Örnek Doküman

Ameliyathane - Talimat

AH.TL.023 - YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKTAN HAZIRLAMA, UYGULAMA, KULLANIM VE BERTARAF TALIMATI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKTAN HAZIRLAMA, UYGULAMA, KULLANIM VE BERTARAF TALIMATI
Doküman Kodu: AH.TL.023
Yayın Tarihi: 24.09.2024
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

AMAÇ:Kimyasal madde kullanılarak endoskop ve diğer tıbbi-cerrahi aletlerin yüksek düzey dezenfeksiyonunu sağlamak için standart bir yöntem belirlemektir.
KAPSAM: Tüm hastanede kullanılan tıbbi cerrahi aletleri kapsar.
SORUMLULAR: Hastane genelinde tüm tıbbi cerrahi girişimi yapılan birim çalışanları.
TANIMLAR:
Enzimatik Solüsyon:
Kirli tıbbi-cerrahi aletlerin yüzeyinde biriken kan, serum, cerahat, doku materyali gibi
organik bileşikleri parçalayıcı özellikte enzimler içeren yüzey temizleyici, deterjan.
MEK: Minimum Etki Konsantrasyon
Yüksek düzey dezenfektan: Yarı-kritik araç gereç ve diğer tıbbi malzemelerde bakteri sporları dışındaki tüm
mikroorganizmaları ortadan kaldıran, sporlu mikroorganizmalara kısmen etkili olan kimyasal maddedir.
UYGULAMA:
Hazırlama:
HIV, HBV riski taşıyan cerrahi malzemelerin dezenfeksiyonunda kapalı kaba 1litre suya 20cc huwa-san TR-50 solusyonu konularak hazırlanır.
Uygulama: HIV, HBV riski taşıyan cerrahi malzemelerin dezenfeksiyonunda daldırma yöntemiyle malzeme tamamen solüsyon içinde kalacak şekilde uygulanır.
Kullanım:

  • Kullanıcılar uygulama sırasında eldiven,koruyucu önlük, cerrahi maske, ve yüz-göz koruyucu kullanmalıdır,
  • Yüksek düzey dezenfektan solüsyonu buharlaşmaya neden olacak ısı kaynaklarından uzakta ve kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir.
  • Üretici firma önerisine göre, kullanım süresince tanımlanmış aralıklarda etkinlik kontrolü yapılmalı, ölçülen MEK değeri mutlaka “Yüksek Düzey Dezenfeksiyon Kayıt Formu”na kaydedilmelidir.
  • Yüksek düzey dezenfektan solüsyonları üretici firma önerilerine uygun şekilde kullanılmalıdır.
  • Endoskop ve diğer tıbbi-cerrahi aletlerin dezenfeksiyonunda %2 Hidrojen peroksit kullanılıyorsa solüsyon içinde 15 dk. bekletilmelidir.
  • Yüksek düzey dezenfektan solüsyonundan çıkarılan endoskop ve diğer tıbbi-cerrahi aletler, steril distile su ile durulanip kullanıma hazır hale getirilmelidir.
  • Hazırlanan solüsyon kullanım süresi 7 gündür.
  • 1 kutu hidrojen peroksit açıldıktan sonra 1 ay süreyle kullanılır.

Bertaraf: Sulandırılmış ürün kullanım sonrası kanalizasyona dökülebilir. Ürünün boş Kapları tehlikeli atık olarak değerlendirilir. Atığın bertarafı yönetmeliğe uygun olarak yapılır.

Parçalanabilirlik: Su ve oksijene ayrışır.

Depolama: Maddeyi ısı kaynaklarından, yanıcı maddelerden, okside edici maddelerden, indirgeyici maddelerden, (güçlü) asitlerden, (güçlü) bazlardan, yağlardan, oldukça yanıcı maddelerden, metallerden, organik maddelerden, alkolden UZAK TUTUNUZ. Işığa maruz kalması durumunda yavaş yavaş çözülür: yangının artması veya patlama riskiyle sonuçlanan oksidasyon olayı, basınç artışı ve muhtemel konteyner patlaması gerçekleşebilir. Bu reaksiyon yabancı maddelerin karışması olayına maruz kalması durumunda hızlanır.
Uyumsuz ürünler: Oldukça yanıcı maddeler, açık ateşlerden, sıcak yüzeylerden ve tutuşucu kaynaklardan uzak tutunuz. Organik malzemeler, tolerant olmayan maddelerle teması durumunda çözülme riski vardır (metal oksitler, metal iyonları, metal tuzları, bazlar, indirgeyici maddeler), pas, kir.
Muhafaza alanı: Serin bir yerde muhafaza ediniz. Direkt güneş ışığından saklayınız. Karanlık bir yerde muhafaza ediniz. Konteyneri iyi havalandırılan bir yerde tutunuz. Yangına dayanıklı bir muhafaza yeri sağlayınız. Kilitli tutunuz. Yalnızca orijinal kabında saklayınız. Yasal yükümlülüklere uyunuz.
İlkyardım:
Göz ile Temas Durumunda: Temas eden bölgeyi hemen bol suyla 15 dakika yıkayınız. Nötrleştirici maddeler uygulamayınız. Yaralıyı bir oftalmoloji uzmanına götürünüz. Cilde Temas Durumunda: Hemen bol suyla/duşla (15 dakika) yıkayınız. (Kimyasal) nötrleştirici maddeler uygulamayınız. Yutma Halinde: Yaralının ağzını suyla yıkayınız. Yutma durumunun hemen ardından içmesi için yaralıya bol su veriniz. Kusmaya teşvik etmeyiniz. Yaralıya etkinleştirilmiş kömür vermeyiniz. Hemen bir doktora ya da tıbbi servise başvurunuz. Zehir Bilgi Merkezini arayınız (www.big.be/antigif.htm). Kabı/yaralının kustuğunu doktora/hastaneye götürünüz. Kimyasal antidot vermeyiniz. Doktora: Gastrik lavaj tavsiye edilmemektedir. Soluma Durumunda: Yaralıyı temiz havalı bir yere çıkarınız. Yaralının solunum sorunları yaşaması durumunda bir doktora ya da tıbbi servise başvurunuz.


İLGİLİ DOKÜMANLAR:

  • ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU (YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKTAN)
  • DAS REHBERİ VERSİYON 2019
  • HUWA-SAN ekolojik dezenfektan rehberi