Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.362 - OTOPSİ BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) OTOPSİ BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) BELGESİ
Doküman Kodu: HD.RB.362
Yayın Tarihi:
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
Hastanın Adı, Soyadı:
Randevu Tarih ve Saati:
Doğum Tarihi:
Dosya no:
Cinsiyeti:


Tanım: Otopsi, tıbbi kayıtlar, cerrahi yöntemler, mikroskobik incelemeler ve laboratuar değerlendirmeleri ile tüm vücudun ayrıntılı analitik incelenmesidir. Bu işlem tıp eğitimi almış işinin ehli, hastalıkların vücutta yarattığı hasarları bilen ve fark edebilen bir patolog tarafından gerçekleştirilmektedir. Otopsi, “kendi gözleri ile görme” anlamına gelmektedir. Temelde ölüm nedeni, mekanizması ve ölüme etki eden faktörlerin araştırılması amacıyla yapılan; olay ortamı ve dış muayeneden başlayarak tüm laboratuar incelemelerini kapsayan bir süreçtir. Otopsilerde; patolojik olayların ortaya çıkarılması, bunların klinik olaylar ve anamnez ile ilişkisinin saptanması, rastlanılan değişikliklerin nedeni veya nedenlerinin (çevresel etkiler, hastalıklar, …) belirlenebilmesi, tanı ve tedavinin doğruluğu-uygunluğu-geçerliliği, bilinmeyen, bulaşıcı ve genetik hastalıkların araştırılması, eğitim ve bilimsel araştırmalar için cesette yapılan bilimsel bir incelemedir. Otopsiler ayrıca; hasta bakımı ve hasta bakım koşulların geliştirilmesi, hastalıkların anlaşılması, yeni hastalıkların tanımlanması, klinik ve temel tıp bilimdeki bilgilerin geliştirilmesi ve daha pek çok yararının yanı sıra gelecekte karşılaşılan hastalıklarda hastalara daha uygun ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlar. Özellikle ailevi ve kalıtsal olarak geçen, doğumsal hastalıkların ortaya konmasında ve bunların aydınlatılarak diğer aile bireylerinin sağlılarının korunmasında da otopsi önemli bir yer tutar. İdeal olarak aslında hemen her ölümün tam olarak aydınlatılabilmesi için yetki ve yeterli hekimlerce ( Patolog ) otopsi yapılması gereklidir.

Ben hastanız ....................................................... nın tedavisini üstlenmiş olan ve onunla ilgilenmekte olan doktor ..............................................’ m. Kaybınızdan dolayı çok üzgün olduğumuzu bilmenizi isteriz. Hastanızın tedavisini üstlenmiş olan doktorlar olarak, hastanızın ..................................................................... nedenleriyle öldüğünü düşünüyoruz ancak yakınınızın gerçek ölüm nedeninin saptanabilmesi için otopsi yapılmasının daha doğru olacağı kanısındayız. Otopsi yapılmasına dair karar sizin tercihinizdir. Otopsi hastanenin bir hizmetidir. Hastanızın gerçek ölüm nedeninin ortaya konması, hem aile bireylerinin gelecekteki hastalıları açısından hem de benzeri hastalıktan muzdarip olanların gelecekte daha iyi tedavi edilmelerini yada bu hastalıkların engellenmesini sağlayacaktır. Otopsi işlemi cenaze töreninin ertelenmesine neden olmayacak ve yakınınızın vücut bütünlüğüne herhangi bir zarar vermeyecektir. Otopsi en az bir yeterli ve yetkin patolog tarafından gerçekleştirilecektir. Otopsi öncesinde, sırasında ve sonrasında tüm bilimsel kurallara uyulacak ve bu işlemin gerektirdiği asgari özen gösterilecektir. Otopsi sırasında elde edilen vücut sıvı, doku ve organ örnekleri bilimsel tanı ve araştırma amaçları dışında, özel olarak yasal varislerin istemleri olmazsa, herhangi bir genetik veri bankasında yada genetik çoğaltımlarda veya genetik karşılaştırma ve analık –babalık tayinlerine esas olacak analitik gen işlemlerinde kullanılmayacaktır. Otopsi sonucunda ölüm nedeni her zaman tam olarak açıklanamayabileceğinin bilinmesi önemlidir. Tüm doğal nedenlere bağlı ölümlerin ortalama %7 – 8 inde ölüm nedeni saptanamayabilmektedir. Bunun gerekçesi tıbbın ve bilimin henüz tüm soruları yanıtlayabilecek düzeye gelememiş olmasıdır. Ancak otopsilerden elde edilen veriler, başta aile yakınları olmak üzere, tüm insanlığın gelecekte daha sağlıklı yaşayabilmesini sağlamaktadır.

Yukarıda otopsi ile ilgili genel ve vasisi olduğum yakınımla ilgili verilen bilgiler ışığında, tam olarak aydınlatılmış olarak, şahsi rızamla, ölüm nedeni tam olarak bilinemeyen hastam........................................................................nın, ölüm nedeninin aydınlatılabilmesi ve gerekli bilimsel çalışmaların yapılabilmesi için ........................................................... Hastanesi Patoloji “Anabilim Dalı / Birimi / Bölümünde yetkin ve yeterli patolog ve/veya patologlar tarafından günümüzün kabul edilen en üst bilimsel koşullarında, bilimin önerdiği tüm teknik unsurlardan ve laboratuar uygulamalarından yararlanılarak sistemik otopsi yapılmasını özgür irademle ve bilinçli olarak kabul ediyorum. ............................................

I. Yasal Varisi:

Doktor ............................................... .................................................Kliniği............................................

II. Yasal Varisi:

Doktor ............................................ ..............................................Kliniği ....................................................

Patoloji Anabilim / Birim / Bölüm Sorumlusu Dr. ............................................................

Gerekli Telefonlar

Müteveffa Yakını :…………................................ Hastanesi …………….….........................Kliniği :.....................Patoloji Bölümü :

*Bu ölümün, ailenin karşılaştığı ilk ölüm olgusu olabileceği akıldan çıkarılmamalı ve her aşamada aileye destek olunmalıdır. ** Bu form en az dört nüsha olarak düzenlenmeli ve bir nüsha ailede kalmak suretiyle başhekimlik, patoloji bölümü ve ilgili klinikte birer kopya saklanmalıdır.