine ya da topikal preparatlara karşı alerjik tepkiler alerjiler bildirilmiştir. Daha ciddi sistemik reaksiyonlar cerrahi işlem sırasında kullanılan ya da sonrasında reçete edilen ilaçlarla gelişebilir. Allerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilir.

Anestezi: Hem lokal hem genel anestezi risk taşır. Tüm cerrahi anestezi ve sedasyon işlemlerinde en basitten ölüme kadar komplikasyonların görülme olasılığı vardır.

Tatmin Edici Olmayan Sonuçlar: Geçirdiğiniz cerrahi işlemin sonuçları ile ilgili olarak hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Tatmin edici olmayan cerrahi nedbe gelişebilir. Cerrahiyi takiben ağrı olabilir. Sonuçların düzeltilmesi için ek cerrahi girişim gerekebilir.

Yukarıda sözü edilen tüm riskler, sigara içen, aşırı kilolu, şeker hastalığı olan, yüksek tansiyon ve geçirilmiş kalp hastalığı olan hastalarda belirgin olarak artar.

7.İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ :

8.KULLANILACAK İLAÇLARIN MUHTEMEL İSTENMEYEN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

Hastanede bulunduğum süre içerisinde tanı ve tedavi için kullanılacak ilaçlarla ilgili önemli özellikler (ne için kullanıldığı, faydaları, yan etkileri, nasıl kullanılacağı) konusunda bilgi aldım.

9.HASTANIN İŞLEM ÖNCESİ VE SONRASI DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR İLE DİKKAT EDİLMEMESİ DURUMUNDA YAŞANABİLECEK SORUNLAR:

Tedavim/Ameliyatım sonrasında yaşam tarzım için yapmam gerekenleri (Diyet, banyo, ilaç kullanımı, hareket durumu ve/veya kısıtlama durumu) ile ilgili bilgi aldım

  10.GEREKTİĞİNDE AYNI KONUDA TIBBİ YARDIMA NASIL ULAŞABİLDİĞİ:

Acil durumda ve mesai saatleri dışında hastanemiz acil servisine, acil durumda mesai saatlerinde ve acil olmayan durumlarda ise Çocuk cerrahisi polikliniğine müracaat edilebilir.

Özel Durumlar:

Alerji/Kullanılan İlaçlar: Doktoruma bilinen tüm alerjilerim hakkında bilgi verdim.Ayrıca doktorumu kullandığım reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel ilaçlar, diyet katkı maddeleri, kullanımı yasadışı ilaçlar, alkol ve uyutucu/uyuşturucular konusunda bilgilendirdim. Doktorum tarafından bumaddelerin ameliyat öncesi ve sonrası kullanımının etkileri bana anlatıldı ve öneriler yapıldı.

Tütün ve Tütün Mamülleri : Ameliyatımın öncesinde veya sonrasında tütün ve tütün mamülleri(sigara, nargile, puro, pipo vs.) içmemin iyileşme sürecimin uzamasına neden olabileceği bana anlatıldı. Eğer bu maddelerden herhangi birini kullanırsam yara iyileşme sorunlarıyla daha büyük biroranda karşılaşma riskim olduğunu biliyorum.

Onam Doğrulama:

HASTANEYE YATMADAN ÖNCE DOKTORUM BANA YETERLİ BİLGİ VERDİ.

Aydınlatılmış onam formunun içeriğini okudum ve anladım. Doktorum tüm sorularımı cevapladı. Kendi özgür irademle tedavi olmaya karar veriyorum. Bu müdahaleyi kabul etmeme ya da istediğim zaman vazgeçme hakkımın olduğunu biliyorum.

Bu belgede tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanmasını:▭ KABUL EDİYORUM.▭ KABUL ETMİYORUM.
HASTANIN ADI-SOYADI :
İMZASI:

HASTA YAKINININ ADI-SOYADI :
İMZASI:

DOKTORUN ADI-SOYADI-ÜNVANI:   ……………………………………………………………………….İMZASI……

RIZANIN ALINDIĞI TARİH/SAAT/: …………………………………………………

Not: Lütfen el yazınızla "3 sayfadan oluşan bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum" yazınız ve imzalayınız. (Bu onam formu iki nüsha olarak doldurulup bir nüshası hastaya verilecek bir nüshası da hasta dosyasına konulacaktır)